על ריבוי גבוה, צפיפות ורווקוּת

tzachy

New member
על ריבוי גבוה, צפיפות ורווקוּת

כתבתי על-כך בסעיף2 בפוסט עדכני אצלי בבלוג (יש גם גירסה תפוזית כאן).

אבל ב'קצרה' (יחסית + נקודה נוספת) למי שאין רצון/עניין/זמן לקרוא את הנ"ל:
יכולות להיות מגוון סיבות מדוע פלוני/ת הוא רווק/ה. אחת מהן שדי סבירה לדעתי היא עניין הברירה הזוויגית (ע"ע למשל 'זנב הטווס'). אם את/ה פנוי/ה ו'מוצלח/ת' (כפי שנתפס ע"י המין הנגדי, לא בהכרח כהגדרה עצמית (בלא מעט מקרים, זה שונה..)) לכאורה יקל לך למצוא זוגיות.
אם לא מצאת, (שוב לכאורה... ועד גיל מסויים) ייתכן שאת/ה -אולי- פחות מבוקש/ת...
(אני רווק לא צעיר ואני בטוח שאני מוצלח (ויש לי סימוכין..), אבל לעובדה שאני רווק (למרות מאמצי) אני לא יכול להתכחש...)

אבל יש גם אפשרות (לפחות תיאורטית ואני רוצה לשתף אותה איתכם/ן), שבין היתר, הצפיפות הגבוהה כתוצאה מריבוי גבוה (אחורה בשנים) משנה את התנהגותם והעדפותיהם של האנשים.

חומר רקע להבנת הטיעון:
1. ניסוי העכברים: סירטון באנגלית ביוטיוב (יש גם ערך באנגלית בויקיפדיה). שימו לב לאלו שהחוקר מכנה אותם "The beautiful ones".
2. ביפן בה האוכלוסיה מזדקנת, כתוצאה מריבוי עכשוי נמוך (לאחר שנים של ריבוי גבוה+ הארכת תוחלת החיים) יש מעין מקבילה ל-"The beautiful ones" (?) בשם Hikikomori. ראו למשל הכתבה הזאת. מה ש-אולי- מרמז שיש משהו בניסוי העכברים, למרות שמן הסתם בני האדם שונים ומתוחכמים בהרבה.
3. אנחנו מדינה מהצפופות בOECD. עם ריבוי ותוחלת חיים מהגבוהים בנ"ל. לא מפתיע (אותי, לפחות) לכן ש-(רשימה חלקית):
מחירי הנדל"ן גבוהים (יותר ביקוש מהיצע), יש (לכאורה) מחסור במים (שנפתר זמנית ע"י התפלה). פקקים בכבישים, זיהום אוויר גבוה (ע"ע איזכור על ישראל וחלקיקי PM2.5) ואפילו אולי דיכאון...(ע"ע כתבה על ת"א, אפרופו צפיפות).

(הערה: אם ריבוי גבוה נמשך, לא באמת משנה לטווח הארוך אם בונים עוד כבישים וכד', כי משאבי הטבע השונים, כולל שטח, בסופו של דבר מוגבלים (אלא אם מהגרים לחלל החיצון...)).

אם אפשר להסיק משהו מהנ"ל, הייתי אומר ש-2 ילדים למשפחה אמור ליצור איזון (כמדומני 'צריך' 2.1 ילדים למשפחה כדי לשמור על גודל אוכלוסיה קבוע, אם אין תמותה גבוהה). לא נכון, לטעמי מוסרית, לחייב מישהו/י לעשות יותר או פחות ילדים, אבל מודעות לעניין, לדעתי לפחות, ברמה החברתית, חשובה ולכן כתבתי.

מה דעתכם/ן בנושא?
 

קלייטון.ש

Well-known member
רווקים היו לכל אורך ההיסטוריה, זו לא תופעה חדשה

רבים מהם היו הומואים ולסביות אבל הרבה גם אנשים שלא רצו או לא הסתדרו בנישואין.
במיוחד בתקופות שהיית חייב להינשא כדי להיות בזוגיות יציבה, ונישואין נחשבו לקשר מחייב שקשה מאד לפרק. היה יותר קשה להיכנס לזוגיות מחייבת.
הרבה אנשים, גברים ונשים, פנו לחיי נזירות, גם כי זו צורת חיים שאפשרה רווקות בלי ביקורת חברתית.
התנהגות של בעלי חיים משתנה במצבים של מחסור אבל בני אדם לא רק שלא נמצאים במצב של מחסור, אלא אנו חיים בתקופת שפע ללא תקדים, והמצב רק הולך ומשתפר.
 

