על האור הלבן, על החיים ועל הדת

Heathen Dawn

New member
על האור הלבן, על החיים ועל הדת

יש כמה היבטים לפלאפיות (fluffiness), אבל אני רואה להתייחס כאן להיבט מסוים אחד, ההיבט שהתבטא אצלי הכי חזק כשהייתי בשנים הראשונות. אני מדבר על גישת האור הלבן, שלפיה הכל, גם הפיזי וגם המטאפיזי, שופע רק טוב ועדינות, או שמכירים ברוע אך בוחרים להתעלם ממנו. אמנם עזבתי את הגישה הזו בגלל הבעיות שבה, שעליהן אדבר בהמשך, אבל טועה מי שחושב שאני עכשיו סולד ממנה לחלוטין, כאילו אני איזה מומר לדת אחרת בעניין זה. יש לי הבנה וסימפתיה רבה כלפי הגישה הזאת, ועזבתי אותה רק מפני שמצאתי משהו יותר יעיל ממנה. מגחכים על אלה שממלאים את חדריהם ואת האתרים שלהם בתמונות של פיות חמודות, חדקרנים לבנים וטהורים, מלאכים בעלי פני תינוק, בעלי חיים חמודים וכו'. מאוד קל לגחך, אבל אני רואה את זה בצורה שונה. כולנו יודעים מה יש בעיתון היומי ובהרבה מהטלביזיה: עוד רצח, עוד שוד, עוד פיגוע, עוד מלחמה, עוד אסון טבע, עוד שחיתות, עוד ועוד רשע, בקיצור. מנה גדושה של רוע וחושך מקבל אדם אל תוך הווריד מדי יום ביומו. אז אתם יכולים לגחך על כל הפלאפיים האלה, אבל אני חושב שמה שהם עושים זה הדבר היחיד שמפריד ביניהם לבין בית המשוגעים או בית הקברות. זה אסקאפיזם, נכון, אבל יש הרבה צורות של בריחה מהמציאות שאנשים לא מנידים עפעף עליהן. אחת רואה טלנובלות, והאחרת מתעסקת עם פיות ומלאכים. מלבד הסיבה שאדבר עליה בהמשך, אני לא רואה למה הראשון לא מושך אש ואילו השני כן. ועוד, אפשר שהחיים עצמם הם בריחה אחת גדולה, כפי ששמעתי מציטוט אחד (לא זוכר את שם האומר), שכל הרעש והבלגאן שאנחנו עושים בחיים, כל הדברים, כל ההנאות, כל המסיבות - הכל בשביל להשכיח מעצמנו את העובדה שיום אחד זה הכל ייגמר. החיים כאסקאפיזם מפני המוות. אני לא אומר שאני מקבל את המחשבה הזו, אבל אני כן אומר שהיא שופכת קצת מים קרים על כל המתנגדים עקרונית לאסקאפיזם. אז תופעת הפלאפיות, כשביטויה הוא גישת האור הלבן, ראויה, לפי דעתי, להבנה, אף מצד מי שלא מקבל אותה. עכשיו אני אגיד מה הבעיה בגישה זו שבגללה עזבתי אותה וחיפשתי ומצאתי משהו יותר טוב. גישת האור הלבן יכולה להיקרא הלך מחשבה ודרך חיים, אבל היא לא יכולה להיקרא דת. דתות רבות ומגוונות יש בעולם, אבל דבר אחד משותף לכולן, ללא יוצא מן הכלל: התמודדות חזיתית עם בעיית הסבל בעולם. כל דת ודרכה היא להסביר את מקור הסבל ואת הפיתרון לו, אבל אין דת שלא עושה את זה. גישת האור הלבן, בין שהיא כרוכה באמירה שהרשע לא קיים ובין שהיא מכירה בקיומו אך מתעלמת ממנו, מנוגדת לכל דת. היא יוצרת בועה במקום להתמודד עם בעיית הסבל. ברכותיי למי שמצליח לבנות בועה חזקה מספיק, אבל הרבה יותר יעילה דרכה של הדת, שמתמודדת עם הבעיה ומתגברת עליה. מהאמור יוצא גם שפלאפיים לא יכולים להיחשב לוויקנים, או לפגאנים או לבני כל דת שהיא. ויקה היא דת, וכמו כל דת גם לה יש מה להגיד על בעיית הסבל בעולם ומה יעשה האדם בנידון. הפגאניזם הוא אוסף של דתות. הפלאפיות, כמו שאמרתי, אם תסרטטו מעגל ובו כל הדתות, הפלאפיות מחוץ למעגל זה. אז לא יכול להיות ויקני פלאפי או פגאני פלאפי או נוצרי פלאפי או כל דבר כזה. אין חיה כזאת. לסיכום: עזבתי את גישת האור הלבן מפני שהבועה שיצרתי במסגרתה התנפצה באיזשהו שלב. אז הלכתי אל הדת, אל הדת האמיתית, לחפש אמצעי יותר טוב להתמודדות עם השאלות שהציקו לי (שאלת הסבל בעולם והמוות מעסיקה אותי מאז שהייתי בן שמונה בערך), ולבסוף מצאתי את מה שחיפשתי. אין מה לרדת על הפלאפים. פשוט לכוון אותם לחיפוש הדתי לאחר שבועתם מתנפצת. היו ברוכים. HD

