"על שום מה"? מתכונים עם שום טרי

נ

נווהשאנן

Guest
זו לא הנקודה

הענין שמישהו עבד קשה והוציא ממיטב כספו להוציא את הספר לאור. התורה שלנו אומרת 'מה ששנוא עליך לא תעשה לחבריך',
לפרסם באינטרנט משהו עלול גם להזיק מאד וגם להועיל במקרים אחרים. לכן צריך לשאול את הבנאדם.
נניח שמדובר במוזיקה, רומן, סרט, או אפילו תמונה של צלם, גם שם לא חסרים תירוצים אבל תכל'ס צריך לשאול את הבנאדם לפני.
 

shira1960

Active member
"על שום מה"? מתכונים עם שום טרי

עכשיו העונה! כל הבית מסריח משום טרי! קניתי גם כי אני אוהבת את הטרי וגם כי אני מקווה שיישאר לי למשך השנה ולא אצרטך לקנות את השום הייבש המעפן שיש עכשיו.

ממרח שום /// מתוך הספר של שרי אנסקי (ירקות)
1-2 ראשי שום
3-4 פרוסות עבות של לחם לבן ישן ויבש
מלח
שמן תירס או חמניות
2-3 כפות חומץ או מיץ לימון טרי

משרים את הלחם במים וסחוטים טוב טוב.
מקלפים את השום ומועכים
מעבירים את השום והלחם למעבד מזון, זורים מלח, מפעילים, ויוצקים לאט לאט שמן וחומץ עד שמתקבל המרקם הרצוי - משהו כמו חומוס.
אוכלים עם הרבה לחם
 

shira1960

Active member
סלט גזר כרפס ושום ירוק / שרי אנסקי (ירקות)

סלט גזר כרפס ושום ירוק //מתוך הספר של שרי אנסקי ירקות

5-6 גזרים בינוניים עם קצוות עגולים
3-4 גבעולי כרפס (או סלרי אמריקאי)
3-4 גבעולי שום ירוק או 2-3 שיני שום יבש
מיץ מלימון צהוב וגדול
שמן חמניות או תירס
מלח

מקלפים את הגזר ומגרדים על פומפיה גסה.
קוצצים את הכרפס והשום היבש (או מועכים שום יבש)
מערבבי עם שאר החומרים.
 

shira1960

Active member
גבינת שום ירוק / שרי אנסקי

6-8 שומים ירוקים
4-6 גביעי שמנת חמוצה
1 כפית מלח
בד כותנה

מקלפים את השום, שוטפים וקוצצים דק.
מניחים את הבד בתוך מסננת גדולה. מערבבים את השום עם השמנת והמלח ויוצקים לתוך הבד, קושרים את הבד ומולים מעל לכיור או משאירים במסננת. מוכן אחרי 24 שעות.
 

shira1960

Active member
קרפיון ממולא בשום ירוק / שרי אנסקי

קרפיון ממולא בשום ירוק //מהספר ירקות של שרי אנסקי
1 קרפיון נקי ושלם
4-5 גבעולי שום ירוק, קצוצים
1 צרור כוסברה קצוצה
1-2 פלפל ירוק חריף קצוץ
מלח, פפריקה, כמון (לא הכרחי)
שמן תירס או חמניות

מערבבים את השום, כוסברה ופלפלים עם התבלינים ומעט שמן. ממלאים את הקרפיון וסוגרים בקיסמי שיניים. חורצים בדג חריצים אלכסוניים מבשני הצדדים. מניחים על תבנית משומנת ואופים בתנור חם עד שמוכן.

אפשר כמובן להחליף את הקרפיון בכל דג אחר ואת השום היקור בשום רגיל
 

shira1960

Active member
מרק שום / שרי אנסקי

מרק שום// מתוך הספר ירקות של שרי אנסקי
12-18 שיני שום קלופות
6 כוסות מים או מרק צח
מלח, פלפל שחור
2 כוסות קוביות לחם יבש
6 ביצים
50 גר' חמאה
3/4 כוס פטרוזיליה קצוצה

מרתיחים את המים או המרק, מכניסים את שיני השום, מתבלים ומבשלים עד שהן מתרככות (בערך 15 דקות). מוציאים את שיני השום, מסננים, טוחנים לקרם במעבד מזון, מחזירים לסיר עם המרק, מערבבים ומורידים מהאש (טוב אני מניחה שאפשר עם בלנדר מוט).

מטגנים את קוביות הלחם במחאה עד שהן משחימות מכל הצדדים (להזהר שלא יישרף). שוברים את ביצים בתוך קערב יחד עם כמה כפות מרק ומקציפים. מחזירים את הסיר לאש, ולאט, תוך בחישה, שופכים את תערובת הביצים לתוך המרק. מוסיפים 2 כפות חמאה וממשיכים לערבבץ מחממיטםאת המרק אלבל רצוי שלא ירתח. (אני לא יודעת אם זה *בסדר* מבחינה בריאותית)

מפזרים קרוטונים ופטרוזיליה
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
רעיון נהדר! אין לי מה לתרום, מקווה שאחרות

תרמנה את הכפפה
 
תודה רבה. גם אני קניתי. והנה מתכון לממרח שום

שונה, שאכלתי במסעדה נחמדה שהייתה בשוק ונסגרה. כזו שבישלו בה על פתיליות ונדמה לי שנקראה אוכלים בשוק.
הממרח כל כך טעים שאי אפשר להפסיק לאכול, והולך מצוין גם על מצה.

