על רגשי אשם

מיכל@בר

New member
על רגשי אשם

ככל שאני מדברת יותר עם הורים, אחים, עם מי שחווה אובדן, אני פוגשת אצלם את רגשי האשם. מעטים יאמרו לי שלא חשים בהם. מאחר והנושא הזה מעניין אותי כי אני מוצאת את עצמי לא פעם חושבת על מעשים שמתפרשים אצלי כעוולות כלפי אלה שאינם עוד, ולא תמיד יודעת מה עושים עם זה, מצאתי לנכון להעתיק חלקים מתוך הספר "לאחות את השבר" של ג´יימס ואן פרוג, המדברים על רגשי האשמה. "אנשים רבים אינם מבינים שרגש אשמה הוא חלק בלתי נפרד מתהליך האבל. פעמים רבות אנשים חשים שהם נכשלו במילוי חובתם או במילוי התחייבותיהם, או שהם טעו. היבט נוסף של רגשי אשמה הוא האשמה עצמית. לדוגמה, כאשר זוג הורים מאבדים ילד, לעיתים קרובות הם ירגישו אחראיים למותו של ילדם. הורים כורעים תחת נטל האשמה..... תפקידם של הורים הוא לגונן על ילדם, ולכן אם ילדם מת הם מרגישים שלא ביצעו את תפקידם כהלכה.... רגשי האשמה כבדים אף יותר כאשר אתם לוקחים חלק בטרגדיה שגזלה חיים. תופעה זו ידועה בשם "תחושת אשמה של ניצולים". לדוגמה, אם מישהו שאהבתם נהרג בתאונת דרכים במכונית שבה אתם נהגתם. כשאנשים מעורבים באסון כזה או אחר - תאונות מטוסים, התנקשויות, מעשי טרור וכו´ - תחושת האבל של הניצולים עזה ביותר. הם מגנים את עצמם: מדוע לא ישבתי אני במושב הזה? אני חייתי חיים ארוכים, מדוע לא מתי אני במקום? היא היתה אדם טוב, אני הייתי צריך למות, לא היא. הניצולים מרגישים אשמים משום שהם נותרו בחיים ואילו אדם אחר מת. לכל זה מתווסף הלחץ המופעל על ידי בני משפחתו של המת, אשר בסתר לבם נוטים להאשים את הניצולים שנותרו בחיים. פעמים רבות כאשר מתים אנשים הקרובים לנו, נותרים עניינים רבים בלתי פתורים. אנו מצטערים על כך שלא התנצלנו בפני אותו אדם על דבר מה שעשינו או שאמרנו בעבר; אנו מרגישים אשמים על כי לא עמדנו בהבטחתנו; היה עלינו להתפייס מבעוד מועד. אנו מתישים את עצמנו במחשבות של לו רק עשיתי כך, ולו רק אמרתי אחרת. לעתים קרובות אנו מרגישים אשמים בגין עניינים של מה בכך: הוא כל כך אהב גלידת שוקולד, מדוע לא פינקתי אותו בגלידה לעתים תכופות יותר? אותה גלידה נתפסת בעינינו כשקולה בדרך כלשהי להארכת חייו של האדם או להמתקת ימיו האחרונים והפיכתם לנסבלים יותר. עלינו להזהר ולהמנע מלהפוך את מחשבותינו לרגשי אשמה, לכן חשוב כל כך להבין את הגורמים המניעים את מחשבותינו. לעתים קרובות מרגישים אנשים אשמה, משום שלא נכחו בשעת מותו של אדם אהוב...... תחושות של שמחה או של הקלה כתוצאה ממצב מסויים גורמות גם הן לתחושת אשמה. אין זה מן הראוי שאשמח כל כך........ בנסיבות מעין אלה עלינו לבצע הערכת מצב מדוייקת וכנה. עלינו לוודא שאיננו בוראים תרחישים בלתי מציאותיים ומזינים אותם בדברים שאינם קיימים. האם אני יכולים להמשיך הלאה? האם לא הגיעה העת להרפות ממערכת יחסים או ממצב מסויים בחיינו? עלינו להכריע בשאלות אלה ללא דעה מוקדמת וללא תחושת אשמה. רגשי אשמה בגין משהו שכבר קרה לא ישנו את העובדה שהדבר אכן קרה. תחושת האשמה תעכב את תהליך ההחלמה של לבכם. לחילופין, נסו להתבונן במצב באובייקטיביות ולראות את הדברים לאשורם. שאלו את עצמכם: מה עלי ללמוד מכל זה? כיצד ישתנו חיי כעת? האם כתוצאה מכך אהפוך לאדם אוהב ורחום יותר? ולבסוף שאלו את עצמכם אם הידע החדש שזה עתה רכשתם יש בכוחו לסייע למישהו אחר. אם כן, הרי שאתם בוחרים לרפא את חייכם ולא לשקוע בהאשמה עצמית."
 

