עזרה

streetball

New member
עזרה

מחר יש לי מבחן בלשון ובתחביר(עליו הודיעו לי רק אתמול!), האם אוכל להפנות שאלותי משך היום אליכם? יתכן ותצטברנה מספר שאלות תוך כדי הלימוד למבחן. במשפט: אני הולך ומספר לו האם זה נשוא מורחב או שאלה שני פעלים שונים?

streetball

New member
סליחה

חח זה בסדר שפתחתי שרשור חדש בנושא הזה? התוכלו לענות לי על השאלה :)?

streetball

New member
שאלה נוספת

מהו המקור הנוטי? האם זהו הציווי נוכח או הבנוני הפועל?

streetball

New member
מתחנן לעזרה

התכוונתי, האם זה הציווי נוכח או שם הפועל.. ולא הבינוני הפועל... מספר שאלות אחרונות: 1. "הצפירה קרעה את הדממה", האם זה נשוא רגיל או שזה נשוא מורחב? 2.אם יש לי שלילת פועל, בסימון הנשוא האם עלי לסימן גם את מילת השלילה? 3."הילדה התחילה ללמוד", האם זה נשוא מורחב? אני חושב שזה אינו נשוא מורחב. 4. והשאלה ממקודם- למה אין חיטוף במילים: "זקנה, ישנה(בינוני פועל בבניין קל, שבעבר ממשקל פָעֲל), ב"ק" וב"ש" יש צירה חסר שהוא מקום אחד ממקום ההטעמה למה אין חיטוף? בבקשה בבקשה ענו לי. מחר יש לי מבחן על הנושאים האלה..... אשמח מאוד לתגובות אפילו לחצאי תשובות שיכוונו אותי... בתודה מראש, דניאל

or99

New member
מקור נטוי:

הסבר טוב של שיבולת - פה, וקרא גם את התגובות. לגבי זְקֵנָה לא ממש הבנתי את השאלה. בנסמך הרי יש חיטוף - "זִקְנוֹת העיר". בנפרד מדוע שיהיה חיטוף? בעברית ההברה שלפני הטעם לא נחטפת בד"כ. לדוגמה: זָהָב בעברית מול דְהָב הארמית. בעברית יש הארכה פריטונית. לגבי ישן באמת אין חיטוף גם בנסמך - "יְשֵׁנֵי עפר". אם אוכל אחפש את הסיבה לכך.

אסופית02

New member
לעניין חיטוף

ראשית יש לך טעות בניקוד: שמת שם חטף פתח.. ודבר נוסף, בשביל המבחן אינך צריך לדעת מתי יהיה חיטוף, אלא לבדוק בצורה מסויימת האם התרחש בה חיטוף, אם לאוו. לדוג': זְקֵנִים - האם חל חיטוף? נבדוק מהי צורת המקור של המילה: זָקֵן- רק לפי השמיעה אפשר כבר לראות שחל חיטוף, כלומר תנועת A הפכה לשווא. הרי היה צ"ל *זָקֵנִים.

צירה נחטף

בהברה שלפני הטעם (בניגוד לקמץ שנחטף בהברה שנייה מהטעם) עובְדים, טפְּשים, שִלְּמוּ במקרה הזה - כתבתי השערה פה למטה אבל עכשיו אני חושבת שיש כאן עוד עניין: משקל פָּעֵל מתנהג בצורה מיוחדת זָקֵן זְקֵנִים זְקַן- זִקְנֵי- בכל צורה מתרחש תהליך פונטי אחר. ואכמ"ל (בייחוד מפני שאני מתה מעייפות)

or99

New member
נכון. לכן כתבתי בד"כ.

בספר של יהשוע בלאו הוא כותב שבאמת ב-a תמיד יש הארכה פריטונית, וב-i (צירה) לפעמים כן ולפעמים לא. (זקֵן וכו' היא לדבריו דוגמה להארכה). עוד נכתב שם שיש מקרים - בהברות יותר רחוקות מהטעם, שדווקא הברות בצירה לא נחטפות, ובמקרים דומים בקמץ - כן. לדבריו זה משום שיש הידמות בין צירה חסר למלא (עם י'...). ברָכָה --> בִרְכַּת, אבל ברֵכָה --> ברֵכַת נראה לי שכך גם לעניין "ישֵנֵי עפר".

