בבקשה בעיברית...
לפני הכול... מה שכותבת בהונגרית, מראש כתוב בכוונה, שבשלב מסוים זה יגיעה לרשויות ההונגריות, כדי לדחוף את הפרויקט. לכן, יש בכתבות האלה פרטים, שלא ממש מעניינים את הקורה הישראלי, לכן בתרגום משתדלת לדייק בעיקר הדברים, אבל לא ב"סיבובי הסגנון" – אילו הייה לי זמן, כמו שאין, הייתי מתרגמת מילה במילה... אבל, מעבר לזה, כותבת גם רק לישראלים, שלא מעבירה להונגרים, אז, מקווה, שהדבר מתאזן...חוץ מזה על כל שאילה אשמח לענות. " לפני שנתיים התקבל למורשת העולמית של UNESCO רובע היהודי העתיק של פשט. - ערך המיוחד של רובע היהודי בפשט, שהמבקר יכול למצוא גם היום תרבות ומסורת יהודית חייה – כתבה אווה טטני (אדריכלית רובע VII שבתוכו קיים רובע היהודי) לצרי, זה לא לגמרי נכון. בין שלושה בתי הכנסת ( DOHANY , KAZINCZY, RUMBACH ) שנים פועלים (אחד אורתודוקסי, אחד נאולוג) אבל השלישי ריק ומתפורר. את בית הכנסת ברחוב RUMBACH SEBESTYEN תכנן אוטו ווגנר, בשנת 1872 , והיום מחקה לקהילה, שיכולה לחיות אותו שוב. בגב הבית כנסת קיים פסז', משש חצרות ושבע בניינים, שמחבר בין רחוב KIRALY ובין רחוב DOB ...היום חלק גדול ממנו סגור, ויד אכזרי חתך בו, בגלל איזה טיילת דבילית. לפני חמש-עשרה שנה ראיתי פעם ראשונה את התכנית האינפנטילית, ואילו לא הייתי לומדת בפשט תכנון עירוני, אולי הייתי מבינה את הטעות, אבל יודעת, שיש אנשי מקצוע מצויינים, לכן לא תופסת, אך הייה אפשר להכין תכנית כזאת, ואפילו לאשר אותה. לא נדבר על זה, שעד היום מתייחסים לתכנית הזאת, למראת, שכולם כבר יודעים, שזה גורם לנזקים ללא שום תועלת. לפני ארבע-עשרה שנה לקחתי משקיע ישראלי, שהתלהב לשקם את האזור, ואז, שר הבינוי אנדרש דרז'י, שהייה עמיתי בעיריית בודפשט המרכזי בשנות השמונים המוקדמות, תמך בנו מכל ליבו, אבל ברובע VII לא הבינו כלום אז, והמשקיע התעייף מכל הביורוקרטיה, שהם הפעילו. לפי כוונותינו הפסז' הייה צריך לשקם כמרכז תרבותי-קהילתי, בקרקע חנויות (כמו פעם), למעלה דירות (כמו פעם), ובמרתפים הקמוריים מוזאון – היתה קפה – מסעדה.... כמובן, רק עם שיפוץ, אי אפשר לחיות עיר, לכן, כבר אז לקחתי בחשבון את חיבור לבית הכנסת, כאשר שם, לאחר שיפוץ הבניין אפשר לרכז קהילה יהודית מתושבי בודפשט, וממבקרי העיר. המציות העגומה שיש תכניות, שרוצים לעשות קניון באתר היסטורי הזה, לחלק את הדירות לקופסת גפרורים של דירות יוקרה, וכמובן לחתוך באמצע עם הטיילת MADACH ... אילו הייה בית משפט בינלאומי לפשעים נגד עיר, הייתי סוגרת את כל האנשים, ששותפים לפשע הזה, לקניון CSEPEL (מפלצת לא מוצלחת בדרום בודפשט, עד היום לא עובד לפי הציפיות של היזמים ישראלים...) למסר עולם!