ערכים

idanshaf2

New member
ערכים ../images/Emo35.gif

טוב אז נתחיל בהקדמה.. אתמול (יום השואה) הייתי עם כמה בוגרים מהסניף שלי ומסניף כרמי-יוסף בעצרת תנועות הנוער ביד ושם. לפני העצרת היינו בסיור באתר יד ושם ולאחר הסיור קיימנו דיון באחת הכיתות. הדיון נערך סביב השאלה: "האם ערכים הם ערך עליון שנכון תמיד, או שהם תלויים בנסיבות?" בתחילת הדיון הועלו הערכים המרכזיים שבהם אנו מאמינים כתנועה: אחראיות דוגמא אישית ציונות יהדות מנהיגות ואז ניסינו לבחון בעזרת קטעי עדות של ניצולי שואה, האם ערכים אלו נכונים תמיד? כלומר, האם אני בתור מדריך של ילדים ונוער הייתי ,בתקופת השואה, אומר להם שאפילו שהם רעבים אסור להם לגנוב, ואסור להם לפגוע באנשים אחרים, אפילו אם זה על מנת להציל את עצמם? השאלה הבאה שעלתה היא: "מהו הערך הכי חשוב?" תשובתנו הייתה ערך חיי אדם. אבל גם פה יש דילמה, האם שמירה על חיי אדם חשובה יותר מהתנגדות לרוע? האם בתקופת השואה היו צריכים המורדים למרוד בכל מצב אפילו בידיעה שבעצם מרידתם הם יביאו מוות על משפחותיהם ויקירהם עקב ניקמת הנאצים? כמובן שהדיון התלהט ולא הגענו להסכמה, וכמובן שלעולם לא נוכל להבין את שיקוליהם של האנשים שהיו בתקופת השואה וחוו את התנאים ההם. אבל אני שואל שאלה פשוטה: מהם מבחינתכם הערכים בחשובים ביותר? מהם הערכים שהייתם מוכנים לעשות הכל על מנת לשמור עליהם? מי שהיה בקורס המדריכים ושמע את ההרצאה של יקיר שגב, אני בטוח שיוכל להתחבר.. ולמי שלא אני אסביר בקצרה.. יקיר שגב (ראש אגודת הסטודנטים באוניברסיטת ירושלים) ערך הרצאה על ערכים, מנהיגות ומוערבות.. במהלך ההרצאה הוא דיבר על תהליך ההתנתקות ועל מאבק המתנחלים וחסימת הכבישים. ואז הוא שאל שאלה פשוטה: " עבור איזה ערך היינו אנחנו (חברי תנועת מכבי צעיר) מוכנים לעשות את אותם המעשים: לוותר על ביה"ס, מוכנים להיעצר, לחסום כבישים, לבלות את כל חופשת הקיץ במאבק. עבור אילו ערכים היינו מוכנים לעשות הכל, רק על מנת לשמור עליהם? אז פה אתם נכנסים... ואני שואל אותכם.. בתור נערים ונערות, חניכים ומחנכים.. במה אתם מאמינים??

ערכים.

אין לי הרבה מה להגיב, אבל לדעתי - אחריות וציונות הם החשובים ביותר מברשימה. כשמדובר בשואה, גם היהדות עלתה על חיי האדם. אני חושבת שישנם ערכים שחשובים ועוצמתיים יותר מחיי אדם, כפי שכבר יצא לעם שלנו לחוות... במבט שני על תהגובה שלי אין פה ממש תשובה אבל יש דעה כללית.

אני מאמינה בהמון ערכים.

לוותר על בצפר אנלא חושבת שהייתי מוותרת..
חחח סתם.. אמממ.. על כל ערך שבאמת חשוב לי.. יהדות, ציונות. לוידעת אם לקרוא לזה ערכים.. אבל אני מאמינה ב: נתינה, אחדות, גיבוש, שיתוף פעולה.. זו שאלה כללית מדיי, מורחבת.
קשה לענות עלייה.. אנלא יכולה לומר עכשיו שהייתי מוכנה להעצר בשביל להגן על ערך, כי זה עוד לא קרה לי ואני לא יודעת איך להגיב על אירוע שכזה. בכל מקרה.. אני אחשוב על זה ואחזור עליכם.

תשובה שלי...

אני חושבת שהקטע של הביחד,של להיות מאוחדים אם אתה ליד מישהו שקרא לו משהו כאילו אז תעזור לו ותתן לו יד כי בעצם דסר כזה יכול גם לקרות לך בעצםכולנו רקמה אנושית אחת..כל מה שקורה לאנשים סביבך יכול לקרות גם לך וכדאי שתעזור לאנשים כי הם יעזרו גם לך שתיזדקק להם... בנוסף הייתי גם שומרת את ערך היהדות כדי להראות לכל מי אנחנו ושאנחנו יהודים...לשמור על העדה שלנו,על הלאום,בכלל על הארץ ...

