על-טבעי או אל-טבעי??????

על-טבעי או אל-טבעי??????

נראה לי ששניהם נכונים אבל מה יותר מקובל ופחות נשמע כטעות? הרי שניהם מתכוונים למשהו שהוא לא טבעי, מעל הטבע, שייך לספירות עליונות, משהו כזה... על-טבעי - מעל הטבע אל-טבעי - לא טבעי... מי יוציא אותי מהפלונטר?... ורצוי באסמכתאות אקדמיות, בבקשה.

Eldad S

New member
על-טבעי מקובל כדבר שמעל לטבע,

paranatural או paranormal. לפי מה שלמדתי (בשיעורי לשון וגם מקריאה וכו'), זוהי הצורה היותר נכונה ברוב המקרים. ה-X-Files, לדוגמה, עוסקים בתופעות על-טבעיות. לעומתה, אל-טבעי פירושה "לא-טבעי", וכאן נראה לי שלא תזדקקי לצורה זו, אלא אם כן את מדברת על דבר שנוגד את רוח הטבע (ואני נוטה ליחס לזה גם תכונות שליליות, כלומר, אישית, לגביי, למלה יש קונוטציה שלילית). מקוצר זמן אין לי אפשרות לחפש אסמכתאות.

א י ל ה

New member
צר לי

שאין לי יכולת, לפחות כרגע, לספק אסמכתאות אקדמיות, אבל אם זה עוזר, אז... אני עוסקת הרבה בחומרים של מה שמכונה "ניו אייג'", וגם אני תהיתי ושאלתי ועיינתי בסוגיה הזאת, מה בין ה"על טבעי" ל"אל טבעי". באופן ברור, השימוש הנורמטיבי, לכל הפחות, הוא ב"על טבעי". "אל טבעי" עלול להיתפס גם כמשהו שלילי, שלילה של הטבעי, וזו לא הכוונה. מקווה שזה תורם במשהו. :)

Eldad S

New member
הגיוני!

אני מקפיץ - אולי תהיה הערה או הארה נוספת גם לשאר חברינו בפורום. לדעתי, בעברית של היום כמעט ולא עושים שימוש בביטוי "אל-טבעי", וכמעט תמיד מדברים על משהו שהוא "על-טבעי", כלומר, מעל לחוקי הטבע.

LC4supermoto

New member
היי. למרות שאני ממש חדש פה ואין לי

שום רקע פורמאלי בתחום, דבר אחד (או שניים...) אני זוכר משיעורי לשון: על אנושי=מעל למקובל בקרב בני אנוש (במובן חיובי) ולעומתו - אל אנושי, שנאמר בקונוטציה שלילית, מתכוון למשהו שלא יעלה על הדעת שבן אנוש יבצע (לדוגמא: הנאציזם...) אם ניתן להקיש מזה גם על "על טבעי" ו"אל טבעי", הרי שכפי שאמרו קודמיי, "על טבעי" יתייחס לתופעות ו/או כוחות שמעבר למקובל באופן טבעי, וכנראה ש"אל טבעי" יישא בעיקר אופי שלילי, של תופעה שנוגדת את "חוקי" הטבע - כלומר: מה שהורגלנו בו. דוגמה שעולה לי (ומקווה שמתאימה...) - אל טבעי הוא שאב ישכול את בנו. טבעי יותר שיקרה ההיפך. מקווה שתרמתי ולא "עשיתי פאדיחות"...

למעלה