על פרסומות בבלוגים ואתיקה

suki da yo

New member
על פרסומות בבלוגים ואתיקה

אז אחרי שקראתי את הרשומה הזו של סיוי, ואת הכתבה הזו בווינט, התחלתי לחשוב על זה. מה דעתכם? לסקר משהו זה למכור את עצמכם? האם גילוי נאות הופך את זה לבסדר? האם יש הבדל בין סיקור מטעם תפוז, בתמורה למוצר בלבד, לבין קבלת תשלום? האם ההנחיה שנתנה לכותבים בנענע "אם לא אהבתם, אל תכתבו עלום" היא הגיונית בעיניכם, בהתחשב בעובדה שמשלמים להם? האם אתם בכלל נגד סיקור? וכשאתם קוראים ביקורת חיובית על מוצר מסוקר, האם אתם מאמינים לה? האם ביקורת קוטלת על מוצר מסוקר גורמת לכם לבטוח יותר בבלוגר המסקר?

suki da yo

New member
אז זו דעתי:

אמנם, בחודשים האחרונים אני לא בארץ, ולכן לא מקבלת שום דבר מאף אחד, אבל כשעוד הייתי בארץ יצא לי לסקר כמה ספרים, ואני מניחה שאם תוצע לי ההזדמנות שוב כשאחזור, אני אקבל אותה. כך אין לי זכות ורצון להגיד שאני נגד באופן גורף. ועדין, גם אני מרגישה חוסר נוחות מסויים עם תכנים מוזמנים, ואחרי הכתבה בווינט, אני מתחילה לתהות על הרבה תכנים שקראתי , שלא צויין בהם שמדובר בסקירה מוזמנת ומתוגמלת... אבל, וזה אבל חשוב, כשאני קוראת בלוגר לאורך זמן, אני אנטה להאמין שהסקירה היא כנה. בעיקר אם הרקורד תהיה לפחות סקירה או שתיים קוטלות. וגם תלוי במוצר המסוקר. והכי, בעיני, זה תלוי בגילוי הנאות. בלוגר שמסקר עם גילוי נאות, ואינו מקבל תשלום על הסיקור, אלא רק את המוצר הנ"ל, הוא כזה שיהיה לי נוח יותר לקרוא אצלו תכנים פרסומיים. ללא הגילוי הנאות, אני ארגיש שרימו אותי.

ביקורת על מוצרים (לא רק בבלוגיה, גם בפורומים)

כמנהלת פורום וכבלוגרית יצא לי לקבל פה ושם מוצרים בתמורה לכתיבת ביקורת עליהם. באופן אישי, אני כותבת את דעתי הכנה על המוצר ואם התנאי היה תקבלי את המוצר בחינם ותכתבי ביקורת חיובית או אל תכתבי בכלל, לא הייתי מסכימה. כבר יצא לי לקבל ספר לילדים שבסוף קריאתו כתבתי שזה ספר שלא אקריא לילדי אפילו פעם אחת והספר אינו בביתינו יותר. נכון שאומרים שגם פרסום שלילי הוא פרסום, אך אני נוטה לחשוב שאם גולשים שקוראים אותי באופן קבוע קוראים דעה שלילית או על נקודות שליליות במוצר כלשהו הם יקחו זאת לתשומת לבם. גילוי נאות - גרמת לי לעבור אחורה על ביקורות שכתבתי, אין כל כך הרבה, אך עדיין, בכולן (פרט לאחד שבו זה לא כל כך ברור) מצוין במפורש שזה מוצר שקיבלתי בעבור כתיבת ביקורת. תמורה - אני לא רואה הרבה הבדל בין קבלת המוצר, לבין קבלת תלושים, הטבות או תשלום עבור הביקורת, כל עוד היא לא מותנית. וכמו שאמרתי, אם הייתי מקבלת הנחיה כמו שנתנו בנענע הייתי מוותרת על המוצר / הכסף. (נושא מעניין לדיון, מעניין לשמוע את הדעות האחרות)

זה נפוץ בעיקר בבלוגי אוכל

ולפעמים זה נראה כמו מגיפה, כי הרבה בלוגרים מקבלים את אותו מוצר להתנסות. למי שיודע לקרוא בין השורות היה קל להבין שהבלוגרים שכתבו על רוטב עגבניות סינטתי מאד לא נהנו מהמשימה. לעומת זאת כשקיבלו מוצרים ממחלבה מסויימת נרשמה התפעלות רבתי, שגרמה לי לרכוש בעצמי ממוצרי המחלבה הזאת וגלות מוצרים חדשים ומעולים. וברור שלקבל מתנות זה למכור את עצמך. אתה מרגיש מחוייבות ליד הנעלמה שמספקת את זרם המוצרים לסקירה.

עשה רע מאד לפורום

בגלל ההצפה. ועדיין נפוץ גם בבלוגיה, אם כי לא ברמות מטורפות כמו שהיה בפורום.

wranger

New member
לא לגמרי מסכים עם הקביעה האחרונה שלך

כשאני מקבל מתנה אני אכן מרגיש מחויבות לאלה שסיפקו לי אותה, אבל לא כזו שתגרום לי לכתוב דווקא רשומה חיובית. אני מרגיש מחויב לתפוז, שתיווך ביני לבין החברה בעלת המוצר, ואני מרגיש מחויב לחברה עצמה, באופן כזה שיגרום לי לכתוב. כלומר, אני לא אקבל מוצר ולא אכתוב עליו, זו המחויבות שאני, לפחות, מרגיש.