ראש שום קלוף
1-2 תפו"א בינוני מבושל בקליפה (הכמות תלויה ברמת החריפות המתאימה לכם)
שמן זית
מלח
מיץ לימון

מעבדים הכול במעבד מזון תוך הוספת שמן זית, עד לקבלת ממרח חלק
 
נ

נווהשאנן

Guest
זכויות יוצרים?

שונה להיות נודניק אבל במחילה, מותר לפרסם מתכון מתוך ספר מוגן בזכויות יוצרים?
 

shira1960

Active member
סליחה חשבתי שאם מציינים את המקור אז אין בעיה

אם אני טועה אז מבקשת מהמנהלת למחוק את המתכונים-תודה.
 
נ

נווהשאנן

Guest
אם מדובר בספר ישן

אני לא בר סמכא, יש פה מנהלת, אמנם מתהוללת אך מנהלת,
לעניות דעתי, אם מדובר בספר ישן שכבר לא במדפים יכול להיות שיש מקום לפרסם. חוץ מהענין החוקי, שומה עלינו להיזהר שלא לפגוע בפרנסה של יהודים. אני נמנע מלפרסם מתכונים שפורסמו בספרים למרות הפיתוי שבדבר
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
בוקר טוב. אבדוק את דעתי עם מנהלי פורומים

נוספים, אך מה שכתבתי מסתמך על דיונים דומים כבר קרוב לשני עשורים בפורומים למינהם בארץ ובחו"ל וכן מבירורים שערכתי לקראת פתיחת בלוג.

אם לנסות לסכם את כל מה שקראתי, הרי שקשה לטעון לבעלות על מתכון. מספיק שמשנים שניים שלושה מרכיבים/כמויות ומדובר במתכון אחר וחדש.

נהוג, לפחות בחו"ל, לפנות למחבר הספר או למו"ל ולבקש רשות לפרסם המתכון. כך עשיתי אני כשרציתי לפרסם מתכונים בבלוג משני ספרים אמריקאים. מחברת אחת ענתה "בשמחה, ושלחי לי לינק לבלוג" ומחברת שניה לא ענתה.

בלוגרים "נחשבים" ד"א, מקבלים ספרים שאך ראו אור ומתבקשים לנסות ואח"כ לפרסם מתכון (לפי בחירתם) מהספר החדש, כי פוסט שכזה, עם קישור לספר בamazon, מוביל לעליה במכירות. אני אישית קניתי מספר ספרים בעקבות פוסטים של בלוגרים שמעריכה ואוהבת.

כפי שכתבתי, למיטב הבנתי כל עוד לא מצלמים/סורקים את המתכון מהספר, אלא מקלידים (ואם משנים את המתכון המקורי, אז העניין ממש זניח) וכל עוד לא מעלים עשרות מתכונים מספר, אחד אחרי השני, לא מדובר ה"העתקה, שכפול, צילום" וכ"ו או ב"שימוש מסחרי".

אציין שפעמים רבות, הפניה למתכון מספר, תוך אזכור שמו ושם המחבר/ת, מעודדת רכישתו. כך קרה למשל עם ספרים של ציפורה קרייזמן, שבעקבות הבאת מתכונים בפורומי אוכל קיבלו חשיפה לקהל דתי לאומי ולא דתי, בנוסף לקהל החרדי שהכיר אותם יותר בתחילה. כך שגם עניין הפגיעה בפרנסה, לא ברור כלל, לדעתי, כל עוד השימוש הוא במידה קטנה, אף מועיל לפרסום וחשיפה של ספרים.

כרגע משאירה את המתכונים ששיורה הביאה, אך אחרי פסח (לא ממש יום אחרי..) אתייעץ עם עוד מנהלי פורומי אוכל ואעדכן בע"ה.

תודה רבה על הבעת דעתך החשובה, מכובדת ומלמדת.
 
נ

נווהשאנן

Guest
יפה כתבת

יקירתי דיברתי באופן עקרוני ולא על המתכונים שהניקית הנ"ל העלתה ספציפית, ניכר עשתה זאת בתום לב.
בפורום 'מתכונים' הקפדתי ואני עדיין מקפיד שלא לפרסם מתכונים מתוך ספרים. דעתי היא לא חשובה ולא מלומדת. אני פשוט משתדל ככל האפשר להקפיד על זכויות יוצרים - יהודיים לפחות. אם הייתי צדיק אז גם של גויים. לצערי הנושא הזה פרוץ והציבור הדתי\חרדי רחוק מלהוות דוגמא בנושא. מעתיקים שירים דיסקים וסרטים שאנשים יצרו בזיעת אפם.
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
למיטב ידיעתי, כל עוד נותנים קרדיט לבעל המתכון

מחד, ולא מעתיקים, מילה במילה כמות גדולה של מתכונים, מאידך, זה בסדר.
במקרה של שירה, נוסח המתכונים הוא מקוצר, לא מילה במילה והקרדיט ניתן למחברת.
 

אמרלדה

Active member
העניין הוא, שברגע שאתה מפרסם את המקור, אתה

שומר על זכויות היוצרים ! בדקתי את זה פעם.

ובנוסף, הפורומים נותנים מינוף לספרים.
 

אמרלדה

Active member
אגב, אני הזכרתי פה מתכון מספר חדש שקניתי

לפני שבועיים, וכבר אחת החברות אמרה שהיא הולכת לחפש אותו.
 
למעלה