אסופית02

New member
דניאל, אילו היית קצת יותר רחובותי

הייתי מזמינה אותך לשיעור פרטי אצלי, ולוּ רק כדי להרגיע אותך...
נשוא מורחב http://learn.snunit.k12.il/snunit/lashon/mishpat/tahabir4.html ועוד http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=321&msgid=41680912 כתבתי הסבר נוסף, אבל נמחק.. אז אוותר. ממליצה לך לפנות לחבריך הלא וירטואליים. יותר קל ומהיר להסביר את החומר הזה בע"פ מאשר בכתב, והרי גם הם מתמודדים עם אותו החומר. מפה קשה לי להבין לפעמים את שאלותיך..

streetball

New member
,

אסופית 02, מודה אני לב מקרב לך על עזרתך לי. אני עשוי להצליח במבחן(נשוא מורחב...חח). תהיתי אם יהא באפשרותך לענות על שאלותי האחרות, אשר נוגעות ללשון: מדוע במילה: "ישנה"(בינוני פועל בניין קל, משקל פָעֲל בעבר) אין חוק חיטוף ב"ש". הרי זוהי הברה פתוחה, מנוקדת בצירה חסר וממוקמת מקום אחד ממקום ההטעמה, מדוע לא מתקיים חוק החיטוף? ובנושא התחביר, קיימים משפטים בהם קשה לדעת אם הנשוא הוא מורחב או נשוא רגיל, לדוג': המנתח הלך לשטוף את ידיו. האם זה: המנתח הלך כדי לשטוף את ידיו(ואז זה לא נשוא מורחב), או שאי אפשר להוסיף כדי... ואז זה כן נשוא מורחב. איך אוכל לזהות נשוא מורחב במקרים בעייתים מאין אילו? ושוב, אני מודה לך מקרב לב על העזרה. יישר כּׁחַ!

הסר דאגה מליבך

בעניין הנשוא מורחב או נשוא+תיאור תכלית - נתת בעצמך את התשובה. אפשר להוסיף כדי וזה הסימן. ובעניין הראשון - זו שאלה יפה, אבל בלי להכיר את המורה שלך אני יכולה להבטיח לך שלא ישאלו אותך במבחן למה אין שם היחטפות. נראה לי (אין לי זמן כרגע לבדוק לעומק) שזה קשור לעובדה שיש במילה הזאת היחטפות נוספת - בפה"פ. החיטוף עובד על הקמץ יותר מאשר על הצירה, ושני חיטופים רצופים הם בלתי אפשריים. וגם אני ממליצה לך כמו אסופית - אם אתה רוצה שימשיכו לענות לשאלותיך - לא "להפגיז". נסה למצוא בסביבתך מי שיענה על מרבית שאלותיך, ומה שיישאר בלי תשובה תוכל להביא לכאן. (אבל לא בערב המבחן בתוספת מנה גדושה של לחץ)

streetball

New member
תודה רבה לכולם

מודה לכולכם. באמת בפעם הבאה אנסה לא להפגיז ולהעזר בחברים לא וירטואליים, אך תרומתכם רבה ואני מעריך את עזרת כולכם עד לִמאוד. את המבחן סיימתי ב10 דקות... כנראה שבאמת חשבתי שאני צריך לדעת הרבה מעבר למה שנדרשתי... אבל תרומתכם העשירה אותי, ותוך כדי חיפוש מענה לתשובותי נתקלתי במגוון רחב של שאלות ותשובות בתחום הלשון והתחביר ואני שמח על כך. שוב, מודה לכם מקרב לב על עזרתכם ולהבא אנסה לא להפגיז...

BatHell

New member
אחותי הרחובותית!

(אוקיי, אז אני לא רחובותית, אבל אני לומדת ושורצת שם!)

BatHell

New member
דניאל, בהצלחה ענקית!

לשון זה בין המקצועות היותר נחמדים שיש עליהם בגרות... מקווה בשבילך שאתה אוהב את זה!
(איך אפשר לא לאהוב, אני שואלת?...
)

or99

New member
לכל הרחובותים למיניהם...

וגם לאלו שלא: שבת שלום, ושייתקיים בכם מקרא שכתוב בפרשתנו: "...כִּי-עַתָּה הִרְחִיב יְהוָה לָנוּ, וּפָרִינוּ בָאָרֶץ." (*)

למעלה