על החיים ועל המוות

sense9

Member
מנהל
על החיים ועל המוות

Bronnie Ware היא אחות אוסטרלית שמטפלת בחולים על ערש-דווי.
במסגרת עבודתה, שוחחה עם אנשים רבים שהסתכלו על חיהם לאחור (תופעה ידועה שאנשים על ערש-דווי מסוגלים להסתכל על חייהם לאחור בבהירות), ושאלה אותם על מה הם הכי מתחרטים, מה הם היו משנים ומתקנים לו ניתנה להם ההזדמנות לכך.

לאחר שאספה וניתחה את כל התשובות, הגיעה למסקנה שהדבר שהכי התחרטו עליו הוא שהם חיו לפי ציפיות של אחרים, ולא באמת מימשו את חלומותיהם האישיים.
כאן ניתן לקרוא על עבודתה ועל 5 החרטות הנפוצות ביותר:

בחיים מצטערים יותר

על דברים שלא עשינו....

עם חרטה אפשר לחיות, עם חוסר וודאות גם אפשר, אבל הרבה יותר קשה :)

מההכירות שלי עם המחקר...זה אותה גברת בשינוי אדרת - להתחרט על מה שלא עשיתי = לחיות לפי ציפיות של אחרים.

sense9

Member
מנהל
היכולת לחיות עם חוסר וודאות

משתנה מאדם לאדם כפונקציה של תכונת ה-intolerance of ambiguity.
היכולת לחיות עם חרטה, יכולה להיות לפעמים קשה יותר, עד כדי מצב שאנשים מתמלאים נקיפות מצפון ורגשות אשם, ובמצבים קצוניים הענשה עצמית.

עם זאת..

דפוס החשיבה ההרסני ביותר שזוהה עד כה הוא counter factual thinking. חשיבה נוגדת עובדת - כל ה "מה היה אם..." "לו רק הייתי בוחר X"....וכו'

אמנם החשיבה הזו נובעת במקורה מחרטה, אך במידה וכן היו בוחרים באפשרות שלא נבחרה, אי אפשר היה לדעת מה היה קורה, אפשר רק לדעת מה קרה בעקבות הבחירה שכן נעשתה.

לפיכך, אנחנו בחיים מתחרטים יותר לגבי דברים שלא עשינו :)

(למעשה, חוסר הוודאות לגבי הבחירה שלא נבחרה וגם מעולם לא תבחר).

doughnuts

New member
מה מעורר יותר counterfactuals?

האם מקור החרטה והמחשבות נוגדות-מציאות בהתנהגות שלנו או בתוצאות שלה? אאל"ט מדובר בהתנהגות עצמה, כאשר החרטה מתעוררת כאשר אנחנו מבינים שלו היינו עושים משהו אחר, היה עדיף, לא?

לא סגור על זה לגמרי

אבל אני חושב שהתוצאות מעוררות counter-factual ולא ההתנהגות עצמה.

זה מתקשר לתופעת חכמה בדיעבד ו creeping determinism.

כיוון שבכל מצב נתון, עם אותם נתונים שיש לנו באותה נקודת זמן, היינו מבצעים בדיוק את אותה הבחירה שביצענו, אז האינדיקציה היחידה שיש לנו הן תוצאות הבחירה שנעשתה וחוסר ידיעה של תוצאות הבחירה שלא נעשתה. אנחנו יודעים שמה שבחרנו היה כנראה לא נכון כי התוצאות היו שליליות ואז מניחים שההתנהגות שלנו לא הייתה נכונה ואם היינו בוחרים באופציה אחרת התוצאות היו אחרות, למרות שאי אפשר לדעת מה היו התוצאות של הבחירה שלא נבחרה, פשוט משום שהיא לא נבחרה.

:)

למעלה