ערב טוב.........חדש-דשה...........

avivity

New member
ערב טוב.........חדש-דשה...........

לא ידעתי שעברתם דירה........וכתבתי שאלה בפורום הישן....... למה לא סוגרים אותו ? עכשיו שאלתי למטיבי הלכת: שתום עין ? סתום עין ? האם שתי הצורות נכונות או שמא אחת שגיאה גסה ? אשמח לתשובה מלמדת. אביבית

or99

New member
בתנ"ך הביטוי הוא "שתום העין"...

בשין ימנית. מדובר על בלעם: "וַיִּשָּׂא מְשָׁלוֹ, וַיֹּאמַר: נְאֻם בִּלְעָם בְּנוֹ בְעֹר, וּנְאֻם הַגֶּבֶר שְׁתֻם הָעָיִן. נְאֻם--שֹׁמֵעַ, אִמְרֵי-אֵל: אֲשֶׁר מַחֲזֵה שַׁדַּי יֶחֱזֶה, נֹפֵל וּגְלוּי עֵינָיִם." (במדבר כד, ג-ד). הפירוש המקובל הוא ששתום העין שם הכוונה דווקא ההפך מסתום, מכיוון שהוא רוצה לומר שהוא רואה טוב את העתיד. גם בפסוק אח"כ נכתב "גלוי עיניים". כך מפרש גם רש"י, והוא מביא גם מקור מלשון חז"ל בו משמעות לשתום היא לפתוח: "...ואם הודיעו שהוא מפליג, כדי שישתום ויסתום ותיגוב..." (משנה מסכת ע"ז פרק ה' משנה ג') בכל מקרה, היום בביטוי "סתום העין" אין הכוונה למשמעותו אצל בלעם אלא לסתום באמת. לכן יש לכתוב אותו בס' כפי שנוהגים לכתוב היום את המילה סתום. (אגב, בתנ"ך גם את המילה סתם נכתבת לפעמים בשׂ: "גַּם כִּי אֶזְעַק וַאֲשַׁוֵּעַ, שָׂתַם תְּפִלָּתִי." (איכה ג,ח))

or99

New member
אה... וברוכה הבאה כמובן! ../images/Emo13.gif ../images/Emo39.gif

avivity

New member
המשך לשאלה.......

ועתה, אחרי שהבנתי את ההבדל בין הביטויים, היכן אני יכולה למצוא "באופן רשמי" את העובדה שכיום יש לכתוב "סתום עין" ? אביבית אגב - תודה על הברכות.....אבקר כאן עוד הרבה.....(וזה לא איום........)

or99

New member
במילון ספיר כתוב במפורש...

שהביטוי שׁתום-עין במשמעות של עיוור בעין אחת אינו תקני. ואני אומר שאם כבר יש ביטוי בהשפעת התנ"ך, (והמדרש שדורש את הפסוק על כך שבלעם היה עיוור בעין אחת) הוא צריך להיות בס'.

אִיתַי

New member
"הפורום הישן" ../images/Emo26.gif

היי אביבית, וברוכה הבאה לפורום
לשאלתך על הפורום הישן - קומונת "השפה העברית" הפסיקה להיות פעילה מרגע פתיחת הפורום שלנו, ואני לא סוגר אותה מכמה סיבות: א. זוהי נקודת ההתחלה מבחינתי, ניהלתי את המקום במשך כחודש וחצי ומאוד נהניתי. בעקבות הצלחתה של הקומונה פתחתי את הפורום. ב. הצטברו שם לא מעט שאלות ותשובות, שיכולות להיות מאגר נוסף של חומר בלשון. ג. סנטימנטליות ונוסטלגיה
.

למעלה