על הבהלה של יאיר מסרטו של אל גור...

Serpent Axis

New member
על הבהלה של יאיר מסרטו של אל גור...

הקדמה? במרדף לוהט אחר מרבה רגליים שפלש לטריטוריה שלי שלפתי עיתון בכוונה להראות ליצור האומלל מי הבוס, אבל במקום לכסח אותו ישר, צדה עיני טור של יאיר לפיד בו הוא דיבר על מצבם של ניצולי השואה כאן בארץ. מסיבה כלשהי, החליט לפיד לשלוף אנלוגיה לסרטו של אל גור וכך המשיך לפיד לספר כיצד הסרט שכנע אותו בסכנה של התחממות גלובאלית. משום מה, דברים כאלה מחממים אותי. מה שהביא אותי לחיפוש אחר כתובת מייל כדי שאוכל לשלוח משהו ליאיר לפיד שאם לא ירגיע את דעתו, לפחות יראה לו שיש צד שני. מאחר ולא מצאתי שום דרך ליצור קשר בהתכתבות אלקטרונית עם מר לפיד (וידוי: לא חיפשתי טלפון או כתובת דואר), נחה דעתי על חיפוש פורום מתאים לכתוב בו משהו קטן על העניין. איזה פורום מתאים יותר מפורום יאיר לפיד? אז, כדי לפתוח בדברים, התייחסות קלה לדבריו של לפיד: 1. לפי הטור, אין דבר כזה ויכוח על התחממות גלובלית. לכל היותר, יש תעשיינים קפיטליסטים מגעילים כאלה (נו, אתם יודעים, שמנים זקנים עם סיגר וחליפה) שמנסים למנוע התערבות בעסקים המלוכלכים שלהם כי הם מרוויחים מהריסת הסביבה. 2. התחממות גלובלית היא עובדה מדעית שאין עליה עוררין. 3. סרטו של אל גור ונאומיו הם מהימנים לחלוטין ולא שכבתי עם האישה ההיא. כעת, הבה נבחן כמה דברים: 1. אם יאיר לפיד רוצה לראות את הצד השני, הוא מוזמן להשיג את הפרק "Environmental Hysteria" של התכנית "Bullshit!" בהנחיית פן וטלר. את התכנית לא ניתן לראות מחוץ לארה"ב משום שהיא משודרת בShowtime, אבל את הפרקים עצמם ניתן לרכוש... או כמובן לגנוב בחוסר בושה מתוכנות לסרסור קבצים (תודה לבלש על הביטוי). פן וטלר מציגים בפרק הזה את הצד השני לסוגיית ההתחממות הגלובלית ומדגימים את הכשלים של מגמת הבהלה הסביבתית. בין היתר, הם מראיינים בין היתר את פטריק מור (למי שלא יודע, מור הוא ממייסדי "גרינפיס") ואת ביורן לומברג שכתב את "The Skeptical Environmentalist") 2. אין ויכוח מדעי על סוגיית ההתחממות הגלובלית? רגע, רגע, מישהו זוכר שלא מזמן ארחו בחדשות ערוץ 2 שני פרופסורים שדנו בעניין? אז בואו ניזכר. פרופסור אחד היה מאוד להוט ודיבר בטון מרתיע על סכנות ההתחממות הגלובלית והזהיר מפניה. פרופסור אחר היה אופטימי ודיבר ברוגע בזמן שהסביר למה אין צורך לפחד מ"התחממות גלובאלית". מי יודע מה הייתה הבעיה ב"ויכוח" הזה? שהפרופסור הנכבד שצידד בהכרה בהתחממות הגלובלית וטען לסכנותיה הוא פרופסור לאנתרופולוגיה (חקר תרבויות, תחום שבו הפעם היחידה שעוסקים במזג האוויר הוא אולי בהשפעותיו של מנהגים מקומיים של תרבות כלשהי) בעוד שהפרופסור שניסה להרגיע את הציבור הוא פרופסור לאסטרופיזיקה (משהו אומר לי שהוא יודע על מה הוא מדבר). 3. אז רגע, מה בדבר אל גור? הוא פוליטיקאי ישר ומהימן, עשוי ללא חת ולא שכבתי עם האישה ההיא, נכון? לא נכון. מר לפיד, אל גור הוא פוליטיקאי ועובדה זו בלבד צריכה להדליק נורה אדומה אצלך ואצל כל מי ששוקל ללכת לראות את הסרט של גור. אל גור, כמו פוליטיקאים אחרים, משתמש בטקטיקת הפחדות עבור הקמפיין האחרון שלו. כשפוליטיקאים פונים לציבור ומשתמשים בנושאים סביבתיים, הם עושים את זה לא מתוך טוב לבם אלא מתוך נסיון להשיג את קולותיכם ותמיכתכם והכי חשוב - את דאגתכם. בפעם האחרונה שראיתי את אל גור, הוא הופיע בטקס כלשהו של ערוץ מוזיקה כלשהו בו הוא פונה בלהט אל הקהל הצעיר-מכדי-לדעת-טוב-יותר ומדבר על איך שהסביבה בסכנה ולך יש את הכוח לשנות את זה... אם רק תצביע "גור" בבחירות הבאות. הסרט המבהיל שלו הוא לא יותר מחומר תעמולה - ולאו דווקא חומר תעמולה מיודע במיוחד. מאותן סיבות, סוגרים כרגע על סין מבחינה תעשייתית ומבהילים בארה"ב ובריטניה לגבי הקמת מפעלים בסין ואיך שזה יהרוס את הכוכב. אני לא אומר שדאגה לסביבה היא דבר רע, אבל יש דרכים טובות יותר וטובות פחות להביע אותה. לפעמים, מי שדואג לסביבה מנסה לעשות משהו שנראה לו מועיל (מיחזור, למשל) אבל למעשה רק מזיק יותר. התחממות גלובלית וכל נושא סביבתי אחר, כפי שהם מוצגים בתקשורת ובסרטי תעמולה שמטרתם להפחיד את הצופה, מעוותים את התמונה כיוון שהחדשות הרעות הן אלו שמוכרות, בסוף היום. הידיעות המפחידות הן אלו שמגיעות אלינו. אז למר לפיד, לפני שתיבהל - עשה לעצמך טובה ותשיג את הפרק ההוא של פן וטלר ואולי גם תפנה לפרופסור לאסטרופיזיקה שהופיע אז בערוץ 2 (מישהו קלט את השם שלו? לא הספקתי לרשום).

למעלה