בוקר טוב. אבדוק את דעתי עם מנהלי פורומים
נוספים, אך מה שכתבתי מסתמך על דיונים דומים כבר קרוב לשני עשורים בפורומים למינהם בארץ ובחו"ל וכן מבירורים שערכתי לקראת פתיחת בלוג.
אם לנסות לסכם את כל מה שקראתי, הרי שקשה לטעון לבעלות על מתכון. מספיק שמשנים שניים שלושה מרכיבים/כמויות ומדובר במתכון אחר וחדש.
נהוג, לפחות בחו"ל, לפנות למחבר הספר או למו"ל ולבקש רשות לפרסם המתכון. כך עשיתי אני כשרציתי לפרסם מתכונים בבלוג משני ספרים אמריקאים. מחברת אחת ענתה "בשמחה, ושלחי לי לינק לבלוג" ומחברת שניה לא ענתה.
בלוגרים "נחשבים" ד"א, מקבלים ספרים שאך ראו אור ומתבקשים לנסות ואח"כ לפרסם מתכון (לפי בחירתם) מהספר החדש, כי פוסט שכזה, עם קישור לספר בamazon, מוביל לעליה במכירות. אני אישית קניתי מספר ספרים בעקבות פוסטים של בלוגרים שמעריכה ואוהבת.
כפי שכתבתי, למיטב הבנתי כל עוד לא מצלמים/סורקים את המתכון מהספר, אלא מקלידים (ואם משנים את המתכון המקורי, אז העניין ממש זניח) וכל עוד לא מעלים עשרות מתכונים מספר, אחד אחרי השני, לא מדובר ה"העתקה, שכפול, צילום" וכ"ו או ב"שימוש מסחרי".
אציין שפעמים רבות, הפניה למתכון מספר, תוך אזכור שמו ושם המחבר/ת, מעודדת רכישתו. כך קרה למשל עם ספרים של ציפורה קרייזמן, שבעקבות הבאת מתכונים בפורומי אוכל קיבלו חשיפה לקהל דתי לאומי ולא דתי, בנוסף לקהל החרדי שהכיר אותם יותר בתחילה. כך שגם עניין הפגיעה בפרנסה, לא ברור כלל, לדעתי, כל עוד השימוש הוא במידה קטנה, אף מועיל לפרסום וחשיפה של ספרים.
כרגע משאירה את המתכונים ששיורה הביאה, אך אחרי פסח (לא ממש יום אחרי..) אתייעץ עם עוד מנהלי פורומי אוכל ואעדכן בע"ה.
תודה רבה על הבעת דעתך החשובה, מכובדת ומלמדת.