על דבלולים וסביבונים

vulkan1

New member
../images/Emo35.gifשאלה חשובה

אשמח מאוד אם תוכלו לסייע לי - מהי ההגדרה המדויקת של המילה "לשדרג"? תודה.

yifatushc

New member
על המילה "סביבון"...למרות שפסח בפתח

לפני יותר ממאה שנה משחק הילדים של חנוכה, הסביבון, נקרא "סובבת". ח.נ.ביאליק, בשירו "אבי הדליק נרות לי", קרא לסובבת במילה אחרת:"כירכר" ("אבי נתן כירכר לי, כירכר מעופרת יצוקה"). בנו של אליעזר בן יהודה, איתמר בן-אבי, קרא לאותו כירכר חביב "סביבון" בשעה ששיחק בו, ומילה זו נשתרשה בשפה העברית רק לאחר תחילת המאה. אז אם אי פעם,כשתהיו נוכחים בשיחת סלון תמימה, תעלה הסוגיה קובעת הגורלות לגבי המילה "סביבון", תוכלו לפרט את גילגולו ההסטורי ביתר קלות. צום קל ומועדים לשמחה!
יפעת

נדמה לי

שזה מ- לשחזר+מדרג?! שזה אומר להחזיר משהו למצב קודם בדרגתו. זו מילה שבאה מאנגלית ועוברתה upgrade.

TankMaster

New member
אמת ויציב

"הווה אומר" (או "הווי אומר" - בגירסתו המילונית) , משמעו - "מכאן אתה למד . . ." , "עליך להסיק ש . . ." (אבן שושן). לפני הביטוי ייאמר דבר מה, ולאחריו - מסקנתו.
TankMaster

bhmi100

New member
ספין זה סיבוב . מקור ?

במדע משתמשים במונח ספין לתאור המצב של כל אלקטרון . (2 מצבי ספין אפשריים).

lioran12

New member
חשוב מאוד!!

אני צריך לדעת מה השם בעברית של הקצה של השרוך.. חשוב! אולי דלוך או בלוך משהו כזה? תודה.

python 4

New member
ומי שרוצה לדעת עוד..

בפורום אספנות החביב יש אחת שאוספת סביבונים, והיא כתבה בחנוכה האחרון מאמר ארוך על ההיסטוריה של הסביבון. מעניין לדעת למשל שהסביבון לא התחיל בתור משחק לחנוכה בכלל, אלא משחק הימורים.

masorti

New member
היא מתכוונת לספין תקשורתי.

לא נראה לי שחכמי התקשורת יודעים בכלל מהו ספין של אלקטרון. ובאופן כללי, ספין זה סיבוב של משהו סביב עצמו. לכן, גלגל מבצע תנועת spinning. (וגם האלקטרון מבצע אותה תנועה. לפחות בתיאור הקלאסי.)

eladvvv

New member
תשובה לספין

ספין= תנועה על ציר או סחרור במקום מקורה מהשפה האנגלית. אלעד

hapax legomenon

New member
הווה

(או הווי) = הֱיֶה - צורת הציווי לזכר יחיד של הָיָה. הווה אומר = הֱיֶה אומר - עליך לומר, רצוי שתהיה אומר.

TankMaster

New member
לשדרג משמעו

להשביח, להביא שינוי לטובה. "לשדרג את המחשב", "לשדרג את מערכת ההפעלה", וכיו"ב.
TankMaster

הכימאית

New member
"שדרג" לא נגזר מ"שחזר"!

אין קשר בין שני הפעלים האלה, פרט לכך ששניהם נטים בדגם שִפְעֵל. דגם זה קיים כבר במקורות, בעיקר בלשון חכמים, ומכיל בין היתר את הפעלים: שכפל, שכתב, שכנע, שעתק, שכלל, שלהב, שעבד... יש הרואים בדגם שִפְעֵל וריאציה של בניין פִּעֵל. ויש הטוענים כי מקורו בבניין שפעל האכדי, שהוא מקבילו של הִפְעִיל בעברית. ואשר לשאלה המקורית - מילון "רב מילים" מגדיר שדרוג כך: "מתן דירוג גבוה יותר; שיפור תנאים, בעיקר הענקת הטבה מיוחדת ללקוח, המתבטאת במתן שירות או מוצר ברמת מחיר גבוהה יותר מזו שהלקוח שילם עבורו."

shlomitss

New member
לא נגזר אלא נוצר על דרך "שחזר"

הקשר הוא בין דרך גזירת הפעלים האלה ודומיהם. זו היתה כוונת פייה כחולה. אשר למקור האכדי, מדובר בהשערה של המחקר המתבססת על השי"ן בלבד ולא על הוראתו של הפועל "שפעל" באכדית.

hapax legomenon

New member
בניין שפעל

אמנם קיים באכדית, אך הוא מקבילו של בניין הפעיל. ספק אם ישנם במקורות פעלים עבריים בבניין זה (מלבד שעבד), אף כי יש כמה הצעות שנויות במחלוקת לפרש כך פעלים מסויימים. למעשה, בניין שפעל נכנס לשימוש בעברית רק לאחר התחדשותה. היה צורך לגזור פועל חדש משורש חז"ר למשמעות reconstruct, אלא שבניין פיעל ובניין הפעיל היו כבר תפוסים, אז חידשו את בניין שפעל. בעקבות החידוש הזה, בניין שפעל התחיל לשמש לגזירת פעלים בעלי משמעות חזרתית, כגון שכפל ושכתב, כשלמעשה, המשמעות החזרתית נוצרה במקורה לא מהבניין שפעל, אלא מהעובדה שהשורש הראשון שהתחדש בבניין זה היה חז"ר!

הסבר

כוונתי היתה שהמילה שדרוג היא הרכב של התחילית ש- אשר מסמלת כמו בשאר הפעלים שציינת איזשהו חזרה למצב המקורי. החלק השני של המילה הוא דרג שפשוטו כמשמעו.

למעלה