עיר

stu from scream

New member
עיר

מישהו יכול לספר לי משהו על המקום הזה - OSTROWIEC,OPATOW,KIELCE בפולין? מה זה? עיר? מחוז? רחוב? חיפשתי בגוגל וזה מצא לי כל מיני דברים מוזרים ולא ברורים. אני אשמח אם תוכלו להגיד לי מהו המקום.

אוסטרוביץ, אפט/אופטוב, קילצה

אוסטרוביץ OSTROWIEC - עיירה בפולין, גם בה היה גטו. לא מצאתי נתונים נוספים. אפט הוא שמה היהודי של העיירה הפולינית אופאטוב OPATOW, קילומטר דרומית לאוסטרוביץ שוויטוקשיסקי , על הכביש לרישא-ז'שוב. הרב מאיר בן שמואל הלוי רוטנברג היה רב העיר, חי בן השנים 1760 - 1831. היה תלמידו של החוזה מלובלין. כתב את הספר "אור לשמים". קילצה KIELCE - עיר בדרום מזרח פולין, ערב המלחמה חיו בקלצה 24,000 יהודים. בראשית 1941 הוקם בקילצה גטו שאיכלס 27,000 יהודים. ב 1942 הועמסו כל היהודים פרט ל 2000 ונשלחו לטברלינקה. קילצה ידועה בפוגרום שביצעו תושביה הפולנים ביהודים ששרדו ב-1946 לאחר תום המלחמה. ניתן למצוא באינטרנט מידע רב על קילצה.

stu from scream

New member
ביד ושם

כתוב שאח של סבא שלי נולד שם. איך הוא נולד ב3 מקומות שונים? גם שאר אחיו של סבא,וייתכן שגם סבא שלי עצמו נולדו שם. נ.ב האם אחת מהכתובות האלה קשורה איכשהו לעיר לודז'? כולם נולדו במקומות האלה אומנם,אבל כולם התגוררו בלודז' עד תחילת המלחמה.

masorti

New member
קצת חיפוש בגוגל (באנגלית) לא יזיק...

קיאלצה היא עיר המחוז הראשית. שני השמות האחרים הם יישובים קטנים באיזור קיאלצה. בגלל שינויים בחלוקה המנהלית בפולין, כל אחד מהם יכול להיחשב מרכז המחוז. זה כמו לכתוב משהו כמו "געש, הרצליה, תל אביב". געש הוא יישוב קטן ליד העיר הרצליה, והרצליה שייכת לאיזור תל אביב. כנראה שקרוביך נולדו באוסטרובייץ, מחוז אופטוב, איזור קיילצה. צריך לראות את דפי העד הספציפיים כדי לקבוע. אין שום קשר בין המקומות האלה ללודז'.

stu from scream

New member
תודה רבה ../images/Emo45.gif

אם אפשר רק עוד 2 שאלות: האם קיילצה קרובה ללודז'? אני פשוט מנסה להעלות השערות למה הם לא נולדו בלודז',הרי הם גרו שם עד המלחמה. ולודז' היא עיר גדולה,עד היום,ככה שבטוח היה שם בית חולים. מוזר. ודבר שני,את יודעת אולי לאיזה שלטון זה היה? אחרי ההסכם של סטאלין עם היטלר,שחצו את פולין לחצי רוסי,חצי גרמני?

masorti

New member
לודז' לא קרובה לקיילצה...

למיטב ידיעתי קיילצה היתה בצד הגרמני כשפולין חולקה בין ברה"מ לגרמניה הנאצית.

stu from scream

New member
אה,סליחה. תודה רבה../images/Emo45.gif

תודה על כל התשובות

iwit

New member
הייתה הגירה גדולה מאוד ללודז' מהכפרים

בעיקר סביב קבלת עצמאות פולין 1918, וגם לפני - בתחילת המאה. קיילצה אמנם לא כ"כ קרובה ללודז', אבל גם לא רחוקה - סביר מאוד שהיגרו ללודז' כמו המון יהודים מכל העיירות באזור הזה. מרבית היהודים עזבו ללודז' בגלל אפשרויות עבודה, הייתי מציעה לך לחשוב בכיוון הזה. לודז' היתה במלחמת העולם השנייה עיר גרמנית לחלוטין ולכן שמה שונה לליצמנשטאט. מקווה שעזרתי.

stu from scream

New member
../images/Emo45.gif

כל דבר שיעזור לי לחשוב/לדעת קצת יותר על מה שעברה משפחתי עוזר לי. תודה!

אבי ז"ל נולד בסטופניצה באיזור קיילצה

בשנת 1918 בעקבות פוגרומים הרבה יהודים עזבו אזור זה למקומות אחרים משפחתו של אבי עברה לבנדין באיזור זגלמביה. קרובי משפחה אחרים ידוע לי שעברו ללודז'.

iwit

New member
אם תתני לנו קצת פרטים על משפחתך

אולי אוכל לעזור יותר. המשפחה שלי מגיעה מעיירה קצת צפון-מערבה למחוז קילצה, וגם אצלנו מרבית המשפחה עברה ללודז' בשלב מסוים. בנוסף, האם עשית חיפוש ב-jewishgen? אפשר למצוא שם יותר מידע מבאתר 'יד ושם', בד"כ.

stu from scream

New member
אוקיי

ניסתי להירשם לJewishgen ולא ממש הצלחתי. איזה פרטים יוכלו לעזור כדי לדעת? בעיקרון,יש לי רק את תאריכי הלידה,מקום לידה,ומקום בזמן המלחמה (וכמובן גם את השמות).

iwit

New member
שם משפחה בתור התחלה...

לא יודעת למה לא הצלחת להירשם שג'ואיש ג'ן, אבל זה המקום להתחיל בו חיפוש, כך שכדאי להתעקש...

stu from scream

New member
אמ עכשיו הסתכלתי על דף העד ביד ושם

כתוב שהם נולדו במחוז אוסטרוביץ קילצקי,פולין. קילצקי זה כנראה קיילצה

למעלה