gwizard

New member
עכשיו אני באמת מבולבל

מתי בדיוק וויקה התיימרה להסביר את המקור לסבל ועוד לתת לזה פתרון ? אני חושב כי אתה מתבלבל עם נצרות (אני חושב כי רק הקתולית), שם באמת הסבל הוא מאלוהים כענישה על חטא. כמובן שבוויקה כל אחד מפרש את התיאולוגיה איך שבא לו, אבל בשום מקום לא כתוב שום כלל שאומר כי הסבל הכרחי או בכלל קיים. להפך, וויקה דוגלת בעקרון "ולא תפגע..." אשר אמור להגיד לך כי בהחלט כן ניתן לחיות חיים מלאים ללא סבל, כאב וגרימת אלו לאחרים. אפילו חוק הקארמה הוא לא חלק אינטגרלי מוויקה וישנם הרבה אנשים אשר או שלא מאמינים בו או שבוחרים לא להאמין בו או שמאמינים במשהו אחר. כמו כן אני לא מסכים לאבחנה שלך כי אלו אשר שמים באתרם תמונות יפות של מלאכים או פיות הם בהכרח אלו אשר מאמינים כי הכל טוב ומתנתקים מהצד האפל בחיים. תמונות אפשר לשים כי הן יפות, לאו דווקא בגלל השקפה זו או אחרת. מעבר לכך, זכור לי כי ממש ממש לא מזמן אתה "ירדת עלי" בגלל שאני אמרתי כי צריך איזון בחיים וזה אומר לא רק לקבל, אלא גם להפנים את הצד האפל. לסיום אני רוצה להגיד דבר כזה: לכל אחד מאיתנו יש קצת פלאפיות, אך לחלק מאיתנו יש יותר מאחרים
נ.ב. זו הייתה האשמה חמורה אשר נאמרה בעדינות ופלאפיות לתפארת.

gwizard

New member
אני חייב לציין שגם אני מאוד הופתעתי

יעל מסכימה עם מה שאני אומר, שלומי לא מתווכח איתי על נקודות תיאולוגיות, טל כבר נתן לי 3
ברציפות....מזעזע ! פעם הייתי נכנס לפורום הזה בציפייה לעוד ריב מעניין ומעורר צורך מכל הנוכחים לקרוע לי את הצורה במפגש הבא..... מה נהיה עם כולכם ? ארדן זאת בטח אשמתך והאבקה המגרדת...כולם מפחדים ממנה

Heathen Dawn

New member
לא הבנת

"סליחה, טעיתי" לא על מה שכתבתי, אלא על כך שכתבתי את זה. הדיון לא הלך בכיוון שאני ציפיתי שהוא ילך, אז הגעתי למסקנה שהיה מוטב לי להשאיר את כל המחשבות האלה בתוך עצמי. אבל אני לא חוזר בי מאף מילה שכתבתי בהודעה הפותחת. יש לי מלא על מה להתווכח איתך (מההודעה שלך), אלא שאין לי כוח להתווכח.

Dia Leoghann

New member
אז אולי תכוון לכיוון שרצית...