tzachy

New member
בוודאי שהיו

כחלק טבעי מהאבולוציה.
גם הצורך בנישואין השתנה מבחינה חברתית ולא פחות חשוב כלכלית (למשל כנראה שפעם נשים היו תלויות יותר כלכלית בגברים (פחות נשים יצאו לעבוד), היום זה שונה (ואולי לכן יש יותר גירושין, לכן יותר מה שקרוי "מונוגמיה סידרתית" שעלולה לטעמי להיות סוג של "פוליגמיה" דפקטו (מבחינה אבולוציונית, קרי צאצאים)).

ואמנם ניסוי על בעלי חיים לא תמיד עובר 1-1 לבני האדם, אבל מנגד בני האדם שייכים לממלכת החי, אנחנו, מה לעשות, גם בע"ח... וייתכן שאפשר ללמוד מהניסויים הללו משהו והדוגמא של "היפים" וה"היקיקומורי", מראה שלפחות לכאורה יש כאן משהו.

אחרי שחשבתי וכתבתי על הנושא, מצאתי ברשת הרבה שמקשרים את 2 הנ"ל ("היפ(נ)ים"...). למשל מצאתי את הסירטון הזה של בחור שטוען למשל שהפמיניזם הקיצוני של ימינו (לא זה של תחילת המאה הקודמת ועוד) ומנגד ה'אנטי-פמיניזם' (הכוונה גם לזה הקיצוני) נובעים מתהליכים דמוגרפיים, כלומר קשורים לריבוי (אני טענתי בזמנו (לפני שנים) שהנ"ל דומים). אני לא בהכרח מסכים עם כל שנטען שם, אבל יש שם הרבה דברים שאני חושב שהוא צודק בהם והוא מציג אותם נכון.

הבנה של תופעות לא תמיד עוזרת... בין היתר כי לא תמיד ההבנה היא מלאה, אבל אפרופו אבולוציה, גם כאן יש תהליך אבולוציוני של הבנת המציאות ואולי גם שיפורה.
 

tzachy

New member
הנה נתונים

לגבי ארה"ב למשל כאן (לכאורה. לא בדקתי אמינות/אמיתות, אבל אני מניח שזה נכון, כל עוד לא הוכח אחרת).

אפשר לראות שם כצפוי איך גיל הנישואין עלה, אבל שים לב איך בגיל +40 יש בארה"ב, ב2015 בערך פי 3(!) יותר רווקות מאשר היו ב-1980.
לא ברור לי אם הרווקות הנ"ל נשארו רווקות מרצונן או בגלל רצון (או אי-רצון) הגברים (סביר ששילוב של הנ"ל). לכאורה זה טוב לרווק, הרוצה למצוא רווקה, אם יש יותר רווקות פנויות... אבל אם הרווקות הנ"ל לא רצו להינשא ואם נניח (מה שלא בטוח) שהרווקים כן רצו, כי אז דווקא נוצר כאילו מחסור מבחינת הרווקים.

(כמובן שיש זוגות שחיים כזוגות אבל הם לא נשואים רשמית. לעניינו צריך לבדוק רווקים/ות 'אמיתיים' (כאלה שלא נישאו מעולם ולא נמצאים/ות בזוגיות) ולהוסיף לנתונים האם הם רצו/רוצים/ות להינשא או לא, כדי לקבל תמונה טובה יותר).
 

tzachy

New member
באנגליה מונתה שרה לענייני בדידות... + עוד נתונים

כמצויין למשל כאן ראשת ממשלת אנגליה מינתה שרה לטובת הבודדים/ות. מוזכר בכתבה ש"בדידות גרועה יותר מעישון 15 סיגריות ביום"...
(וזה ממש לא מצחיק
)

בהמשך לנתונים בארה"ב, אפשר להסתכל למשל על מספר הנשים שלא ילדו (עד הגיען לאזור גיל של סוף תקופת הפיריון המקובל). לפי המצויין כאן ב2006, 20% מהנשים בארה"ב בגילאים 40-44 היו ללא ילדים (אמנם חלה ירידה מסויימת בעשור האחרון וב2014 זה 15%). זה לא מעט...

