על המדף

יעלקר

Well-known member
מנהל
הפעם ב"על המדף", שמחתי לשוחח עם הסופרת האהובה אשכר ארבליך-בריפמן ("ווינטר בלו", "אמרלד", "סיפורים עם כנפיים") לרגל השקת ספרה החדש - "תלתן: הפיל היודע", בהוצאת אגם.
📖
ספרי לנו על ספרך החדש
הספר החדש הוא בעצם התחלה של סדרה חדשה בשם "תלתן". הסדרה עוסקת בילדה בת 10, שהיא מעין טום בוי כזו, מאוד סקרנית והרפתקנית, עם "קוצים בטוסיק" כמו שאומרת דודה שלה, ואין לה כל כך סבלנות לשבת בכיתה וללמוד. אמא שלה, טלי, היא מומחית עיניים וטרינרית, אם חד הורית, והשתיים גרות יחד במושב. טלי היא הווטרינרית של המושב.
בספר הראשון, טלי מקבלת הצעה לנסוע למקלט פילים בדרום אפריקה כדי לערוך שני ניתוחי קטרקט לפילים שכמעט איבדו את הראייה. תלתן מצטרפת אליה למסע, כמובן, ותוך כך לומדת המון על אודות פילים. בזמן שטלי עסוקה בניתוחים, תלתן פוגשת ילד מקומי בן גילה בשם אקאני, ושניהם חושפים יחד תעלומה מסתורית לאחר ששתי פילות נעלמות מהמקלט. הם צוברים ראיות, עוקבים אחרי חשודים ומנסים לפתור את התעלומה, לאתר את הפילות ולהוציא את הצדק לאור.
כל ספר בסדרה יעסוק בבעל חיים אחר ובמדינה אחרת, בעקבות טיולים אישיים שעשיתי יחד עם בני משפחתי ובעקבות חוויות שעברנו. מה שעומד מאחורי הסדרה, מעבר לחשיפת הילדים אל עולם הטבע ואל שלל בעלי חיים, הוא הנגיעה ליחס המורכב של בני האדם אל בעלי החיים. הסדרה מציגה את הטוב ואת הרע, אך היא עושה זאת בצורה עדינה, מונגשת לילדים. היה לי חשוב לתת לזה במה בספרות הילדים. הספר הראשון עוסק בין היתר בבעיית הסחר הלא חוקי באיברי בעלי חיים בכלל ובחטי פילים בפרט.
📖
מה הייתה ההשראה לספר?
לפני כשנתיים הגשמתי חלום וטסתי יחד עם המשפחה לדרום אפריקה. שם פגשתי אלפי בעלי חיים מרתקים. אני חושבת שבעל החיים שהכי הרשים אותי היה הפיל, משום שביקרנו בשני מקלטים לשימור והצלת פילים ושמענו אינספור סיפורים. משהו בפילים הותיר בי רושם עז וכשחזרנו לארץ ידעתי שאני מוכרחה לכתוב משהו שעוסק בהם.
📖
האם כבר תכננת את ספרי ההמשך בסדרה? את יודעת מראש איך הסדרה תסתיים?
אגלה לך בסוד שבינתיים הספקתי לכתוב שני ספרים נוספים בסדרה, כל אחד מהם עוסק במדינה אחרת, בבעל חיים אחר ובסוגיה מורכבת אחרת הנוגעת ליחס בין האדם לבין בעלי החיים. הגיבורה היא תמיד תלתן והיא נוסעת יחד עם טלי ויוצאת להרפתקאות.
📖
מה הז'אנר האהוב עליך לקריאה?
דרמות למיניהן. אוהבת מאוד את ג'ודי פיקו, אוהבת את ג'ון גרין ויש עוד כמובן.
📖
מה הספר הכי טוב שקראת בשנה האחרונה?
אוי זה קשוח. אני אמנה כמה, ברשותך: "שירת סרטני הנהר" היה מרטיט בעיני, "שומרת אחותי" היה מופלא ו"תגידי שאת שלי" היה מותח וכתוב נפלא.
📖
האם יש ז'אנר שהיית רוצה להתנסות בו בכתיבה?
שאלה מעניינת. אין לי מושג. כתבתי המון המון פנטזיה, כתבתי כתיבה ריאליסטית, כתבתי למבוגרים, כתבתי כתיבה משותפת (עם חגי ברקת המקסים), כתבתי סיפורים קצרים. מתח ואימה זה פחות אני... ספרות היסטורית גם לא וגם לא מדע בדיוני... בקיצור, התקלת אותי קצת. קומיקס?
📖
תני לנו 3 טיפים לכותב ולכותבת המתחילים?
+ קודם כל לקרוא המון, כמה שיותר.
+ מעבר לזה, להתנסות בכתיבה ולו בשביל לתרגל. לא לפחד "להעתיק" מסופרים אחרים, לא לפחד משגיאות כתיב או מבעיות ניסוח- תיקונים אפשר לערוך אחר כך.
+ ללמוד מצד אחד להקשיב לאמת הפנימית שלנו ולכתוב מה שאנחנו רוצים לכתוב ומצד שני לדעת לקבל ביקורת ולהקשיב גם לדעות של אנשים שאנחנו סומכים עליהם.
📖
הוצאת ספרים בהוצאות הגדולות בישראל וגם בהוצאה עצמית. מה היתרונות של כל אלטרנטיבה?
זו שאלה מורכבת מאוד. כשאתה מוציא ספר לבד אתה בשליטה מלאה בכל מובן שהוא ויש פוטנציאל לרווח גבוה יותר (אם כי יש להביא בחשבון את ההוצאות הגדולות, שלא קיימות כאשר מוציאים ספר בהוצאה גדולה).
כשמוציאים ספר דרך הוצאה גדולה אין דאגות, לא כלכליות ולא אחרות. כמובן שההוצאה עדיין מצפה מהסופר לשווק את הספר שלו, אבל היא מטפלת בהכול כולל הכול. רציתי להתנסות בשתי האפשרויות ואני שמחה שעשיתי זאת.
📖
האם נזכה לעוד הצצה לעולמה של ווינטר וארץ קסם?
ההצצה האחרונה בהחלט הייתה בפרויקט להוצאת הספר "סיפורים מארץ-קסם" (אגב ספרים שהוצאתי באופן עצמאי). שם נחשפים כל הסודות, הסיפורים שקדמו לסדרה, וכן חלק שלם שמוקדש ל"מאחורי הקלעים"- קצת עליי וקצת על מקורות ההשראה לסדרה.
📖
תודה רבה, ובהצלחה.
באדיבות

עולם הספרים של רז

1716646533972.png

למעלה