לגבי דמיונות ואשליות - אתה צריך לבדוק את עצמך
שמחה שאתה לפחות מעריך, הגם שבציניות, את הניסיון לעזור - כי זה מה שזה היה. ומאיפה כל הכעס הזה...? עוד לא פתחת את העסק וכבר אתה עצבני, מריר, חשדן וכועס. חבל.
לפתיחת עסק צריך אופטימיות, אנרגיות טובות, לארג'יות והמון מוטיבציה. צריך לחפש את האנשים שרוצים לעזור לך - ולהאמין קצת בבני אדם, כי אחרי כל איתם אתה רוצה לעבוד. להם אתה כל כך רוצה לתת שירות. והם צריכים להרגיש את זה ממך. או שזה בשבילך הכל רק עניין של להרוויח "כסף קל"...?
לעניינו.
כל הציוד שהזכרת עולה בערך כמו שאמרת. א-ב-ל....
שכחת "עוד כמה" דברים בדרך:
1. להוציא רשיון לעסק חדש יעלה לך 8,000-10,000 ש"ח, וגם זה אם הכל יילך כשורה. ומה לעשות בשביל זה תצטרך את שירותיו של אדריכל או מעצב רשום.
2. יש תקנות ברורות לגודל מטבח, מחסן ושטח הזמנות/שירות >> אם החלל ששכרת/קנית לא עומד בתקנות - כן, כן, תזדקק לאדריכל/מעצב כדי להפוך אותו לכזה + כסף על שיפוץ (לא ארחיק ואמר את המילה עיצוב...). כמה אתה חושב שזה יעלה? זה לפחות עוד 20,000-40,000 ש"ח
3. היתר פיקוח ווטרינרי.
4. היתר כשרות.
5. מיסים על שילוט (שגם הוא עולה לא מעט - או שאתה מתכוון לחסוך גם על זה...?) ולפעמים גם על הצבת ריהוט ברחוב.
6. קופה - עוד כ-1000-2000 ש"ח.
7. לפחות שני משטחי עבודה - כי זה מה שמחייב החוק.
8. ביטוח - למקרה של גניבה, שריפה ושאר הפתעות.
9. שכחת גם פרט ציוד לא זול שהוא חובה - מינדף, שחייב לחבר אותו לארובת טיהור שגם בשבילה צריך היתר, וגם בשבילו תצטרך איש מקצוע מהסוג, מה לעשות, מהסוג שהוזכר. וזה עוד כסף.
10. הוצאות הזמנת מזון - במה תמלא את המקררים? מה תמכור ללקוחות? מה גם שאוכל זו סחורה שמתכלה במהירות. אתה תבזבז הרבה כסף על הזמנות עוד לפני שתתחיל להרוויח ממנו. ו"שטויות" כמו כלים מקצועיים למטבח וכלים חד פעמיים ללקוחות שצריך להזמין בלקוחות...
תחשב בעצמך למה זה מגיע. לא המצאתי את הסכומים. במקום להטיח האשמות - תבדוק לעומק. בעצמך. שאלת פה שאלה בפורום כדי לקבל תשובות ופרספקטיבות - או כדי שיגידו לך "כן, כן, לך תפתח עסק ב-20,000 ש"ח" ?
ואם יש בכוונתך לפתוח מקום לא חוקי, בלי רשיון, בלי ביטוח, ובלי כל הציוד שמחוייב בחוק - אז כן, זה יעלה לך 20,000-25,000 הוצאות ראשוניות. בהצלחה.
אני מאד מאמינה שיש אנשים שיכולים "לעשות הכל לבד" - לחשוב על קונפסט (וקונספט הוא ממש לא גימיק), לבחור מקום, לדאוג לכך שהגימיק יבוא לידי ביטוי, לעשות אווירה במקום - אבל כבר מהגישה שלך ש"לא מדובר במעסדת גורמה", אני מבינה שלצערנו צפוי לנו "עוד דוכן פלאפל" בארץ. אולי בקרן רחוב שוקקת, כי לפחות אתה מבין שהמיקום חשוב, אבל לא יותר מזה.
לגבי עיצוב ומעצבים - העיצוב שאני מדברת עליו ממש לא מכוון לשנדלירים או לשיש מבריק על הדלפק. הוא נועד להמציא מקום חדש ורווחי, גם אם הוא בנישה קיימת. וכל זאת באמצעות פתרונות מיוחדים, שימוש בקיים, חידוש ריהוט מיד שניה ושלישית וכדומה - קיצור, בחסכון מקסימלי אבל במסגרת החוק והתקנות. מאיפה הדעה הזו על מעצבים? אם נכווית מתישהו מאיזה בעל מקצוע ואתה צריך אותו - לא תחפש מישהו אחר? אם יש לך בעיה באינסטלציה והאינסטלטור הקודם דפק אותך, תשב עם סתימה כי כבר היה לך את "העונג המיותר של אינסטלטור?" כמו בכל תחום, יש גם בתחום שלי הרבה אנשים שימצצו ממך כסף תמורת שירות גרוע, ואנשים שיתנו את הנשמה והכשרון שלהם תמורת מחירים סבירים. אין פה שחור לבן.
וכן - אני מאמינה שגם פלאפל יכול להיות לא סתם פלאפל. הנישה הזו מוצפת וכדי להצליח לא מספיק טעם או ניקיון - כי מה כבר אפשר לחדש פה? חסר פאלפלים עם טעם סביר ורמת הגיינה נורמאלית? אתה מחוייב לזה בחוק! ולא, לא מספיק שאברהם יספר למשה שיש לך פאלפל "סבבה". אלא אם כן רוצים רווחים ומוניטין כמו במקומות שאברהם מספר עליהם למשה. צריך להמציא נישה בצוך נישה. ואולי הלקוחות שלך הם בכלל לא משה ואברהם? אולי הפלפאל שלך הוא פאלפל גורמה? אולי ככה תרוויח פי 3או פי 5 מדוגני פאלפל אחרים? אולי ככה תפתח רשת פאלפל? מאיפה הראייה הצרה הזו? תחקור קצת מה קורה בעולם ובארץ בתחום המזון. אולי תקבל השראה. תמציא קונספט שיהפוך לטרנד ולא גימיק חולף. צר לי לאכזב אותך, אבל גימיקים כבר יש לנו מספיק.
בהצלחה, מכל הלב.