ערב טוב לכולם. שאלה.. 'פיצית'

סעמקך

New member
ערב טוב לכולם. שאלה.. 'פיצית' ../images/Emo13.gif

נהגתי מאז שהייתי ילד לשמוע פוגות, ועד עכשיו לא הבנתי.... איך מנגנים דבר כזה? זאת אומרת, עם איזה כלי? אמרו לי משהו כמו עגורן.. זה נכון? בן אדם אחד ויחיד יכול למשל לגן את tocata and fuga in D minor של באך? תודה רבה לכל העונים

shykedmi2

New member
עקרונית -

באך היה עוגבאי, ולא פסנתרן. היצירות שלו (כמעט כולן: הקוראלים, האינוונציות, וכמובן ובמיוחד הטוקטות ופוגות שלו) נכתבו לעוגב, ולטכניקה המיוחדת שנדרשת מנגן עוגב. יש מושג שנקרא: "נקודת עוגב", שזה מעין צליל ארוך שנשאר מתמ לכל, ומעל זה הסולן מאלתר, וזוהי בעצם הטוקטה). הרי הצליל של הפסנתר דועך, ואילו צלילו של העוגב אינו דועך, כך שאני בספק גדול אם אפשרי לנגן את הטוקטות ופוגות של באך בכל כלי מעבר לעוגב. וכמובן שנגן אחד יכול לנגן את היצירה שהזכרת. אני לא מכיר צורה אחרת של ביצוע.

גלן גולד למען האנושות

לא יודע מה כתב באך על הפרטיטורה, אף פעם לא התעמקתי בזה. אך משכי התווים ביצירות האלה הם נורמליים וסופיים לחלוטין, מה שאומר שאפשר לנגן את זה על פסנתר וזה יישמע פצצה, וכפי שציינתי בכותרת - גלן גולד הוכיח שאפשר גם לעשות את זה מדהים. מן הסתם, באך נולד אל תוך תרבות העוגב, כל חייו הוא ניגן על עוגב, היה עוגביסט, עוגבן או עוגבאי ראשי (או אולי אורגניסט, אורגנן או אורגנאי?), והעוגב היה אטרקציה מטורפת. לא היתה אז, אני מנחש, חוויה מוסיקלית עוצמתית כמו העוגב. מן הסתם הוא כתב את הכי טוב שיש לו לכלי הכי מרשים של התקופה. זה לא אומר, בהכרח, שהיופי של המוסיקה שלו תלוי בכלי מסוים, אם כי יש מידה של אמת בביצוע יצירות שנכתבו לעוגב - על עוגב. ועדיין, גם על פסנתר זה יפה (וגם חליליות ושירה, לצורך העניין. נבדק והוכח).

shykedmi2

New member
הממ...

תשמע, אני יודע בכל אופן על "נקודת העוגב", שהיא מעין אוסטינאטו כזה מתחת להכל שמעל הזה הסולן מאלתר. יכול מאוד להיות שפסנתרנים החליטו להתפשר ולתת לצליל לדעוך. חלק מהצלילים בהחלט דועכים, אין ספק, אבל את כל מה שבאך אמור לנגן בפדאלים, אין הרי אפשרות בפסנתר. ניגנתי קוראל של באך, אני יודע מה זה. זה גם מאוד קשה מבחינה טכנית. הבדלים של לפעמים עד 2 אוקטבות, וגם מעין סול דיאז, וסי של אוקטבה אחרי. לא קל לתפוס. זה דברים שלא בעיה לעשות בעוגב, בגלל שהבאס מנוגן בפדאלים. בפסנתר יותר קשה. אפשרי כמובן, וגם יפה מאוד, אבל קשה יותר. ואני בטוח שגם אפשר לנגן את הטוקטות ופוגות שלו על פסנתר. רק שזה מאוד קשה ודורש הרבה דמיון.

למעלה