עמוס עוז זוחל

עמוס עוז זוחל

היות ואף אחד לא ישכנע אותי שמישהו יעז לקבוע לעמוס עוז אם ומה לפרסם , אז נראה לי שסופר עם הרקורד והרפיוטיישן של עוז , שבוחר לחלוק איתנו (ידיעות ספרות משבת) את זקפת נעוריו לנוכח שדיה הזקופים וירכיה המוצקים של מורתו המורעבת הזנוחה ע"י בעלה שמוצא את סיפוקו בצה"ל - הדרדר לשפל , ומוכן לעשות הכל כדי לשמר את זכרונו בקהל הקוראים .

ציפי ג

New member
אין לי אלא להודות בחוזר

על כך שהעיתון הזה לא עובר את סף ביתי. כל ההתפשטות הזו של "גדולי האומה", פשוט דוחה בעיני.

לנוחותכם, העתקתי מוויינט

לדעתי, הקטע הארוטי אינו חורג ממה שראינו בספרים קודמים שלו (מנוחה נכונה, למשל).

הקובץ לא נפתח.

והקטע לא ארוטי אלא על גבול הפורנו הרך האינפנטילי. ואולי זה בכלל הקטע היחידי בספר שמבצע חדירה גסה לתחתוני המורה בעוד הסופר ממשמש במכנסיו. אבל - זה הקטע שעמוס עוז בחר כמתאבן (ותנקד את זה בשתי האפשרויות: כאבן או כתאבון, שתיהן קבילות במקרה הזה). ואני ממשיך וטוען שזה לא הולם סופר מכובד ומרמז על צורך לגרות את הקורא הפוטנציאלי. כמי שמעריך את כשרונו שך עוז, הלוואי ואתבדה. הלוואי וספרו לא יהיה עוד "לדעת אשה " אלא עוד "מנוחה נכונה". ואם יצא לו עוד "מיכאל שלי" עוד יהיה הרבה יותר משמח

מה את בעצם אומרת, לויה ?

בגלל גילו והשגיו הספרותיים לא יאה לו לעסוק במיניות שלו ? או בזכרונות המיניים המוקדמים שלו ? או אולי בספר מותר ובעיתון אסור ? אני לא מקנטר, אני שואל.

תסתפק בי במקום בלויה?

מסכים עם מנדלי שיש גבול תחתון לפרסום, בודאי כשאתה עמוס עוז או חתן פרס ישראל אחר לספרות (ראה א.ב. וחלוקת פרק מהספר לנוסעי רכבת). הרי עמוס עוז ימכור אלפי (עשרות אלפי) ספרים בזמן קצרצר בין אם ספרו טוב או לא, ורק בגלל שהשם עמוס עוז מופיע עליו. אז למה בדיוק הוא צריך לפרסם קטע עסיסי כ -TEASER. ושלא תבין אותי לא נכון-אין לי שום דבר נגד מין. רק נראה לי שזה הפך למרשם למכירת ספרים, ובמקרה של עוז מצטייר בעיני כסימפטום לחוסר בטחון וכנסיון להבטיח פצוץ במכירות. אולי אני תמים/ צדקן/ מה שתגדיר - אבל אני מצפה מספרות להיות משהו אחר מפרסומת לפרי הדר ע"י דוגמניות עם חזה יפה ובגדלים שמיצגים את פרי ההדר לסוגיו. והאמת - לא איכפת לי לקרוא את זכרונותיה של פאני היל ולהתחרמן. היא לא מתימרת לספק לקורא משהו שונה מחוויות המין המגוונות שלה. גם אם חצי זה הפנטזיה הרטובה שלה (בבחינת "כלב נובח לא נושך"), אבל קצת מעייף שכל-כך הרבה ספרים עבריים מקשטים בצורה כל-כל אינטנסיבית את העלילה בתאורי מין פלסטיים, ובהרבה מקרים ככסוי לעלילה רדודה. על-פי מחקרים מדעיים המין תופס חלק קטנטן מחיינו, אם כי עושה רעש גדול. יש דברים הרבה יותר מענינים ביחסי אנוש מאשר התרוממות הנפש שתחתוני התחרה וכותנת הלילה השקופה של מורתו הצעירה של עוז עוררה בחלציו הצעירים רוויי ההורמונים. יתכן גם שהקטע שפורסם הוא יחיד בספרו. אבל עצם הבחירה דווקא בו - מעוררת צער ורחמים על סופר שמוכן לעשות הכל כדי להזכיר לנו את קיומו.