sad

New member
ולך מיכל דווקא תשובה מהבטן..

כי קראתי את הדברים שהבאת וחשבתי מה הם עושים לי והתשובה כבר חצי שעה שכלום. כי זה כמו חומר תאורטי , פרק בספר, חומר בנושא "תהליכי אבל" ודווקא כותבת היום בתקופה שמרוחקת מאותם תחושות קשות אבל הזיכרון שכשהן קיימות, עד כמה הן קשות, הופכת את המילים מהספר לכמעט בנאליות לא מעבירות את הקושי העצום ולא בטוחה שעוזרות והאם צרת רבים חצי נחמה? האמת שאולי לפעמים כן, עובדה שאנחנו פה לא? תוהה אם ספר כזה היה עוזר לי בעבר? לא יודעת אין לי תשובה
 

מיכל@בר

New member
היי sad , שמחה שאת עונה לי מהבטן

וגם שאת מרוחקת מהתחושות האלה. אני די תקועה איתן, לפעמים מנסה לנער אותן ממני, וזה מצליח, ולפעמים זה לא מצליח. על כל מיני דברים קטנים, כאלה שבאמת גורמים לי לבלגנים, ושואלת את עצמי שאלות ולא תמיד יודעת לענות לי. יש ימים שאני מרגישה שהדברים האלה מאחורי, ופתאום הם קיימים עד כאב. אז איך לפעמים...
 

רחלי27

New member
רגשות אשמה..

כן, תמיד הן צצות להן פיתאום. אבל ניראה לי שעם הזמן ובניית החיים כרגיל הן הופכות להיות מתוקות משהוא. בן אדם לומד להבין שהחיים הם לא בשליטתנו ולשמוח עם מה שיש. אם לא הופכים את הכאב לקרש קפיצה עלולים להגיע עמוק עמוק מטה במחשבות תחושות ויחס לעולם ולעצמנו. מסובך העולם הזה.. יותר מאשמה יש פחד. זה נורמלי?? לפחד מלאבד את הנותר, מלהשתגע, ומלא למצוא מנוח ממחשבות, מלהישאר לבד או לא להישאר ביכלל...? מה עושים עם כל הפחדים האלו-חוץ מלהתעלם ולהבין? מה?
 
לא חושבת שצריך להתעלם מהפחד

פחד שמתעלמים ממנו בסוף מרעיל את הנשמה. צריך לתת לפחד לצאת להבין כן. לתת לו את המקום. ולהסתכל עליו בגובה העיניים ולשרטט את הגבולות שלו ולהבין במה הוא נוגע ואת מה כבר הרס ולהיות בפחד. כן. ללכת איתו ראש בראש עד שהוא מתנפץ ומפסיק לשלוט בנו. ולא. אף פעם לא להתעלם כי כל העולם כולו גשר צר מאוד והעיקר לא לפחד כלל
 

ניצן16

New member
אחת מהצד יקרה

כשכתבתי היום את ההודעה שלי למטה, מאוד רציתי להביא את השיר: "כל העולם כולו גשר צר מאוד והעיקר לא לפחד כלל". אבל החלטתי שלא להביא. ושמחה לראות שהבאת אותו את
זה שיר שלדעתי כל כך נכון, בכלל - לגבי כל החיים, ולגבי כל הפחדים. ומאחלת לילה טוב ושליו לכולם.
 

