על תפילה, כישוף ומונותאיזם

HeavyRed

New member
על תפילה, כישוף ומונותאיזם

דיברתי על הנושא שדנו בו פה עם ידיד שלי, והוא הפנה אותי למאמר שיש בו איזכורים של מאגיה ביהדות ושמנסה להבדיל בין מאגיה לבין פעילות דתית אחרת. חוצמזה, באותו הקשר, מצאתי גם מאמר על תפילה במונותאיזם. אני חושבת שזה יעניין את מי שקרא את השיחות עד כה. וזה גם יגרום לי להפסיק לחפש מסרים חדשים בתחתית הדף. כמובן שמי שכותב בוויקיפדיה אינו אמין בהגדרה, אבל בכל זאת נראה שיש טעם מאחורי שני המאמרים הקצרים האלו. כמה משפטים חשובים (לדעתי): "הוגי דעות ותאולוגים שונים ניסו לפתור את הפרדוקס של אפשרות שינוי הרצון האלוהי הנצחי בידי תפילת אדם. הטענה הרווחת היא שאין שינוי ברצון האלוהים הנצחי ששואף להטיב, ושבעקבות פעולת התפילה, האדם משתנה נפשית, רצונו מתעלה ומתעצם, נשמתו מיטהרת, כך שהוא כבר איננו אותו האדם, שהיה לפני התפילה, ולכן או שהגזרה מתבטלת, או שנפתחים לפניו שערי תבונה לכלכל את צעדיו, או שהוא מקבל מוטיבציה והניע פנימיים, להגשים את בקשותיו ומשאלותיו." כלומר, לפי הבנתי, אלוהים קובע את מסלול חייו של האדם לפי מי הוא. אך כאשר הוא מתפלל הוא מנסה לשנות את עצמו כך שגם אלוהים יתן לו עתיד אחר, טוב יותר. יש כאן נושא של התפתחות רוחנית. האדם מגיע לאושר על ידי נסיון להיות מה שהאל רוצה. האל מכתיב לאדם כיצד לנהוג כדי להשיג את רצונו. ומאגיה, לעומת זאת, היא כאשר האדם הוא היוזם והוא בעל השליטה על גורלו. לכן מאגיה אסורה, כי היא נותנת כוח לאלוהים ולא לאל. אשמח לשמוע תגובות כי מכיוון שאני לא משכילה כל כך בתחומי היהדות ואני באמת רוצה להבין את מקומי בה.. בסופו של דבר, זו המדינה בה אני חיה...

אולי תרצי לקרוא גם מאמרים של

מאיר בר-אילן. הוא אושיה אקדמית לגבי חקר מאגיה ביהדות ובקבלה, ספרי ההיכלות וכן הלאה. יש לו לא מעט מאמרים ברשת.

PurpleFilth

New member
דעתי המאוד לא מלומדת:

קודם כל, המשפטים שציטטת מאוד מעניינים, למרות שלא הבנתי מאיפה ציטטת אותם. התיאוריות שהוא מציג שמות את האדם במרכז, שזאת תפיסה לא כל כך מובנת מאליה. שינוי נפש האדם על ידי התפילה הרבה יותר הזכיר לי את ההסברים הפסיכולוגיים שלך על מאגיה מה אשר מה שאני רגילה לשמוע על תפילות. בנוגע לשאלתך: תפילה היא פעולה מאגית לכל דבר, גם פגאנים מפנים בקשות לאלים שלהם. הסיבה שיהדות אוסרת על פעילות מאגית שאינה תפילה היא, שבכך את עובדת אל שאינו יהוה. (במחשבה שניה: שתי הפיסקאות שכתבתי קצת סותרות אחת את השניה, אז בבקשה להתייחס לכל אחת בנפרד)

HeavyRed

New member
אוף

אני הייתי בטוחה ששמתי קישור בהודעה שלי. מאוד מוזר. אנסה שוב. אני הבנתי את זה אחרת לגמרי. אני חושבת שבתפילה אלוהים במרכז והאדם צריך לעשות מה שהוא אומר כדי להיות מאושר. במאגיה האדם במרכז והוא משפיע על הטבע דרך האלים כדי להשיג את מה שהוא רוצה. ולכן תפילה אינה פעולה מאגית.

PurpleFilth

New member
נראה לי שהבנתי.

את מפרשת את הציטוט בצורה שבה התפילה עוזרת לאדם כי היא הופכת אותו לקרוב יותר לרצונו של האל. אני מפרשת בצורה שבה לא האל עוזר לאדם, אלא האדם לעצמו. אם את מסיקה מכל זה שתפילה אינה פעולה מאגית, ניראה לי שניאלץ להכנס להגדות של פעולה מאגית, ותפילה, וכל זה. בשביל למנוע את זה, אני רק אגיד בקצרה, שתפילה אינה שונה מפניה לכל יישות אחרת, שזו שיטה נפוצה במאגיה.