(אפשר גם לראות בקישור הנ"ל את הקשר להשכלה (יותר השכלה, יותר סיכוי ל'אי-ילדים'. למשל, לכאורה, ב2014 לכשליש מבעלות תואר שני ומעלה לא היו ילדים בארה"ב) ועוד. ולא שאני נגד השכלה... פשוט הזכרתי את מה שצויין שם.
קצת הזכיר לי קטע מפתיח הסרט אידיוקרסי..).
 

AnarchistPhilosopher

Well-known member


אם תאמין לכל מה שרשום ברשת עוד מעט תגלה שהחייזרים באים מחר להשתלט על כדוה"א.
&nbsp
 

tzachy

New member
כשהיקום כל-כך גדול

הסיכוי שיש משהו כאן (בכדוה"א) שאין במקומות אחרים ביקום, הוא, לעניות דעתי לפחות (מודה שלא בדקתי
), לא גדול[1] לכן מדוע לחייזרים 'להתאמץ' ראשית, בכלל להגיע לכאן ושנית, להשתלט כאן על משהו...?


[1] 'ההגיון' מאחורי זה:
המציאות מוכיחה שמה שאכנה כאן ה'נרקיסיזם האנושי' ([2]) לא עומד במבחן התגליות עם הזמן שחולף.
[2] פעם חשבו שכדוה"א שטוח (כי זה מה שיכלו לראות, מעין "מה שאני רואה, זה מה שקיים"), אח"כ גילו שעגול/אליפטי.
פעם חשבו שהכוכבים (כולל השמש שלנו) מסתובבים סביב כדוה"א, אח"כ גילו שאנחנו נעים סביב השמש ושהמערכת הנ"ל נעה בתוך מערכת שבתורה נעה וכו' וכו'.
כל כמה זמן מגלים שהיקום (הנראה) גדול ממה שחשבו כך וכך שנים קודם לכן..
באקסטרפולציה, אפשר להמשיך..

אני פועל בגישה דומה ל- "אדם זכאי כל עוד לא הוכחה אשמתו". כל עוד מה שכתוב ברשת נשמע הגיוני ולא נסתר (מלשון סתירה. אפרופו הדוגמאות לעיל, מה נחשב פעם לנכון ומה היום נחשב לכזה), אפשר לקבל (לפחות זמנית)... אם כי לפעמים לא מזיק לשים בצד 'כוכבית' עם הסתברות לנכונות המידע...
 

tzachy

New member
לא בהכרח

מן הסתם, הרבה פעמים תהא דעה מוקדמת על נושאים מסויימים, אבל אני משתדל להתייחס גם לעובדות (כפוף למה שהזכרתי לעיל).

(אינני עו"ד ואינני פוליטיקאי... אני רק אני...)
 

קלייטון.ש

Well-known member
הכוונה בעיקר לבדידות בגיל זקנה

ככל שהאוכלוסיה מתבגרת ועם הנטיה הגוברת לאנוכיות אנשים זקנים חווים יותר בדידות. בנוסף שים לב שבדידות נמדדת בתחושות אישיות, ואנשים בזוגיות יכולים להיות בודדים לא פחות מאנשים שאינם בזוגיות. חלק חשוב בתחושת הבדידות (בתוך זוגיות ומחוץ לה) הוא החשיפה הגוברת ליחסי בין-אישיים רדודים, דרך רשתות חברתיות. יש לך הרבה חברים אבל הם לא באמת חברים, וכך נוצרת תחושת בדידות.
ירידה בילודה צריך לייחס יותר למנטליות חברתית ואישית ולא לתנאים סביבתיים אובייקטיביים. שהרי באותה סביבה יש חברות בהן הילודה גבוהה.
 

tzachy

New member
לא בטוח

לפי זה למשל (סעיף 5 שם) 25% מכלל המשפחות עם ילדים באנגליה הן משפחות חד-הוריות. חשוב מה זה אומר על מספר הגברים (למשל (אני מניח שיש יותר חד-הוריות נשים)) שזה משאיר, כנראה, ללא בת-זוג (זוגיות היא "משחק סכום אפס").

אפשר להסתכל על זה כבעיה של עודף מתירנות מינית שמובילה לאי-נישואין ו/או לאחוז גירושין גבוה, אבל אפשר, שוב, להסתכל על זה כמעין ראקציה לריבוי גבוה מהעבר/צפיפות וכו'.
 
למעלה