באופן עקרוני אני מסכים עם גישתך, ולמרות שלפעמים פלאפים גורמים לי לזיעה קרה ווריד פקוע, אני מצליח להבין אותם אם אני ממש משתדל (אם לא, אני מתקשר לאילן או טל שירגיעו אותי). אני גם מסכים עם הטענה של אלון בקשר לוויקה, אבל אם זה לא הכיוון שרצית, אז תנסה לכוון מחדש... אם עוד בא לך...

Heathen Dawn

New member
אוקיי

המחלוקת העיקרית על מה שכתבתי היה על טענתי כי כל הדתות ללא יוצא מן הכלל מתייחסות לבעיית הסבל בעולם ומציעות פיתרון לה. אתחיל בתיקון קל של דבר מסוים שכתבתי: לא כל הדתות מתייחסות לבעיית הסבל בעולם. כלומר, לא כל הדתות רואות בסבל בעיה. אבל אני עדיין עומד על כך שכל הדתות ללא יוצא מן הכלל מתייחסות לעובדת הסבל ומציעות לאדם מה יעשה בנידון. דוגמאות: בודהיזם: הסבל הוא בעיה שנגרמת מהתחברות (klesha) של האדם לעולם האשליה של דעתו. ההתרוקנות מהאשליה וכיבוי (nirvana) ההתחברויות תפסיק את סבלו של האדם. נצרות: הסבל הוא גזר הדין של אלוהים על כך שאדם וחווה אכלו את הפרי האסור. קבלת קורבן הדם של ישו תבטיח את הגעתו של אדם לעולם החדש שאלוהים ייצור במקום זה הקיים, וזה יהיה ללא סבל. אתאיזם: היקום אדיש לחלוטין, והסבל הוא תוצאה אחת מני רבות של סכום יחסי הגומלין בין כל החלקיקים. אין פיתרון, קבלו את זה כמו שזה. ויקה ודאואיזם: היקום בנוי על יחסי איזון, וכל הפרה של האיזון גוררת אחריה תגובה מתקנת, וזו בדרך-כלל כרוכה בסבל. הפיתרון: לחיות בהרמוניה עם היקום ולהשתדל לא להפר את האיזון. גנוסטיציזם: את היקום ברא אל רשע. הסבל בעולם הוא נובע תיכנונו של הבורא הרע. אבל הבורא הרע הזה הוא לא האלוהים האמיתי, אלא ישות שנפרדה ממנו, והאדם יכול להפסיק את סבלו על-ידי הגעה להארה (גנוזיס) מכיוונו של האלוהים האמיתי או האלים הטובים שיצאו ממנו. אסלאם: הסבל נובע ממלכותו המוחלטת של האל. הוא קובע מי ייהנה ומי יסבול. אפשר להפחית את הסבל על-ידי הכנעה (אסלאם) לאל, אבל הוא ייגמר רק בהגעה לגן-עדן. אסאטרו: האלים והענקים וכל השאר נמצאים בהתנגשויות ומלחמות ביניהם, ואלה מקרינות על העולם שלנו. הסבל הוא דבר טוב, דבר שבזכותו אדם נהיה גיבור מלחמה וזוכה להתארח אצל האלים בוולהאלה. זורואסטריאניזם: יש אל טוב ואל רע שנלחמים אלה באלה, והעולם הוא זירת מלחמתם. על האדם להתמיד בבחירתו בצד האל הטוב עד אשר זה יגבר על האל הרע. זוהי כמובן רשימה חלקית, אבל היא מראה שגם דתות שאנשים רבים חושבים שהן לא מתייחסות לסוגיית הסבל כן מתייחסות אליה, ולא רק הבודהיזם והנצרות.