Mgedera

New member
זה דיי סותר למען האמת..

אחדות של עם ישראל לשמור על העדה שלנו.. אולי לא בכוונה שלך.. אבל איך שאני רואה את זה, זה בהחלט סותר.

...

אמממ לא הבנתי למה סותר... התכוונתי שנהיה מאוחדים כעם כלומר גם שנגן אחד על השני וכאלה וגם שנשמור על מנהגים,שפה וכל מה שמוגדר כלאום...

anat135

New member
תשובה-

אני מודיע מראש, קשה לי מאוד עם האלות האלה. לא בגלל ערכים אלא בגלל שאני לא מצליחה לעלות לכתב את המחשבות שלי. מראש, התשובה לא תיהיה מנוסחת טוב. הרבה ערכים מאוד חשובים לי. כל פעם שאני חושבת שמצאתי ערך, שהוא מבחינתי הכל, ואז אני גמלה שיש עוד ערך, שפתאום נראה לי חשוב באותה מידה. עזרה לזולת, ערך מאוד מאוד מאוד חשוב מבחינתי. והכל מה שקשור אליו, אם זה לא לגנוב, או אם זה דברים אחרים שמתקשרים לזה. ציונות מבחינתי מאוד חשוב. אבל שוב, זה שניים מתוך אולי 5 ערכים שמאוד חשובים לי. עם מה שאמרת על השואה, גם ככה קשה לי עם כל העניין של השואה, ואת זה אני ממש לא רצליח לרשום מה שאני חושבת. אז נסתפק בזה. ואני חושבת שהרבה קראו את ההודעה על הערכים, הבעיה היא שקשה מאוד לנסח תשובה לדעתי. זהו.

הערך העליון שלי

הוא חופש הביטוי, העצמאות, למעשה... אז אם הייתי חיה בתקופת השואה - הייתי עושה הכל כדי להשיב אותו לעצמי ולסובבים אותי, אני משערת... לא נעים אפילו לדמיין, זה כאילו אני ממעיטה בערכם..... קופר.

אוקיי

אז ככה.. אני לא חושבת שצריך לגנוב..אני גם לא אגואיסטית..אני לא מזלזלת בתנך אבל אני חושבת שאם אני הייתי בתקופת השואה אז הייתי עושה הכל כדי להינצל, כדי לשרוד. כן הייתי גונבת אוכל אם זה מה שהיה מציל אותי, וכן הייתי אוכלת חזיר אם זה מה שהייתי מוצאת וגם הייתי לוקחת לעצמי כרטיסי עבודה (הכרטיסים האלה שלמי שהיה אותם היה ניצל)בידיעה שכאשר אני לוקחת אותם אז מישהו אחר ימות. בשואה היו המון דילמות, ולא ניתן לשפוט את האנשים על פי איך שהם נהגו, גם אלה שעבדו עם הנאצים..(היודנרט נראה לי שקראו להם) הם היו חייבים לשלוח אנשים אל מותם אבל הם התעקשו שזה יהיה כמה שפחות אנשים. אני לא יודעת איך אני הייתי מתנהגת אם הייתי בשואה אבל נראה לי שגם הייתי מנסה להציל אנשים אחרים אבל קודם כל הייתי מנסה להציל אותי ואת בני משפחתי והייתי עוברת על כל ערך אחר בשביל זה. גם בדילמה מים לשניים.. למי שלא מכיר: שני חברים הולכים במדבר ונגמר להם המים, יש להם כמות מים המספיקה רק לבן אדם אחד כדי לחיות, מה לעשות? האם הבן אדם שהמים שלו צריך לשתות אותם ולראות במוות של חברו אבל הוא יינצל? או ששניהם לא צריכים לשתות ואז שניהם ימותו? פה אני חושבת שהייתי שותה את המים ומצילה את עצמי.. ולסיכום אחרי המון חפירות.. טם טטם טטם.. הערך הכי חשוב לי לפי כל מה שכתבתי זה חיי אדם וקודם החיים שלי ואז החיים של אנשים אחרים אני יודעת שזה נשמע אגואיסטי אבל אני לא כזו..באמת שלא..

במקרה של המתודה עם המים..

אני חושבת שהייתי נותנת לחבר.. או מתחלק איתו חצי חצי ואז שנינו נמות.

למעלה