עתיד בבניין נפעל

עתיד בבניין נפעל

האם בבניין נפעל, זמן עתיד, התבנית היא אפעל תיפעל תיפעלי ייפעל תיפעל ניפעל תיפעלו תיפעלנה ייפעלו ייפעלנה או ללא ה-י' אחרי אותיות אית"ן: אפעל תפעל תפעלי יפעל תפעל נפעל תפעלו תפעלנה יפעלו יפעלנה נראה שצריכה להיות יוד אולם בחלק מהנטייה נוכחותה צורמת מאד בעין... מה אומרים הכללים?
 

mochama deaf

New member
בכתיב המנוקד ללא י'

בכתיב חסר הניקוד בי'. הכלל הוא שתנועת i בכתיב חסר הניקוד תסומן תמיד. להוציא (לפני שווא נח, ומילים שמקורם בכתיב חסר הניקוד הוא ללא י', כמו לב, לבי). במקרה של נפעל בעתיד, יש מכפל בפ' הפועל, ולכן בכתיב המנוקד זו הברה סגורה, אז התנועה לפניה קטנה.
 
לא הבנתי,

אם יש מכפל, אז זה כמו שווא-נח, לא?! אז לא צריך להיות יוד... או שכן צריך להיות?!
 

אסופית02

New member
הללים הרלוונטיים:

התבניות שהבאת הן מעורבות- כלומר, חלק מהן עם יו"ד וחלקן בלי. כללי הכתיב חסר הניקוד הרלוונטיים לשאלתך: מסמנים ביו"ד כל תנועת i, שאין אחריה אות בשווא. מוסיפים יו"ד לסימון התנועה e, אם הצירי בא לפני גרונות במקום החיריק, המסומן ביו"ד עפ"י כללי תשלום הדגש. הנטיות בנפעל, עתיד: אכנס תיכנס תיכנסי ייכנס תיכנס ניכנס תיכנסו תיכנסנה כתבתי את הנטיות לפי השורש כנ"ס, פשוט כדי להקל על עצמי, אתה יכול להעביר כמובן לתבנית פע"ל.
 
ייפעלנה?

אתה בטוח? במקרא למיטב ידיעתי יש צורה אחת ויחידה כזאת (נסתרות עתיד בתחילית י) בשאר המקרים: ת_____נה. (למשל: תִּכְתֹּבְנָה. זהה לצורת הנוכחות) בעברית החדשה לא מקובלות הצורות בסיומת נָה. נוכחים/נוכחות: תכתבו (ובנפעל: תיכנסו) נסתרים/נסתרות: יכתבו (ובנפעל: ייכנסו) אז אם אתה לא מתכוון לפרוטו-שמית רצוי למחוק את הצורה הנ"ל מן הרשימה
 
אבל משהו עדיין לא ברור לי

אתה עוסק בלשון המקרא או בעברית החדשה? אם בראשונה - למה בלי ניקוד? אם בשנייה - כפי שאמרתי הצורות בסיומת נָה לא משמשות
 
שאלה במקומה

אני עוסק בעברית מודרנית. הסיבה לתמיכה בסיומת היא שסיומת זו היא אכן בשימוש, אולם במשלב גבוה יותר מזה שבד"כ רואים (למשל, בעיתון, לא נראה את זה כמעט). מטרתי לממש מנתח ויוצר של מילים (ניתוח ויצירה מורפולוגיים) לעברית מודרנית. לכן, עלי לתמוך ב: 1. מה שנכון 2. מה שכותבים וכמובן, להיות מסוגל להבחין בין השניים.
 
טוב

אין לי מושג מה אתה עושה, אבל הבנתי את הנחיצות. ועוד הערה קטנה: אם אתה צריך לקחת בחשבון את כל האופציות האפשריות - בשורשים שפה"פ שלהם גרונית גם בגוף ראשון כותבים י' אחרי התחילית: איעדר, איהנה, איעלם וכו'
 
כדי לקבל מושג אפשר לנסות את

הכלי שנמצא ברשת. בעזרתו אפשר לקבל עבור טקסט נתון את כל הניתוחים האפשריים אשר התוכנה מצאה לכל 'מילה' ומילה. הנה קישור: הדגמה של מנתח צורני לעברית לא מנוקדת. לא הבנתי לגבי פה"פ הגרונית: למשל: נהניתי -> איהנה ?! האמנם במקרה זה מוסיפים י? תודה.
 
למעלה