כן, היות שסגנונכם דומה כל כך ../images/Emo13.gif

לעצם העניין, איני חושב שאתה תמים/צדקן, אולי טהרן (איסטניס בלע"ז). ממה נפשך, אם עמוס עוז ממילא כבר בקאנון, וממילא ימכור כמו משוגע, הרי היה לו הרבה יותר קל לעשות את היחצ"נות במסלול המקובל (כמו גבריאלה שלנו): אבירמה גולן, מבקרי הספרות הנחשבים, ערב בבית אריאלה. בלי שקראתי את מה שהיה בעיתון, אני נוטה לחשוב שהחשיפה הזו נובעת מצורך פנימי ולא מדרישות שיווקיות (ואין בכך כדי להצדיק אותה, אגב). ולמען הגילוי הנאות, עמוס עוז אינו מהפרוזאיקונים החביבים עלי, אבל אני מעריך את המסות שכתב לאורך השנים, ורואה בו הוגה ציוני חשוב.

אתה מת למשוך אותי בלשון, הא?

סלח לי על ההרצאה הארוכה (ונקווה שהסדורה) א) אינני מוצא ולו שמץ של גנאי לא באיסטניסיות ולא באליטיסטיות. אני גאה על כך. ב) הרשה לי לומר לך ש"גבריאלה [היא לא] שלנו". גם אם תוסיף לי את התואר פראנואיד/מיסיונר/יחצ"ן מטעם , אמשיך לטעון שקצת כבוד לא יזיק. עם כל הביקורת האיסטניסטית שלי כלפי עוז והיחצ"נות שלי לגבי אביגור-רותם- עוד לא ניכסתי אותם. ג)מה שהגדרת כ"מסלול מקובל" הוא בדיוק לא ה"מסלול המוזמן". בוודאי אם אינך עמוס עוז. ולמרות שאני חושב ששני הרומנים של אביגור-רותם, "חמסין" ו"מוצרט", יותר טובים מרוב ספריו של עמוס עוז, למעט "מיכאל שלי", וגם ממנו אינם נופלים, הרי כל מסלולי היחצ"נות שציינת אינם מוזמנים על-ידי הסופר או באי כוחו בוודאי אם הסופרת היא אביגור-רותם. סופרת שלא בדיוק עובדת לפי הקוד של העיתונות/ המו"לים/ היחצ"נים ומפרסמת רומן (מעולה) פעם בעשר שנים ו"נשכחת מזכרון השוק". אבירמה גולן ובית אריאלה בוחרים מה שהם רוצים ומה שהם חושבים שימשוך קהל. אני מסכים שהמו"ל והיחצ"ן יכולים לשבת להם על הווריד ואולי להוסיף תוספת (שולית) לשיקוליהם (המסחריים). לגבי מבקרי הספרות הנחשבים - לא תשכנע אותי ששקד, שוורץ והולצמן פרופסורים נחשבים בחונטת הספרות ובעיני עצמם (גם אם לא בעיניך וגם אם דעתם לא משפיעה כהוא זה על בחירתך בספר לקריאה) מקבלים תכתיבים ממישהו. שקד בכלל ממעט מאד לכתוב לעיתונות היומית בדיוק כמו שיובל נאמן לא כותב על פיסיקה בעיתונות היומית. זה לא הולם אותם. ובצדק. המעמד מחייב אותם (כשם שהוא צריך לחייב את סוג הפרסום שעוז ויהושע שני חתני פרס ישראל לספרות, צריכים להתיר). ואם שקד טרח לשלוח הארה על ספרה של אביגור-רותם לצהובון "ידיעות" אני משוכנע לחלוטין שזה משום שמה שהוא חשב על הספר, זו בדיוק דעתו, והיות והוא חשב שזה הספר הטוב ביותר (יחד עם "חדר" של שמעוני) שנכתב בארץ ב - 20 השנים האחרונות הוא טרח להודיע זאת לידיעות ספרות. אחרי ששקד/הולצמן/שוורץ כתבו מה שכתבו על "חמסין", כאמור מבחירתם החופשית, בהחלט יתכן שזה השפיע על אבירמה גולן, בוודאי יותר מאשר רם אורן השפיע. לגבי בית אריאלה: אביגור-רותם העבירה שם במשך שנים סדרות הרצאות על נושאים שונים בספרות, האולמות היו גדושים בקהל שלקק את האצבעות (גם אני. אולי גם לויה - אגב שם הגיבורה ב"חמסין"). אני מניח שזה היה מספיק לבית-אריאלה, בתוספת הביקורות על הספר לזמן אותה. יותר מכך- יוסף אורן נותן בבית אריאלה סדרה על ספרות עברית. קשה לי להאמין שמכתיבים לו על מי ידבר. הסדרה בנויה על שתי פגישות. הראשונה הרצאת ניתוח של אורן והשניה מפגש עם הסופר במתכונת של ראיון ושאלות ותשובות. אז אביגור-רותם היתה ביניהם. וראה זה פלא- באופן יוצא דופן ולפי דרישת הקהל, לפחות במקרה שלה, בית אריאלה הוסיף מפגש אקסטרא עם הסופרת. הוא בטח לא עשה זאת בגלל העינים היפות שלה ו/או של רם אורן. הרי הם צריכים לכסות את ההוצאות. ואם מדברים על "התרפסות" מבוהלת לפני הקהל - לא נראה לך ככה קצת חשוד, למה עמוס עוז נתן הרצאה על הספר "זה הים" שיצא לפני שלוש שנים לפני כחודש בבית אריאלה, כלומר מספר חודשים לפני צאת ספרו החדש וממש בסמוך לזמן שיציאתו המתוכננת של הספר החדש פורסמה בציבור? ולבסוף- במקרה של עוז הרבה יותר אפקטיבי לו ולמנגנון "כתר" לפרסם פשוט קטע בעיתון. ידיעות יודע שזה ימשוך קונים וקוראים ועוז יודע שזה יגיע לכל קוראי ידיעות. לא ל -500 איש בבית אריאלה ולא לתוכנית סיפרות בשבת בבוקר עם אבירמה גולן וה-5% רייטינג שלה. זה לגיטימי. זה גם לגיטימי לבחור קטע כחלחל. זה רק לא מכובד. לאף סופר שמכבד את עצמו, בוודאי לא לעמוס עוז. וכמו שאמרתי בעיני זה סימן לחוסר ביטחון עצמי של עוז וברצון למצוא חן בעיני הקהל.