אני לא מתכוונת למחוייבות מהסוג הזה.

ברור שאם סיקרת מוצר תרגיש מחוייב לדווח עליו לטוב או לרע. אני מדברת על מחוייבות במובן העמוק יותר, מחוייבות שתמנע ממך להעביר ביקורת לגיטימית על תפוז כשיש צורך. אתה הופך לשפוט של המערכת.

wranger

New member
בשביל להעביר ביקורת על תפוז...

יש לי עשרות שמות משתמש אחרים, למקרה הצורך.

suki da yo

New member
בשביל להעביר ביקורת על תפוז יש לי את היוזר הז

-ה אני חושבת שהנהלת הפורומים בתפוז משוב ממש לא מחבבים אותי. אבל זה הדדי

לא לשתף איתם פעולה

גורמים מסחריים גילו את הפוטנציאל ומעוניינים לנצל את קהל הקוראים של בעלי בלוגים כדי לשווק את הסחורות שלהם. בעל הבלוג מקבל את הסחורה בתמורה לסקירה חיובית. המפסידים היחידים בעסקה הזאת הם קוראי הבלוג, שמאמינים לבעל הבלוג ועלולים בסוף לקנות מוצרים שהם לא טובים כמו שהם ציפו. הסקירה הטובה ביותר היא כאשר בעל הבלוג קנה בעצמו משהו (לא בשביל לסקר) וכתב את הביקורת.

נתקלת פעם בדבר כזה?

לחברה שמסרה את המוצר לבעל הבלוג, יש ציפייה לסקירה חיובית ושני הצדדים יודעים את זה. כשמקבלים משהו זה משפיע על הסקירה בכיוון החיובי. אצל חלק זה משפיע פחות, אבל עדיין משפיע. אם קניתי משהו שהתברר כטוב, אני יכול לכתוב על זה רשומה ולהמליץ לאחרים, וככה לא מעורב בזה גורם מסחרי.

siv30

New member
וובקינז עד היום

מגיבים אצלי בבלוג כי כיסחתי אותם

Antonio Montana

New member
בעד.

אמנם אשקר אם אגיד שיצא לי לרכוש מוצרים בעקבות ביקורות-בלוגרים, אבל אני בהחלט חושב שיש בסיקורים האלו אלמנט ריאליסטי שכזה שפחות קיים אצל המבקרים "המקצועיים". כלומר, אתה מבקר את המוצר מנקודת מבט של צרכן, שלא בהכרח עוסק בביקורות של מוצרים בחייו, ובאמת מציג את היעילות של המוצר. על מניעים, אינטרסים ושאר דברים לעולם אי אפשר לדעת, אבל באופן עקרוני כשאתה קורא ביקורת על מוצר בבלוג של אדם פרטי שבפוסט הקודם סיפר על השיפוץ האחרון באמבטיה, זה נותן תחושה מועצמת יותר של אמינות ו"איך המוצר נראה כשהוא יוצא מהעטיפה הנוצצת", down to earth. אני באופן אישי כתבתי ביקורת על סרט ועל חטיפים לכלבים. למזלי, נהניתי מהסרט והכלבה שלי נהנתה מאוד מהחטיפים. על הסרט המלצתי לכל מי ששאל, ואת החטיפים אני כבר מתכנן לרכוש כמה חודשים, אבל לא מגיע לזה..

seymore butts

New member
בעיניי התועבה שסיווי תיארה זו תועבה

ובלוגר שמוכן שיתערבו לו בתכנים הוא בעיניי כמו עורך שמוכן שבעל העיתון יתערב לו בתכנים. לסקר משהו זה לגיטימי לחלוטין, אפילו אני כבר פירסמתי ביקורת סרטים אחת, אבל אף אחד לא נתן לי את הסרט וביקש שאסקרו, ובטח שלא השפיעו עליי לגבי התוכן. הגיוני שהחברה שהמוצר שייך לה תעדיף שלא תיכתב ביקורת מאשר ביקורת שלילית, אבל לא לגיטימי לשתף פעולה עם זה. כבר קראתי ביקורות משבחות ואח"כ כשניסיתי בעצמי התאכזבתי, זה לא אומר שבהכרח הייתה בכתיבת הביקורת התנהלות מהסוג שאת מדברת עליה. באופן כללי אני מאמין שצריך לתת לביקורות את מקומן הראוי, שכן יכולות להיות השפעות חיצוניות, או שהטעם של כותב הביקורת שונה לחלוטין משלי וכולי.

דנטל

New member
מסקרת ולא מוכרת את עצמי

בפוסטים מצוין שקיבלתי את המוצרים. פוסט אחד היה שלילי. פוסט אחר היה חיובי עם הסתייגות כלשהי. פוסט שלישי, שבכלל לא היתה חובה לכתוב אותו (ה"מוצר" ניתן לבלוגרים ללא תנאי לכתיבה), היה חיובי מאוד, אבל הכיל רשימת הערות בונות. פוסטים נוספים היו נטו חיוביים, הם עסקו באותו מוצר טוב ואיכותי. לא אהיה מוכנה לכתוב סיקור שמותנה בביקורת חיובית בלבד. פשוט חוצפה לדרוש דבר כזה.

למעלה