HeavyRed

New member
יש הבדל במקור הכוח

בתפילה מקור הכוח הוא אלוהים והאדם יכול רק לקוות. במאגיה מקור הכוח הוא האדם. לאדם יש כוח לשנות את המציאות שלו. לכן מאגיה זו כפירה בעיניים מונותאיסטיות. כי במונותאיזם רק לאלוהים יש כוח לשנות את המציאות. אבל ללא ספק, במיוחד לאחר שקראתי את המאמרים המאלפים של מאיר בר אילן שאילן המליץ לי עליהם, הבנתי שכנראה בהרבה תקופות היה בלבול בנוגע למה מאגי ומה לא והיו דיעות שונות של אנשים שונים. לא הייתה הפרדה ברורה בין תפילה למאגיה, גם לא אצל היהודים. זוהי הפרדה שנוצרה כנראה בכמה מאות שנים האחרונות. אצל הפגאנים היו טקסים מאגיים ואצל היהודים היו ניסים שקרו בזכות זה שאדם מסוים היה צדיק ואלוהים מימש את רצונותיו. אצל הנוצרים המאגיה הוסוותה על ידי זה שקראו לה "רפואה", מכיוון שלא היה גבול ברור בין רפואה וגירוש שדים למאגיה. ותחת כל מיני תירוצים ומסוות של ניסים ומדע, המאגיה המשיכה להתקיים גם כשאסור היה לעסוק בה. אבל זה לא אומר שכשתגידי "תפילה" תוכלי באותה מידה להגיד "מאגיה" כי אלו דברים שונים בכל זאת.

PurpleFilth

New member
אם אחרי כל ההסבר הארוך הזה,

המסקנה שהגעת אליה זה שמאגיה ותפילה זה דבר שונה, אז באמת שאני לא יודעת מה להגיד. בואי פשוט נסכים שאנחנו לא מסכימות. רק בקשה קטנה משאר חברי הפורום, בייחוד הפגאנים: אתם מתמצאים בזה יותר ממני, בבקשה תנו דוגמא של כישוף טקסי שמערב פניה לאלים. אני בטוחה שיש כזה, ואז יהיה על מה לדבר.

gwizard

New member
כבר עשיתי את זה

הנה הקישור להודעה שברחה למטה: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=122&msgid=91424097

Discordia

New member
תגובה

ישנם כמה אקסיומות שונות שדרכם אפשר להסתכל על מאגיה: אחת היא שאנחנו יכולים להשפיע ישרות על העולם שלנו, ולכן פשוט נשנה את הסיטואציה בהתאם לרצוננו. השניה היא שהעולם דטרמיניסטי, קבוע וששבתאי\יהוה (או כל אל או ישות) קובע לנו הכל. אז יש סיטואציה, אנחנו כביכול לא יכולים להשפיע עליה, אבל אנחנו יכולים להשפיע על עצמנו. אז לקחת סיטואציה 'שלילית' בשבילנו, ולשנות את עצמנו כדי שהיא תהייה 'חיובית' לנו זה סוג של מאגיה\תפילה. לדוגמא- פוטרתי מהעבודה שלי ואין לי כסף לשכר דירה. אני יכולה לדאוג, לכעוס,להרגיש רע, ולהתבאס. או אני יכולה לשנות את עצמי ולראות את הסיטואציה הנתונה כדבר חיובי- זה נותן לי את האפשרות למצוא עבודה יותר טובה, ואת המוטיבציה לחפש, ושינוי, למרות שהוא מציק, תמיד מלמד דבר חדש. לא שיניתי שום דבר בקשר לסיטואציה, אבל כיוון אני רואה אותה באור אחר *בשבילי* היא השתנתה. פה הייתי מכניסה פילוסופיה יהודית- הכל קבוע והרשות נתונה. וחוץ מזה, (וזאת דעה בלבד, כמו כל דבר אחר) אני מאמינה שיהוה הוא ייצוג של שבתאי, ואסור להשתמש במאגיה של 'אלים אחרים' ולכן איסור משמעותי הוא העיסוק באסטרולוגיה- כי זה פותח מידע על 'אלים אחרים'- פלנטות אחרות. קישור למאמר:

PurpleFilth

New member
יש לי הרבה דברים להגיד על זה,

אבל אני אסתפק באחד: ממתי פלנטה היא אל?

למעלה