עצה

מות בעל חיים אהוב

שלום רב, חשוב לספר לילד על מות בעל חיים אהוב באופן טבעי. זה סדרו של עולם החי סופו למות. ילדים צעירים לא מבינים את משמעות המוות הן מבחינה קוגניטיבית והן מבחינה רגשית. עבורם מת והלך לאיבוד או הלך לטייל זה די דומה. יחד עם זאת, יש משמעות לספר להם את האמת. ולשתוק. להיות שם. להיות איתם. להקשיב. להקשיב לקול שיעלה, לשאלה שתשאל. ילדים שואלים לפי מידת הבנתם. תפקידנו להיות שם ולתת מענה לפי מידת יכולתם להבין ולהכיל. לילדים בגיל זה חשיבה מאגית, הם עשויים להפתיע. יחד עם זה, עלינו להתכונן לאפשרות שהילד יעבור תהליך אבל, ייעצב, אולי יבכה, יתגעגע וכו'. חשוב שנהיה שם,נשתף, נתמוך ונעודד. איזה בעל חיים מת לכם? משתתפת בצערכם. עינת גבע, מכון אדלר.

אני מבינה... אני מציעה... מה דעתך/כם?

אני מבינה שהמשפחה שלכם מלווה כלבה אהובה לקראת מותה. זו חווייה מורכבת רגשית לכל אחד מבני הבית. יחד עם זאת, זו הזדמנות פז ללמוד לטפל, לדאוג ולהיפרד. אמנע ברשותך לומר אילו מילים לא הייתי אומרת ואתמקד באילו מילים כן הייתי אומרת: מילים שמאפשרות לאוורר רגשות בפתיחות. הייתי מכנסת שיחה משפחתית ומאפשרת לדבר על הנושא דרך הסיפור על החוויה האישית שאני עוברת. לפתוח פתח לדיבור, לאוורור, לצורך, לאפשר להוציא את... במקום להיחנק עם... לא הייתי לוחצת, הייתי מאפשרת. שותקת ומקשיבה. מקשיבה לקולות, לרגשות, לצרכים ומגיבה בהתאם. נראה לך? אשמח אם תשתפי אותי/אותנו בחוויה שלך/שלכם? ואיך כל אחד מתמודד? מה בנך אומר? האם הוא מבטא את רגשותיו? לפעמים ילדים מבטאים את רגשותיהם בהתנהגות. בהזדמנות זו אני מזמינה קוראים נוספים שעברו או עוברים חוויה דומה לחלוק איתנו את תובנותיהם. עינת גבע, מכון אדלר.

למעלה