על צמחונות, פילוסופים, ותזונה

Gidi Shemer

New member
על צמחונות, פילוסופים, ותזונה

כותב את אותו פוסט שכתבתי בפורום השכן לטובת אלו שלא קוראים שם וגם כדי שאצדיק פה את המשכורת שליידיבאג משלמת לי:
צירפתי מאמר שיכול לעניין את חלקכם. המאמר דן בעבר, הווה ועתיד של התזונה הצמחונית. יש שם נסיון לתאר את המקום שהתזונה מקבלת ביחס לתזונה הבשרית ביחס לתרומה הבריאותית שלהן לאורך השנים.
אני לא נלהב בלשון המעטה מהגרפים המעט פשטניים שהם משתמשים בהם (מקורם בסקירה אחרת) מכיוון שהם מסתמכים הרבה יותר מדי על מאמרים אפידמיולוגיים שגם חסרים נתונים רבים ולכן הם לא באמת משקפים את המציאות (עד כמה שהייתי רוצה להאמין באמיתותם).
אבל, זו סקירה מעניינת כללית, והבונוס הכי נחמד בה הוא החלק הראשון שמתמקד בהיסטוריה של הצמחונות ובעיקר מתמקד בפילוסופים הראשונים שאימצו את הצמחונות המוסרית (מי ידע שפיתגורס הוא ״אבי הצמחונות המוסרית״?). די מעניין וכתוב באופן קולח.
תהינו.

RSPA

New member
תודה.

Gidi Shemer

New member
בקטע התזונתי

הכל טוב, הכל נפלא.
עזבי, תקראי את החלק הראשון על הפילוסופים, זה החלק הבאמת מעניין והוא לא ארוך.

RSPA

New member
ועכשיו מצאתי מיהו כותב המאמר - פרופ' קלאוס ליצמן

ליצמן נשמע לי שם מוכר. אבל זה לא ההוא מהפוליטיקה הישראלית...(סגן שר הבריאות, ועדת הכספים וכד').
זה מישהו אחר שזו ההודעה על פרישתו מהאוניברסיטה שבה לימד/עבד ובצמוד לה ה - Statement for Veganism by Claus Leitzmann.
[URL]http://www.euroveg.eu/evu/english/news/news981/leitzmann.html[/URL]
מענין.
חוץ מזה ניתן להתרשם ממנו ומביתו (וכמובן מדעותיו, הגיגיו, פעילותו) כאן >> [URL]http://www.youtube.com/watch?v=7pw3K4pRtqM[/URL].
נראה לכם שהוא יכול להיכנס ל"אח הגדול" ? שנגיד לטל גלבוע לפנות את הזירה ?

gs1234

New member
בעמוד שקישרת אליו הוא טוען שצמחונות/טבעונות טובות לבריאות

וגם במאמר שגידי צירף הוא כותב בעיקר דברים טובים על צמחונות ועל טבעונות. הוא לא מפריד בין השניים.

אבל משום מה בסוף המאמר יש את המשפט הבא:
The author had no conflicts of interest to declare.

כן, בטח.

RSPA

New member
לא מצליח לרדת לסוף דעתך. למה אתה מתכוון ב"כן בטח"?

אנא הסבר בבקשה.

gs1234

New member
ברור, לא?

לכל אורך המאמר הוא כותב דברים טובים על צמחונות ועל טבעונות, ומהקישור שלך נראה שהוא צמחוני או טבעוני, שזה לא מפתיע. אני חושב שאם קרניסט היה עושה סקירה דומה, היו בה הרבה הסתייגויות. במילים אחרות, המאמר קצת לא-אובייקטיבי, וההצהרה כאילו אין לו ניגוד אינטרסים היא לא מדוייקת, מכיוון שהוא בעצמו צמחוני/טבעוני.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

RSPA

New member
טוב, דעתי שונה.

