עניות דעתה של אסתי פרז

עניות דעתה של אסתי פרז

ביומן הצהריים "בחצי היום" (2 ביולי) של תאגיד השידור החדש "כאן" מראיינת המגישה הוותיקה אסתי פרז את מי שהיה המשנה לנשיא בית המשפט העליון, אליהו מצא, וכך היא שואלת: “עד כמה, לעניות דעתך, פוליטיקאים מורשעים, נושאי קלון, שמסיימים אמנם את התקופה, חוזרים שוב למשרות בכירות, לממשלה, כמו בסיפור של דרעי, אולי אולמרט גם בעוד כך וכך שנים, עד כמה זה רצוי במדינה שלנו שזה יהיה, למרות שאתה תגיד לי מיד, שהחוק מרשה את זה?”
אסתי פרז, מסתבר, אינה יודעת, ש"לעניות דעתי" הוא ביטוי, שפירושו המילולי: לדעתי הענייה, הדלה, המועטה, כלומר: זה ביטוי של צניעות, שאדם מעיד על עצמו, כשהוא מחווה דעה, המנוגדת לדעתם של אחרים, או בעניין שהוא באמת אינו בקי בו. אבל פנייה אל אדם אחר, בייחוד אדם מלומד ומכובד, במלים "לעניות דעתך" היא חסרת נימוס וסרת טעם.
ואם נדמה לכם, שזו הייתה פליטת פה, טעות קלה, ותו לא, אז באותה תוכנית, כעבור עשרים דקות בערך, משמיעה אסתי פרז ריאיון מוקלט שלה עם אדם אחר, אף הוא ידען ונכבד, הפרופסור ותת-אלוף במילואים שאול חורב, ראש המרכז לחקר אסטרטגיה ימית באוניברסיטת חיפה ומי שהיה בעבר ראש הוועדה לאנרגייה אטומית וסגן מפקד חיל הים, וכך היא שואלת: “הגעתה של נושאת המטוסים האמריקנית לחיפה, אתמול, מסמנת, לעניות דעתך, איזשהו שינוי במדיניות הימית האמריקנית באגן הים התיכון, או שזה מעשה שבשיגרה?”
וכן, אני יודע, התאגיד עדיין בהרצה, אך נראה לי שהוא רץ אחורה.

shlang

New member

9x9

New member
דעה נוספת

אסתי פרז היא שדרנית מצויינת, ואני נהנה לשמוע את התוכנית שלה.
המילים לעניות דעתך או לעניות דעתי, משמעותן בשפה העברית:
לדעתי, לטענתי
והמילים הנרדפות הן:
לדעתי, לטענתי, לפִיו דִּעְתִּי, לפִיו עֲנִיּוּת דִּעְתִּי, לְתְפִיסָתִי
וזאת לקוח מתוך המילון מילוג
לכן, בשפה המדוברת, המשמעות המקובלת והרגילה למילים "לעניות דעתי" היא לאו דווקא מתוך הבעת צניעות או המעטת דעת, ולכן, "לעניות דעתך" אינה התבטאות פוגענית גם כשהיא מופנית כלפי מי שדעתו חובקת עולם ומלואו כמו כבוד השופט אליהו מצא.

prizman

New member
הרשה לי לחלוק על דבריך.

המילה עניות מקורה בעוני.
לכן אני יכול להעיד על טענה שלי שהיא לעניות דעתי
אבל לא אפנה לאדם מלומד בתחומו שאלה שמנוסחת
בעניות דעתו כי כנראה היא עשירה.

לא מקובל שאדם יאמר לזולתו כי

דעתו עניה. אדם יכול להעיד כך על עצמו.
לצערי, "השפה המדוברת" אינה כוללת פתגמים או פניני לשון וספק (רב) אם חלק ניכר מהואכלוסיה בכלל מכיר ביטוי זה.
לפי מילון אבן שושן:
"לפי עניות דעתי (דיבור של ענווה), לפי דעתי גם אם אינה מוסמכת ביותר.".

9x9

New member
למיטב ידיעתך, כן - ולעניות דעתך, לא ?

בודאי.

אני מוצא את עצמי מופתע שוב ושוב מדלות והידלדלות הידע הבסיסי בשפה העיברית.
&nbsp
לפני כמה שבועות, בשיחה עם מכרה צעירה, מהנדסת וילידת הארץ, היא תהתה בקול רם מה משמעות המילה "בצורת", והאם הכוונה ל"מקום שאין בו חקלאות"...
לצערי מקרה כזה הוא חזון נפרץ (מילון...) בקרב צעירים כמותה.

9x9

New member
אני מופתע שוב ושוב מהאמירה "בודאי"

שמעתי הרצאה של שר בכיר שהשיב לשאלה במילה "בודאי"
שאלו אותו בסוף ההרצאה, בודאי שכן או בודאי שלא ?
השיב השר, לפעמים "כן" ולפעמים "לא" - וזה כל אחד יחליט בעצמו.

ה-"בודאי" שלי משמעותו "בהחלט" ללא כל תוספות. כלומר אישור למה שאתה אמרת.
דהינו - לגיטימי להגיד/לשאול "למיטב ידיעתך", מפני שיש בכך בקשה למידע על פי מה שידוע לנשאל, מבלי לבקש ממנו להתיימר ליותר.
מנגד, לא לגיטימי לאמר לו "לעניות דעתך", מהסיבות שכבר הובהרו.

9x9

New member
אבל אני עדיין מופתע

התשובה שלך כל כך אצילית, אבל האם לא נראה לך שיש משהו "פגום" בכך שתוקפים את אסתי פרז בפורום משפטי לא נודע, מבלי שנותנים לה הזדמנות להגיב???
הייתי בטוח שדווקא אתה תזעק הצילו !!!
או שאולי אתה זועק כשלא נותנים רק לך להגיב ?

היא יכלה להגיב

“תקפתי" אותה גם בדף הפייסבוק של רשת ב', ואילו הגיבה שם, הייתי שמח לפרסם את תגובתה כאן, וברצון הייתי שולח לה קישור ישיר לדיון כאן, אילו ידעתי את כתובת הדוא"ל שלה.
על כל פנים, זכתה גברת פרז להגנתך המקצועית והמעולה כאן בפורום, ועל כן בסופו של יום לא נגרם לה עוול, חרף ביקורתי המרושעת.

9x9

New member
ביניינו ...

ולעניות דעתי, מה עניין אסתי פרז וסוגייה לשונית נכבדה זו - ופורום חוק ומשפט ?

חשבתי שסגנון פנייה ברדיו אל שופט

וענייני ניסוח וסגנון בכלל משיקים לחוק ומשפט, אבל אתה צודק: הקשר של הסוגיה הנדונה לפורום זה עקיף עד רופף.

trilliane

Well-known member
מנהל
אתה תמיד מוזמן להעלות סוגיות לשוניות בפורום השפה העברית

למעלה