על תובנות מהמסע

DonBotnim

New member
על תובנות מהמסע

מאוחר ואני לא ממש מרגיש עייף, ובעקבות יום השואה חשבתי על המסע שלי לפולין בקיץ האחרון, והחלטתי לשתף. גם כשאמרו לי שהמסע לפולין הוא מרגש ומשנה את האנשים שיוצאים אליו, ידעתי שמדובר בהגזמה והנחתי שזה לא עד כדי כך דרמטי. לבסוף בכל זאת הופתעתי, כאשר התברר לי שהמסע בכלל לא היה מרגש בשבילי, אפילו לא מעט, ושלא יצאתי ממנו עם תובנות כלשהן על החיים, והוא גם לא גרם לי לחשוב יותר מדי. בעצם, יש עניין אחד שיצא לי לחשוב עליו בעקבות המסע. חלקכם אולי יזדעזעו, ובמיוחד כאשר מדובר ביום השואה, אך אני בכל זאת אשתף אתכם. תמיד שמעתי על הגרמנים שהם מסודרים ומדויקים, במיוחד בתור יק"ה (יהודי קשה הבנה, כמה אירוני), ובאזכורים של הנאצים בימות השואה תמיד נאמר לצד כל הדברים הרעים שהם התאפיינו בסדר ובמשמעת. אך במסע, בסמינרים מסביב ובמסע עצמו, נחשפתי יותר מאשר בעבר להתנהלותם של הנאצים - שימוש בילדים ככוח חברתי-פוליטי, מסדרים צבאיים מרשימים ביותר (כשרואים את הסרטים, גם כשהם בשחור לבן ובאיכות סאונד נמוכה, מבינים מדוע קיימים מסדרים כאלו), משמעת גבוהה, צבא חזק, ומהצד הפחות יפה - ניהול יעיל מאוד של כל הנושאים הקשורים ליהודים, והפתרון הסופי בפרט. כל אלו הרשימו אותי, וגרמו לי להעריץ את הנאצים באופן מסוים, או לפחות להעריץ חלק מהתכונות שבהם הם התאפיינו והתנהלו. אין כל ספק שישנם כל כך הרבה דברים שלדעתי הם שגוים במעשי הנאצים, אך לצד כל זה אני גם מצליח להעריץ את היעילות, המחשבה, העוצמה, הגאונות. כן, גם את הגאונות של היטלר אני מעריץ באופן שכזה, וכמו שאומרים - הגאונים הם גם משוגעים. אולי במקרה למישהו היו מחשבות דומות?

Sideitself

New member
על איזו גאונות אתה מדבר?

כל ה"גאונות" של היטלר בסופו של דבר הביאה לנפילה של גרמניה. זו לא גאונות, זה חוסר אנושיות. זו מחלת נפש, זו אכזריות. זה משהו שבכלל אי אפשר להגדיר במילים. ואתה יכול להעריץ את הצד הזה אבל להרוג בני אדם בשביל להעלות את רמת יעילות העבודה זו לא שיטה לסדר ומשמעת. לפוצץ בניינים ברחוב, זה לא פתרון. להשמיד משפחות שלמות כי ממש משעמם לך או סתם כי הן תקועות לך כמו עצם בגרון, זה לא נקרא גאונות. ממש עצוב שזה הצד שאתה רואה אחרי מסע כזה. אבל אולי בשנה הבאה, כשתזכה לראות סרטים ולעבור את יום השואה, תראה מקומות שבהם היית ותראה גופות במקום שמש ופרפים ואתה תקבל את הצמרמורת של החיים שלך.

DonBotnim

New member
גאונות לצד אכזריות

הגאונות של היטלר לא הביאה לשום נפילה של גרמניה. גרמניה הובסה במלחמה בגלל שהיא הותקפה ממספר חזיתות, והתאגדו נגדה מספר צבאות. יש גבול ליכולת האנושית לנצח במלחמות. ולמרות תבוסת גרמניה, מה שהיטלר השיג במלחמה היה מעל ומעבר למה שמנהיגים רגילים היו משיגים. אני לא טוען שהיטלר היה גאון מכיוון שהוא הרג יהודים ודאג לשאר הזוועות במלחה"ע ה2, אלא גאון מכיוון שהוא עשה את מה שהוא רצה לעשות בצורה יעילה ומסודרת. הוא פנה אל העם הגרמני בשעת משבר, הוציא אותם מהבוץ, לאחר מכן מצא את השעיר לעזאזל, והחל לשטוף את המוח של כל גרמניה ללכת איתו בדרך שלמרביתנו נראית זוועתית. נדרש כשרון מאוד גדול כדי להוליך עם שלם מאחוריך לרצוח עם אחר. מעולם לא שכחתי גם את הצד השני של המטבע, הצד הזוועתי של היטלר ושל הנאצים, אבל במסע לא חודש לי כלום בהיבט הזה, אלא חודש לי בהיבט השני של הסדר, היעילות והגאונות.

למעלה