על מלחמות גנטיות

על מלחמות גנטיות

טוב, שוב נסיון נואש לעשות דיון על נושא כלשהו באבולוציה שאינו בעלי-חיים מעופפים אבל , חרף זאת, נושא די מעניין. לאלה מכם שקראתם את ספריו האחרים של דוקינז (או רחמנא ליצלן, ספרים על גנטיקה ועל גנים אנוכיים מהשנים האחרונות) - אז ייתכן ואתם מכירים חלק מהמונחים שאציג כאן. מה שרוב האנשים אינם יודעים הוא, שממש בתוך גופנו מתנהלת מלחמה שערה. לא סתם מלחמה, אלא מלחמה של כולם על כולם, מדי פעם יש בריתות (אפשר להגיד שתאחיזה זה סוג של ברית) והמון המון "שפיכות דמים" גנטית. בספר "הפנוטיפ המורחב", דוקינז הגדיר את המונח "outlaw" (מורד, או עריק, אם תרצו) - מדובר באלמנט גנטי כלשהו שמתרבה על חשבון שאר הגנום, ולרעתו של האורגניזם הכולל. כמו כן ,דובר שם על התופעה המרותקת של מה שנקרא "drive" (זה מונח די טכני, כך שלא ידוע לי על עיברות שלו) drive הכוונה היא למצב נטה (bias) כלשהו עבור אלמנט כלשהו, לאו דווקא אלמנט גנטי, ייתכן אף כרומוזום או קבוצה של גנים בתאחיזה הדוגמה המפורסמת שדוקינז מדגים שם, היא של הדרייב המיוטי (meiotic drive, לכל הרוחות, זה ביטוי בלתי-תרגים בעליל) במקרה הזה, (מומחים, תקנו אותי אם אני לא מדייק) - ישנו נטה מסוים עבור גן כלשהו, שבמקום להופיע רק פעם אחת (או במקום כלשהו בחצי מהכרומוזומים אחרי המיוזה) - הוא מופיע יותר מפעם אחת. לגן מסוג כזה קוראים "Segregation distorter" (מעוות הפרדה) מה שאני מוצא ממש מטריד זה שמלחמות אלה מתרחשות בגוף שלי ברגעים אלה ממש וכל הזמן - מה שרק מראה כמה שאנחנו למעשה לא יותר מסתם רכבים המכילים את יחידות הברירה האמיתיות - כלים עבור אלמנטים אנוכיים אלה במלחמתם לנצחיות ולאלמותיות.. עוד על מלחמות אינטרגנומיות: http://en.wikipedia.org/wiki/Intragenomic_conflict למקורות קצת יותר מהימנים: The Extended Phenotype / Richard Dawkins Genes in Conflict / Robert Trivers (ספר כמעט בלתי-קריא שלא הצלחתי להתקדם בו הרבה כי הוא מאוד, מאוד טכני. אבל עמודיו הראשונים נכנסים לפרטים באופן מופלא ומכילים פרטים מרתקים על מלחמות פנים-גנומיות. לבעלי רקע פורמלי בגנטיקה - מאוד מומלץ, וגם לאלה שבקיאים בז'רגון גנטי)
 
שאלה מצוינת

לפי דוקינז (אמנם זה נכתב ב1982, ודעות השתנו מאז) יש סיכוי שעבור מינים מסוימים (ועבור "מורדים" גנטיים מסוימים) - הסכנה היא הכחדה (זכור לי ניסוי שנעשה , לא זכור לי אם הניסוי היה מחשבתי או אמיתי -בו הוחדר כרומוזום מין עם drive כלשהו, שגרם בסופו של דבר להכחדת המין אצל נמלים - משום שבתחרותיות עם כרומוזומי מין - נוצרת למעשה הטייה עבור מין מסוים באוכלוסיה) מצד שני, בהרבה מן המקרים התוצאות אינן קריטיות ולעיתים אף אינן מורגשות. המורדים יכולים להחשב גם כסיבה למחלות שונות, שכן אם גן מסוים פועל "בניגוד" לרצונו של האורגניזם - אז ייתכן והוא יעשה דברים שהם לרעת האורגניזם, אך לא לרעתו המקומית של הגן.
 

Wolverchenus

New member
תראי,

הדברים האלה קורים כל הזמן. זה בשום מקרה שהוא לא משהו חריג. לכולנו יש גנים שה"מטרה" שלהם היא להזיק לגנים אחרים שלנו או לפחות, לעקוף אותם במירוץ לgerm line. כשקמים מורדים כאלה בדרך כלל קמות מולו אדפטציות נגדיות (אם 'קמות מולו' נשמע לך מיידי אז תחשבי על זה במונחי זמן אבולוציוניים) שעוצרים אותם בסופו של דבר (אם המין שורד דורות בשביל שזה יקרה) אני לא הייתי דואג במיוחד. בשביל שנכחד זו צריכה להיות תכונה מאוד חזקה שתתפשט לכל האוכלוסיה שלנו וזה לא יהיה משהו פשוט בכלל. גם כי אנחנו מתרבים נורא לאט במונחים אנושיים (פעם בעשרים שנה זה יותר לאט מכל עשר דקות בחיידקים) וגם כי אנחנו מרוחקים גיאוגרפית ותרבותית אחד מהשני.
 

niv1990

New member
עד כמה יש ניידות בין ה"זירות"

כלומר בין בני אדם שונים?
 

Wolverchenus

New member
אז ככה

צריך להבין שכשאומרים מלחמות גנטיות לא מדברים על מלחמות בין אנשים ("כלי שינוע לגנים") מדובר על מלחמות בין גנים בתוך הגוף על התבטאות בדור הבא בשאיפה עם כמה שיותר הופעות בDNA (שזה ניצחון) הניידות היא בין הורים לצאצאים כאשר יש גנים שמנסים לנצח גנים אחרים במירוץ לצאצאים. (כך למשל, יש גנים שמעקרים כל תא זרע שאינו מכיל אותם וגנים שמנסים לעצור את הגנים האלה)
 
אממ, דובר על מלחמות אינטרה-גנומיות,

או בשפה פשוטה יותר - בתוך הגנומים (הבטחתי, אבל לך תרגם) של האורגניזמים עצמם איני בטוח שהבנתי מה הייתה שאלתך, תוכל למקדה?
 

niv1990

New member
עכשיו הבנתי (מקווה) למה השאלה שגויה ../images/Emo13.gif

אני חשבתי בטעות על מלחמת התרבות בתוך הגוף, כדי להגדיל את הסיכוי עבור הלאה לגופים אחרים בדרך כלשהי (אולי דומה לוירוס), ולא על המעבר ל"דור הבא של אותו הגוף". (תודה גם לWolverchenus על ההבהרה).
 
אהה, זה סיפור אחר לגמרי

תן לי להבין אותך רגע - אתה התבלבלת לחשוב שאני מדבר על ממים? או שהגנים יעברו לגופים אחרים בדרך כלשהי?
 

SilentMike

New member
יש לי שאלה אליך.

למה אתה מתעקש בעקביות לכתוב "דוקינז" כאשר נהוג ומקובל לכתוב את שמו כ-"דוקינס"? "ריצ'רד דוקינס" - 2030 תוצאות בגוגל ישראל (כולל ויקיפדיה). "ריצ'רד דוקינז" - 5 תוצאות בגוגל ישראל. מה שנקרא: לא בדיוק תוצאה צמודה.
 
למעלה