עניין לא ברור בחובת המס בעקבות קבלת כספים לאחר פיטורין

שיווקי

New member
עניין לא ברור בחובת המס בעקבות קבלת כספים לאחר פיטורין

שלום,
בטופס 161:
1. הבנתי שיש תקרת משכורת למס. התשלומים שהופרשו ממשכורתי לביטוח מנהלים (ששולם עליהם מס בקבלת השכר) גבוהים מהסכום הפטור ממס. איך זה ייתכן?
אני הפרשתי כספים לביטוח מנהלים לאחר קבלת משכורת וניכוי המס. למה שאשלם על הפרשה זו מס? (הסכומים המשולמים באופן אישי, ולא ע"י המעסיק מגיעים למעלה 40,000, והפטור ממס הוא עבור 20,000 שח בלבד. מדובר פה במקרה של מס על מס, שזה לא חוקי.

2. השארתי כספים מחברה קודמת. בקופה נצברו לי כספים מהחברה הנוכחית ומהחברה הקודמת, אולם בטופס 161 האחרון - לא מוזכרים הכספים הקודמים מהחברה הקודמת (למרות שבדו"ח מול חברת הביטוח הכספים קיימים).
כשאני אחליט לפדות את כל הכסף - אני צריך לתת 3 משכורות אחרונות, כלומר משכורת של חברה אחרונה ו-3 משכורת של חברה קודמת?

3. מה קורה בגיל הפרישה לפנסיה? האם הכספים הצבורים יכולים להתקבל באופן חד פעמי? האם אני חייב לקבלם כקצבה? אם אני מקבל כחד פעמי, האם גם בגיל פרישה - אני חייב במס?

תודה.

תשובה

שלום רב,
1. הסכומים בטופס 161 מהוים צבירות פיצויים בלבד. על הפקדת הפיצויים העובד לא משלם מס. על פי תקרת הפטור על הפיצויים ניתן לקבל פטור על הכנסה של עד 12120 ש"ח. כל שאר ההפקדה לפיצויים חייבת במס אולם ישנם מספר תכנוני מס שניתן לבצע: פריסת מס, קבלת פטור שנשאר על הקצבה, רצף קצבה ועוד... מומלץ לקבל יעוץ פרטני בנושא.
2. טופס 161 הוא הצהרת מעסיק נוכחי בלבד. הפטור על פיצויים ממעסיק קודם תלוי בקבלת פטור קודם והאם בוצע רצף קצבה. כשבאים לפדות כספים אלה מהעבר יש לבחון את סך הפטורים שהתקבלו מכל המעסיקים.
3. דרך קבלת הכספים תלויה במועד הפקדתם לקופה ובסוג הקופה. כל הכספים משנת 2008 הם לקצבה בלבד אולם יש אפשרויות להיוון קצבה במידה ומתקבלת קצבה של מעל 4405 ש"ח בחודש.

התשובה ניתנה על ידי אוהד ויגמן, יועץ פנסיוני.
ממונת תחום פנסיה ומיסוי פרישה בפורום המיסים של לשכת יועצי המס.

**היעוץ שניתן הוא כללי ואינו מהווה יעוץ משפטי או יעוץ חשבונאי או תחליף ליעוץ מקצועי. לקבלת יעוץ מומלץ להפנות את מלוא הפרטים העובדתיים ליועץ מס חבר לשכת יועצי המס בישראל.

שיווקי

New member
תודה.

בקשר לסעיפים:
סעיף 1 - עדיין לא ברור, אם אני מפריש מכספי (אחרי מס) לקופה כלשהי, למה שאשלם על כספים שהפרשתי בעצמי ולאחר מס - עוד מס. למה הם לא פטורים?
סעיף 2 - רצף קצבה. האם אני יכול לבדוק רצף קצבה גם אם עברו 10 שנים למשל מההפקדה בקופה אחרת. ואני צריך 3 משכורות אחרונות שהם לפני 10 שנים או 3 משכורות של עכשיו?
סעיף 3 - אני משלם בכל מקרה 35 אחוז, גם אם אני פודה מוקדם. אם אני לא פודה מוקדם ומחכה כמו טאטאלה עד הפנסיה - האם גם אז אני צריך לשלם 35 אחוז.
כן, מה קורה במקרה של מוות? יש עדיין כסף בקופה! הוא מתאדה לחשבון בנק של הקופות המנהלות את הכספים (יכול להיות גם כמה מאות אלפי שקלים) או שמועברים לחשבונות המוטבים (וכן, כמה מס. אם מס מעבר לתקרה, לעתים עדיף לפדות מוקדם. תלוי בהיבט הכלכלי ...). האם הדברים האלו נעשים ומועברים בקלות, או שגם למוטבים זה סרט לא קטן להוציא כספים.

דברים אלו חשובים לי, גם כיוון שאני מחשב כמה יוצא, ומתנהל כלכלית בהתאם.

תודה.

למעלה