זו אמירה כללית שלא קשורה בהכרח למה שציינת.
(זה טוב למקרה, למשל שחושבים שהוא מושקע בחברת אלפרו והוא במאמר ממליץ עליהם כספק חל"ס).

p e b b l e

New member
בעיני זה לא ניגוד עניינים

מאוד סביר בעיני שאדם ישנה את אורח חייו בעקבות תוצאות מחקרים שהוא עורך / קורא, או לחילופין יתמקד בתחום מחקר שמעניין אותו עקב בחירות מסויימות בחיים. אין דבר כזה חוקר אובייקטיבי לחלוטין.
קח למשל את קולין קמפבל, מי שכתב את מחקר סין, הוא הפך לטבעוני בעקבות המחקרים שלו וזה עם משפחה שיש לה מחלבה.
אני למשל הפסקתי ללכת בנעלי עקב אחרי שגיסתי ראיינה אורתופד רגלייםלכתבה על נזקי נעלי עקב. בעלי למשל, שינה את איך שהוא משקיע את הכסף שלנו בעקבות תוצאות מחקרים שהוא עורך.
&nbsp

Gidi Shemer

New member
מסכים ומוסיף

לכל חוקר שכתב איזשהו מאמר יש ניגוד אינטרסים בסיסי- הוא תומך בתוצאות המחקר שלו. זה כבר מכניס אותו לעמדת biased. אם הוא מדען טוב ואם השיטה המדעית מיושמת כמו שצריך (peer review ועוד), אפשר להראות שה- bias לא השפיע על התוצאת.

כשמדובר בניגוד אינטרסים שמופיע על גבי מאמר מדובר ספיציפית באינטרסים כלכליים או פוליטיים הרבה יותר בעייתים מאמונה בצדקת הדרך.
אני לא טוען שהבחור לא מושפע אפריורית בגלל האמונות והערכים שלו, אבל זה פשוט נכון כמעט לכל אחד בכל נושא. אני , כאמור לא מתלהב מהגרפים שהוא הביא אבל אני מאמין שזה לא בגלל האידיאולוגיה שבה הוא תומך.

RSPA

New member
נראה לי שכשמדובר בהקשר זה על ניגודי אינטרסים

מדברים כמו שציינת ב"קטן" רק על אינטרסים כלכליים ו/או פוליטיים. בהקשרים הללו, למשל, מחקר שתוצאותיו משרתות גוף שמממן את המחקר זה משהו שיכול להיכלל בהגדרה.
בכל השאר אין ממש ניגודי אינטרסים שכן זהו חלק מובנה טבעי הסובב את ההליך המחקרי.

ladybug6

New member
החלק הראשון באמת מדהים

אולי אולי בלילה יהיה לי זמן לקרוא את השאר בלי להרדם. אני בספק
&nbsp

Gidi Shemer

New member
מצויין, אני באמת חושב שלמרות שהשאר הוא ה״גרעין״ של המאמר

הוא גרעין, אם לומר, מוטה ב״מקצת״ (המקצת הוא לא באמת מקצת). זה לא פוסל את המגמה שעליה הוא מצביע אבל זה קצת צרם לי. לי בעיקר היה מעניין החלק הפילוסופי הסטורי של הסקירה.

RSPA

New member
מקריאה מאוד שטחית נראה שזה תחקיר חשוב וומענין.

דורש כמובן קריאה מעמיקה יותר. אני יכול להניח שמה שקורה בשוק העופות האמריקאי קורה גם בשוק הזה בארץ.

smaak

New member
אני גם עדיין בקריאה

אנסה לסכם אחרי שאקרא קריאה מעמיקה.

פיתגורס גם אסר אכילת שעועית

לא כל מה שמופיע בטבלה השנייה במאמר מדוייק (כולל שמו של אפולוניוס מטיאנה, שכנראה עלה על צמחונות/טבעונות בהודו)אבל מאמר מעניין!

למעלה