על נסיבות, פרשנויות ופריצות דרך...

על נסיבות, פרשנויות ופריצות דרך...

הרשו לי לשתף אתכם בהשקפתי. העולם של כל אחד מאיתנו הוא אישי ופרטי. כל אדם תופס את העולם ואת מקומו בעולם בצורה יחודית ושונה מכל אחד אחר. באותה מציאות אוניברסאלית, העולם שלי שונה מהעולם שלך ושונה מעולמם של הסובבים אותנו. המציאות תמיד אחת אולם היא נתונה לפרשנות האישית השונה של כל אחד מאיתנו. יתרה מזאת, גם הפרשנות האישית שלי או שלך לאותה מציאות עצמה נוטה להשתנות בשל הלכי רוח, מצב גופני או מנטאלי. וכבר היה מי שאמר: "אנו לא רואים את העולם כפי שהוא אלא כפי שאנחנו". המחשה לעובדה הזו ניתן לקבל כאשר מבקשים ממספר ציירים לצייר את אותו החפץ, כאשר שורה של עיתונאים כותבים על אותו האירוע או כאשר מספר אנשים שונים מתארים את אותו הצילום. חווית המציאות של כל אדם בכל רגע נתון היא תוצאה של פרשנות מורכבת. פרשנות הנבנית ממגוון של דעות, שיפוטים, רגשות, תחושות והתנסויות. ככאלה, פרשנויות מתקיימות רק במישור המטאפיזי. מכיוון שכך גם הנסיבות - העובדתיות, המציאותיות - הנקרות בדרכנו לאורך כל חיינו נתונות לפרשנות. פרשנות שונה והתייחסות שונה אצל כל אחד ואחד, ואפילו אצל אותו אדם בזמנים שונים. נסיבות הן עובדות, אירועים, דברים שקרו, דברים שנאמרו, דברים שנכתבו – התרחשויות שונות בעולם הפיזי. להתייחסות האישית שלנו לנסיבות ישנה השפעה מכרעת על התוצאות וההישגים שלנו. ניתן להתייחס לנסיבות כדבר רגעי וזמני, לחלוף מעבר להם ולהמשיך בדרך. ניתן גם להתייחס לאותן נסיבות עצמן כדבר קבוע ונצחי, לעצור ולא לפעול. ישנם אנשים שיתייחסו לנסיבות מסוימות כאל מכשול בלתי עביר – במקרה זה אין פעולות, אין תוצאות ואין הישגים. אנשים אחרים יתייחסו לאותן נסיבות עצמן כאל משוכה שניתן לדלג מעליה כאל אתגר או כהזדמנות – במקרה זה יהיו פעולות, יהיו תוצאות ויהיו הישגים. ההיסטוריה מלאה בהוכחות לכך שנסיבות הן רק נסיבות ובהרבה מקרים היוו מנוף לפריצות דרך מהגדולות שידע המין האנושי. ממחיש את הנקודה הזו הסיפור על שני מוכרי נעליים. שניהם הגיעו להקים עסק באי אקזוטי שאך זה התגלה באוקיינוס האטלנטי. כאשר הגיעו למחוז חפצם יצרו קשר עם הבית. הראשון ממרר בבכי ואומר לאשתו במפח נפש "אל תשאלי איזה אסון, כל הילידים פה הולכים יחפים". השני, שמח ונלהב מספר לאשתו בהתרגשות "כמה נפלא, איזו הזדמנות, כולם כאן יחפים". מי רוצה לשתף: היכן בחיים היו לך נסיבות שעברת אותן ושהיוו עבורך מנוף לפריצות דרך ? יום נפלא, דורון.

למעלה