מיכל@בר

New member
כמה שמסכימה איתך, אחת... ממש.

בכלל, לא חושבת שהתעלמות ממשהו שקיים מביאה למשהו חיובי. זה הרי נמצא שם, וממש מרעיל, כמו שאת כותבת, ומתחיל לשלוט בנו. חושבת בול כמוך.
 

sad

New member
ומה שבעצם התכונתי לכתוב הוא ש..

העובדה שאנחנו מודעים להיותן חלק מהתהליך אינו מקל והידיעה ממקום רציונלי שאין מקום לאשמה נעלמת כלא היתה מול סערות סערות של רגשות... שיהיו לך הרבה ימי שקט מיכל.
 

מיכל@בר

New member
אני לא תופסת את זה כחלק מתהליך אלא

כמשהו קיים. הולך ובא, בא והולך. הלוואי והייתי יכולה להשתחרר מזה. ותודה, חמודה, מאחלת גם לך הרבה ימי שקט
.
 
מיכל. מה שהולך

ובא והולך ובא זה רגשי האשמה (חושבת שלא הבנתי מה את אומרת)
 

tear

New member
והרגשות האלו... בין הקשים והכואבים

אני בטוחה שלכל אדם שאיבד את היקר לו, קיימים רגשות אשמה מסוימים, באיך היה יכול וכו´, אך לדעתי זה גם שונה מאדם אחד לשני, ובהקשר של האבדן בעיקר. אני אישית עד היום מתענה ברגשות אשם שאולי יכולתי להתאמץ יותר ולשכנע את בני לא לצאת לנסיעה "הגורלית" בגלל תחושות בטן מוקדמות, למרות שיודעת שלא ממש יכולתי להרגיש אסון בדרך. תמיד סמכתי עליו ועל שיקול דעתו ולכן לא התעקשתי מידי, דבר שאני מצטערתעליו צער רב, וכואבת ומאשימה את עצמי בכך. אני יודעת שאין לנו שליטה על כל דבר שקורה בחיינו ובלתי אפשרי לצפות אסונות ושאר דברים רעים בחיים, אך אינני יודעת אם אי פעם אוכל להשלים או לסלוח לעצמי.
 

מיכל@בר

New member
דמעונת יקרה יקרה..

כמו כל הדברים שלא אמרנו, שלא עמדנו על דעתנו, ויכולים אח"כ לטרטר לנו את הנשמה בדרך כזו או אחרת, צריך להבין שלא בידינו, שאין לנו שליטה על הכל. אני כותבת לך ומדברת עם עצמי, בו זמנית, כך שהדברים מכוונים גם אלי. כמעט על כל דבר אפשר לומר, אם לא הייתי מאפשרת לו את זה או זה, זה לא היה קורה. ובעצם, אין סוף לדבר. ובכל זאת אנחנו מאמצים לעצמנו את ההרגשות האלה שבסך הכל גורמות אך ורק לבלגנים. במקביל, אני חושבת שאין מנוס מתחושות שכאלה, שהן טבעיות ובאות ומציפות בלי הכרה, ואולי לזמן יש כאן תפקיד, והוא יוכל להקהות אותן. כמו שאותן תחושות ישבו עלי חזק בתקופה הראשונה, כך הן מתעמעמות עם הזמן, וגם היום כשהן תוקפות, הן חולפות מהר יותר. כמו שכתבתי, הולכות ובאות באות והולכות. היום אולי, אני משחררת אותן ביתר קלות. ההודעה שלך, דמעונת, באמת עשתה עצוב.
 
למעלה