על שדים והתגלגלותם

על שדים והתגלגלותם

שלום! קודם כל, מגיעה לך, יפעת, ולכם, חברי פורום יקרים התנצלות על העדרותי הממושכת מהפורום. אני לא מתכוון להתחיל לתרץ, אז כל מה שנותר לכם זה לבחור - לקבל את התנצלותי או לא. זה תלוי בכם. היום שוטטתי ברחבי האתר אנציקלופדיה מית´יקה בחיפוש אחר מידע על אלים נבטיים (מה שלא מצאתי ולכן אמשיך לחפש... למישהו יש רמז?) והחלטתי לקרוא קצת על האלוהויות הפרסיות. שם נתקלתי בדיכוטומיה (התאהבתי במילה כבר לפני שבוע ומאז אני מרבה להשתמש בה) הידועה של "טוב" מול "רע", אך גם בשמות דומים מאוד לשמות מוכרים... נכנסתי לשמות הללו, ואכן, גם כותב האתר ציין למשל את גלגולם של שמות שונים (בעיקר של "הרעים") לדמנולוגיה היהודית והנוצרית. היסטורית, אם איני טועה, בתקופת המאה ה-1 לפנה"ס, מסופר על כך שעם הפרתים סייעו לצאצא חשמונאי לגבור על הורדוס ולמלוך במשך כשנתיים. הפרתים היו מאמיני דת האש, דת זאראטוסתרא. ב"מפתיע", ספרות השדים ביהדות גם היא צצה בשלהי תקופת בית שני, כדוגמת האיסיים למשל, שמדברים על מלחמת בני האור בבני החושך (בדת זאראטוסתרא זה המצב - "אלי האור" נלחמים ב"אלי החושך"). סתם נקודה מעניינת, ואספקט אחד מכל הנושא הרחב הזה.

בקשר לתרבות

הנבטית היא מאוד הושפעה מידי התרבות היוונית דבר שניתן לראות בצורה ישירה בתכנון שתי הערים הנבטיות שנמצאו ממשית ופטרה ובקשר למיזוג האלים המקומיים עם האלים היוונים אני צריך למצוא את כתבה שקראתי פעם ...

כרגע ישנו מחקר ארכיאולוגי חדש

אשר מצביע על כך שייתכן ואלו כלל לא היו ערים נבטיות, אלא ערים ביזנטיות לכל דבר, ובעברן הרחוק רק תחנות מסחר נבטיות. אך אני קטונתי בהשוואה לארכיאולוגים המתווכחים על כך. אני אנסה למצוא קישור לכתבה...

יגעתי ומצאתי, אני מאמין.

אחרי חיפוש בעקבות קצה חוט שניתן לי בפורום בואללה, ובו נאמר כי האל הראשי של הנבטים הוא דושרה (Dushara), הלכתי וחיפשתי, להלן תקציר ממצאי (באתרים שעד כה ביקרתי, שלרוב היוו סריקה היסטורית, גיאוגרפית וארכיאולוגית של הנבטים, היתה מעט מאוד התייחסות לדת). דושרה - האל הראשי של הנבטים, אל המדבר ונאות המדבר, מעניק החיים, אל השמש. בכמה אתרים נתקלתי כי היה בנה של אלה בתולה בשם Khabba (המממ... כעבה, כמו זו במכה?) ובאחד כי הוא בנה של אלה בשם א-לת (Allat. לי זה מזכיר גם משהו מספרי "חולית"). התרבות הנבטית הייתה תרבות ערבית, ולפי מיטב הבנתי מהכתוב, Allat הייתה אלה במקומות אחרים. ברוב האתרים אותם קראתי בינתיים, א-לת היא אלה פנ-ערבית (ואולי משם מגיע השם Allah?). א-לת היא (עפ"י רוב האתרים) בת זוגתו של דושרה. לדושרה כמה מאפיינים המזכירים את האל היהודי - אין לתארו בפסלים ודמותו ממיתה את המביט בה. בשל כך, נבנו עמודים מיוחדים אשר סמלו אותו (אני אמצא מחר תמונה ואקשר אותה לפורום) והיו מוצבים בהרבה מקומות. מקדשו אשר בפטרה נבנה בסיוע מהנדסים יוונים. מול מקדשו ניצב מקדשה של א-לת הנקראת גם אל-עוזה (אלת כוכב השחר... הה
) לעיתים. א-לת עצמה היא אלה-אם ואלת פריון של הערבים הפרה-מוסלמים. משמעות שמה הוא "האלה", והיא לרוב צלע אחת משלוש אלות (שגם נזכרות בקוראן, עפ"י אתר האנציקלפודיה מית´יקה) כאשר היא מייצגת את האדמה ופירותיה, אל-עוזה (כנפרדת ממנה) היא אלת כוכב השחר והשלישית היא מנאט (Menat) - אלת הגורל והזמן. שלוש אלות אלה הן אלות מדבריות. בתקופה הפרה-איסלמית, טרם אללה (אל-אילה - מילולית - האל) הפך להיות האל הבלעדי של המוסלמים, נקרא בשם זה האל העליון והיוצר והיה אביהם של השלוש שהזכרתי קודם לכן.

ועוד משהו...

דושרה היה גם אל הגפן. מאוחר יותר, התרבות היוונית השפיעה על הדת הנבטית ואומצו אלים נוספים לפנתיאון הנבטי. דושרה לפעמים הושווה לאפולו ולעיתים לדיוניסוס. הרומאים ואליהם סיבכו את העניין עוד יותר, כאשר השתלטו על האזור
בסופו של דבר, מרבית הנבטים התנצרו ומאז ועד היום, מי יודע מה קרה...

alli1ali

New member
תוספת קטנה על הנבטים

הפסלים אלאת , בנאת , ויזאת , הם שלושת בנותיו של האל הנבטי הידוע.

alli1ali

New member
חומר על הנבטים..

למי שמעוניין יש לי חומר מאוד טוב ומושקע על הנבטים , שקבלתי במהלך סיורים שערכתי בנגב , במסגרת קורס הסמכה להדרכת טיולים באיזור זה. אני יכול לשלוח למי שמעוניין באי מייל , בכיף .

הרבה עמים

קדומים השתלבו בחברות אחרות לאו דוקא בגל סיבות דתיות אלא כלכליות .ולפעמים לא נודע כי באו לקרבם .כך היה המקרה של הוקינים שהיו פעילים במאות שמינית עד העשרית אחרי הספירה ובסופו של דבר התמזגו בחברות אותן כבשו כמו באנגליה סקוטלנד ועד גרינלנד ם הגעו. ובעצם משם הגיעו לקנדה ואריקה במאה השמינית .גרינלנד אפילו שיכת לדנמרק יותר קרובה ליבשת אמריקה מאא .

למעלה