על המחסור החמור בכוח אדם בתחום ההנדסה האזרחית

CivilEng

New member

דעה:

...כל אלו יוצרים מעגל אותו קשה מאוד לשבור: מידי שנה חסרות עוד ועוד ידיים עובדות, אך בה בעת, תדמיתו של המקצוע רק הולכת ונשחקת. "הבעיה שלנו אינה ייחודית. בעולם חסרים מהנדסים אזרחיים רבים וחלק מהחברות הגדולות מציעות תנאים מאוד מפתים למהנדסים שמוכנים לעבוד בשטח", אומר גלעד, מנכ"ל חברת שטאנג אשר פועלת בשוק הישראלי כבר למעלה מ-70 שנה. "אבל, התחושה כיום היא שמהנדסים מעדיפים את העבודה המשרדית על עבודת השטח, ואלו שמתחילים בשטח מחפשים להתקדם לתפקידי ניהול במהירות. נוצר מצב בו חסרים מהנדסי ביצוע בכירים ומנוסים באמת".

maromy

New member
לפתוח קורסי עתודאים להנדסה אזרחית דרך צה"ל

אם המדינה תכיר במחסור, ותחליט לשנות את סביבת העבודה מתדמית של מסתננים ועזתים
לתדמית של ענף היי טק - אז יוכלו להכשיר עשרות אלפי צעירים שנרתעים כרגע ללמוד את זה
ולכולם ברור גם למה הם נרתעים.
הדרך לעשות את זה עוברת במסלול עתודאים להנדסה אזרחית בצה"ל. שינוי הרגלי העסקת
העובדים אצל קבלנים והתאחדות הקבלנים כי גם הם יורים לעצמם ברגל עם הדרישות שלהם.
ברגע שזה יהפוך מחדש למקצוע מבוקש, לא תהיה בעיה לגייס עובדים שלא רוצים להיות
במשרד. הם פשוט רוצים לעבוד עם כח אדם כמוהם.
למשל באוסטרליה, מהנדסי בניין ואפילו פועלי בניין פשוטים (tradies) מקבלים הזדמנויות
השכלה והתמקצעות והמטרה שהמקצוע ימשוך אנשים ברמת איכות גבוהה יותר וכך אתה
מרגיש שיש הערכה מהסביבה ודרישה למקצוע.

darkshadow1

New member
אלוהים ישמור- מה הקשר לעתודה?

יש לי הרגשה שאין לך שמץ של מושג על מה אתה מדבר. הדבר הכי דבילי וטיפשי שאפשר לעשות זה לתת לצבא תקנים של עתודאים שאין בהם צורך אמיתי- העתודאים המסכנים האלה בדרך כלל מתדרדרים במהירות לתפקיד שהקשר בינו לבין מה שהם למדו קלוש ביותר ועסוקים בלהילחם בצבא. אין שום סיבה הגיונית לכך שבצבא יהיו עשרות או מאות קצינים בעלי תואר בהנדסה אזרחית, אין שום צורך בכוח אדם כזה בצבא.
אם יש מחסור חמור בכוח אדם בתחום ההנדסה האזרחית- שהמדינה תיתן תמיכה נוספת לסטודנטים במהלך הלימודים. בכל מקרה, אני משער שהמחסור קשור לדימוי הבעייתי שיש לענף הבנייה בארץ- דימוי שהוא בחלקו מוצדק.

לא הבנתי איך קבעו שיש בעיה?

סף הקבלה להנדסה אזרחית בטכניון נמוך ב 10 נקודות מזה של הנדסה אזרחית. סף קבלה נקבע לפי ביקוש והיצע בלבד. המסקנה היא שאין די ביקוש. אם אין די ביקוש, השכר אינו גבוה מספיק. המחסור במהנדסים בתעשיה יגרום לניצול יעיל יותר של כוח האדם הקיים והעלאת שכר עד שיווצר כוח האדם הדרוש. אז איפה הבעיה פה?

אחח, כוחות השוק...

שוק העבודה הוא אחד השווקים פחות משוכללים שיש: יש בו בעיות כמו מידע א-סימטרי, פערי זמן ו"עלויות עסקה", כך שעודפי ביקוש והיצע בענפים מסויימים עלולים להתאזן לאט מאד, וליצור משברים

אגב, "סף הקבלה להנדסה אזרחית בטכניון נמוך ב 10 נקודות מזה של הנדסה אזרחית" -למה התכוונת?

התכוונתי להנדסת חשמל.

יש פער של 10 נקודות בין הנדסה אזרחית להנדסת חשמל.

אני לא בטוח לגבי הרעיון ששוק העבודה הוא שוק לא משוכלל. לי דווקא נראה (אמנם, רק מהנסיון האישי שלי) שהביקוש ולמקצועות באקדמיה מונע לא מעט מצפיות השכר בסיום הלימודים. כמובן, ציפיות שכר במובן הרחב: לא רק משכורת, גם תנאי העבודה, יציבות תעסוקתית וכו'.

maromy

New member
סף הקבלה להנדסה אזרחית מותאם למגזר מאד מסוים

אתה מבין בדיוק למה אני מתכוון. כל אוניברסיטה רוצה למלא את המסלולים שהיא מציעה.
כשמרבית הסטודנטים שנרשמים בעלי הישגים נמוכים, מורידים עבורם את הממוצע אם רוצים
לקלוט אותם..
זה עוד בעיה של הפקולטות להנדסה אזרחית אצלנו ועוד סיבה למה אמרתי שהפתרון
אולי יבוא דרך מסלולים ייעודיים של עתודה שבה יוכלו להעלות את הדרישות להיכנס,
כך גם השכר יעלה, יוקרת המקצוע תעלה וכח האדם שיצא מהפקולטות יהיה ברמה גבוהה.

מדוע הגזענות הזאת

למגזר המסויים שאתה רומז עליו אין מקומות תעסוקה "נחשבים" - לא ב"הי-טק" ולא במפעלים המובילים במשק.

סף הקבלה בכל האוניברסיטאות ולכל המקצועות נקבע על בסיס היצע וביקוש. ככל שהביקוש גבוה וההיצע נמוך - כן תעלנה דרישות הסף.
ראה דרישות הסף לרפואה ומהו הרכב הסטודנטים ואולי תבין היכן אתה עומד.

choo

Active member
סף הקבלה נקבע לפי כמות המקומות, אם יש מגבלה

אם אין מגבלה על כמות המקומות בפקולטה - אין סף קבלה.

אתה יודע שבפקולטה למתמטיקה, באופן מסורתי, יש סף קבלה מאוד נמוך? כנ"ל בפקולטה לפיזיקה. למה זה אתה שואל? כי כמות הנרשמים היא בדרך כלל נמוכה משמעותית מכמות המקומות...

נכון מאד. סף קבלה מצביע על ביקוש מול היצע

לא על קושי בלימודים. בשום פנים ואופן, אין קשר בין סף הקבלה לקושי בלימודים.

Rubim88

New member

וחוסר הביקוש להנדסה אזרחית יחסית להנדסות אחרות נובע ברובו מרמת השכר.

למעלה