מסתבר שזה משתלם ... ../images/Emo13.gif

כתבת כאן הרבה דברים שלא ידעתי. לא ניחנתי בלהט שלך, על כן אתייחס רק לטיעון אחד, בסיפא של דבריך. אולי עמוס עוז לא רוצה להיות "מכובד"? אולי מתחשק לו לרדת מקיר המזרח של הספרות העברית, להיות נדון כאילו היה הסופר החדש בעיר (כמו אתם-יודעים-מי) , שיש לו רגשות ויצרים, והוא רוצה לדבר עליהם? לא קראתי את הריאיון, אבל מהתיאור שנתת עולה, שזו אפשרות סבירה.

כל עוד זה מכובד ומשעשע-שיהיה

"כמו-אתם-יודעים-מי" אינה ה"סופרת החדשה בעיר". על פי ספריה היא פשוט לא עובדת בשביל אף אחד. אני מהמר שהיתה מסרבת לקבל מהמו"ל משכורת חודשית ו/או מקדמה על חשבון ספר שלא נכתב, כפי שעוז מקבל מ"כתר", ולעניות דעתי הלא קובעת זו אחת הסיבות שמחבלות בכתיבתו. בתור "חסיד שוטה", אני עוקב אחרי "אתם-יודעים-מי" כבר שנים. ספרה הראשון - "מוצרט" הוגדר כ "100 שנים של בדידות יהודית" והיא הושוותה למרקס. בשנת החמישים למדינה התבקשו 50 פיגורות ספרותיות (אנשי אקדמיה , עיתונאים ומבקרי ספרות, סופרים) לבחור כל אחד את שישה "ה"ספרים שלו, שלושה ב-25 השנים הראשונות ושלושה ב-25 השנים שאחריהן. לא רבים, אך מספר מרשים בהתחשב שאז היה לה רק רומן אחד, בחרו בו (ביניהם אותו שקד WHO ). חוץ מזה לפני כן "אתם-יודעים-מי" פירסמה שני ספרי שירה מאד יפים ורגישים, לטעמי שלפחות השני שבהם ג"כ עוטר בסופרלטיבים. וביחס לעוז - בפעם המי יודע כמה: זה לא היה ראיון. זה היה קטע מהספר ! והקטע הוא כל-כך מפורט עד שלא נשאר כלום לדמיון. ומעבר לכך - גם רגשות ויצרים אפשר לתאר בדרך אירוטית בלי להיות ספציפי ופלאסטי. לטעמי תמונה בסרט שבה רואים זוג במיטה מכוסה סדין, ומצלמים את תנועת הסדין הרבה יותר אירוטית מאשר סרט כחול. ואני מתכוון לאירוטית לא למגרה.

חזרנו לנקודת האפס

תגיד לי, גם אשתך ברחה ממך בגלל הציניות חסרת הגבולות המעצבנת שלך?

נכריז על תיקו

ונפסיק לנסות להוציא אחד את השני מהשלווה. נ.ב. אני אולי הייתי בוטה ביחס לספרים וסופרים. אתה הפנת את הציניות אלי באופן אישי.

לא מוכן להבטיח לך כלום

אם תמשיך להפנות את החיצים שלך נגדי אישית ולא נגד מה שאני אומר (וכל עוד לא קראת אין לך בסיס להתדיין איתי על מה שאני אומר)- תגלה שהפה שלי ארסי ורעיל לא פחות משלך.

ציפי ג

New member
את עמוס עוז

אני לא בטוחה שאקרא, אבל את חמסין.. אני אקרא, מיד לאחר שאסיים את ארבעת הספרים שאני קוראת כעת. איך הגעתי למצב זה, שאני תקועה בארבעה ספרים????

למעלה