gwizard

New member
שוב, לדעתי יש לך טעות

"ויקה ודאואיזם: היקום בנוי על יחסי איזון, וכל הפרה של האיזון גוררת אחריה תגובה מתקנת, וזו בדרך-כלל כרוכה בסבל. הפיתרון: לחיות בהרמוניה עם היקום ולהשתדל לא להפר את האיזון." זהו חוק הקארמה הנובע מבודהיזם. לא כל הוויקאנים מאמינים בו, כמו שציינתי קודם, והוא בכלל לא שייך לוויקה המסורתית. זה שאני ועוד הרבה וויקאנים מאמינים בו בכלל לא אומר כי הוא חלק מהדת אשר ברא גרדנר. עוד הערה: התגובה המתקנת לא בהכרח כרוכה בסבל. אם אתה חי חיים מוסריים ולא גורם נזק לאחרים ועצמך אז לפי חוק הקארמה היקום יחזיר לך דברים טובים. שזה ההפך הגמור מסבל. הכי הצחיק אותי התיאור של גנוסטיציזם...נשמע כמו חבורה של מטורפים הזויים שעישנו חומר ממש ממש ממש טוב בזמן שהם רואים באפי

Heathen Dawn

New member
../images/Emo31.gif

"הכי הצחיק אותי התיאור של גנוסטיציזם...נשמע כמו חבורה של מטורפים הזויים שעישנו חומר ממש ממש ממש טוב בזמן שהם רואים באפי
" סליחה, טעיתי. על כל הפתיל הזה, מתחילתו עד סופו. להתראות.

gwizard

New member
למה לכעוס ?

זה היה בצחוק (ומכאן האייקון המחייך). קצת הומור, אתה יודע...

RainBird

New member
הצגת גישות שונות. כל אחד בוחר לעצמו אחת. איפה הדיון?

RainBird

New member
תראה, לי מעולם לא הייתה בעייה תיאלוגית עם פלאף. יש לי בעיה אישית עם זה. בא לי לחנוק אנשים פלאפיים עם צמר גפן וורוד. לגבי הסבל האנושי? מדוע הוא קורה? מדוע השמש זורחת? מדוע המים זורמים? סבל זה חלק מהטבע. כשאתה נולד לאימך כואב וגם לך, הנשימה הראשונה של האוויר בעולם פשוט טראומטית. מנקודת מבט אנושית מאוד קל להסתכל על הסבל כאירוע ממוקד- אבל הכל מחובר. הכל קשור. הרס מקדים בנייה, מוות מקדים חיים. הכל מחזורי. חוץ מזה, ונגיד שהייתה סיבה כמו שהנוצרים היו מגדירים לסבל, משהו שהוא באמת הגורם היחיד (אם יש גורם יחיד לכל דבר) מה היית עושה בנידון? ארדן.

ToryMaster

New member
אני אוהבת פלאף

חשבתי על זה אתמול כשגיליתי שכבר קראתי עמוד שלם מתוך הwiccan mysteries בלי לשים לב מה אני קוראת. סקוט קאנינגהם נורא פלאפי בעיני, אבל מצאתי שמשהו בכתיבה שלו, משהו בהתרגשות הראשונית הזו וההצגה של החיובי במשהו - גורם לי להתרגש, גורם לי לרצות לחקור יותר, מחזק את האמונה שלי, איפה שהוא. [הבתי גם עוד משהו אבל זה לא קשור]. חייב להיות פן פלאפי בכל מאמין, בעיני, כי זה כמעט תמיד הטוב והחיובי שבדת שמושכים אותנו להתעמק בה.

gwizard

New member
אני לא חושב כי...

שלומי התכוון שכל מה שמתעמק דווקא בטוב הוא אוטומטית פלאפי. אני חושב כי הכוונה הייתה שמי שמתעמק בטוב *תוך התעלמות מכוונת מהאפל* הוא פלאפי. מהבחינה הזו קאנינגהם הוא אכן קצת פלאפי, אבל אני חושב כי זה בכוונה כדי לא להפחיד את האנשים. הרי כל הספרים שלו מתחלקים לשניים: ספרי וויקה 101 ואנציקלופדיות (צמחים, אבנים, שמנים). לפחות אלו אשר פגשתי וקראתי. להציג את הצד האפל של הוויקה והפאגאניזם בכלל לא יהיה הולם כל כך, לדעתי, לקהל היעד שלו.

ToryMaster

New member
המ

איבדתי את הנקודה שלי somewhere along the פתיל, אני אאסוף את עצמי ואחזור אליכם.

ToryMaster

New member
נכון.

המשפטים לא קשורים אחד לשני, במידה ולא הייתי ברורה.

למעלה