ע"ס קלינית - הנעלם המוכר...

swguy

New member
ע"ס קלינית - הנעלם המוכר...../images/Emo101.gif

רציתי לשאול לגבי התוכניות השונות למאסטר בע"ס: הבנתי כבר שאין ממש הגדרה חוקית למונח "עבודה סוציאלית קלינית" (ואם אני טועה אנא תקנו אותי)... במישור הלא-פורמאלי: 1. איזה מגמות באילו אונ' נחשבות "קליניות"? האם מגמת "פרקטיקה" בעברית נחשבת "קלינית"? ומה עם מגמת ילד ונוער בת"א? האם רק מסלול שנקרא "קליני" הוא כזה, ומה משמעות השם של המגמה בתואר? יש איזו תעודה פורמלית של ע"ס קלינית (של משרד הבריאות, הרווחה, איגוד העו"סים)? 2. עד כמה קשה להתקבל אליהן, ובייחוד לקלינית בבר-אילן (יש לי ממוצע 90 , האם יספיקו שנתיים בשדה להתקבל?)... 3. האם יש העדפה למוסמכי אונ' כזו או אחרת, ואם כן עד כמה הדבר משמעותי? יש אונ' ש"יצא לה שם" יותר מהאחרות (בתחום הטיפולי)?

roberto491

New member
עו"ס קליני

קיימת איזה פנטזיה כנראה ש מסטר בקליניקה נותן משהו המציאות היא שלוא כי בעתיד זה לא נותן הקשר לעבוד באופן פרטי רק בוגרי קורס לפסיכותרפיה יוכלו לעבוד באופן פרטי ולקורס לפסיכותרפיה היגעתי לאחר סיום מסטר במגמת מנהל בהצלחה

swguy

New member
אתה מתכוון למצב הנוכחי או...../images/Emo142.gif

למצב העתידי לאחר חקיקת חוק הפסיכותרפיה? למיטב ידיעתי כיום הרבה עו"סים עם מאסטר ("במגמה קלינית" בדר"כ) מטפלים באופן פרטי בטרם הלכו לבי"ס לפסיכותרפיה אם בכלל... ונכון שניתן עקרונית להתקבל לבי"ס גם ממגמות "לא-קליניות" אבל העסק נהיה כבר מאוד תחרותי וכנראה רק ילך ויעשה יותר תחרותי - ובוגר מגמה "קלינית" הוא בעל יתרון כמדומני יחד עם שאר השיקולים והשקלולים...

אני בוגר המגמה הקלינית בחיפה

ובאמת שאינני מוצא יתרון בלימודים במגמה כזו דווקא על פני מגמות אחרות, כמגמה המשפחתית ומגמת שיקום ובריאות. אינני חושב שהוכשרתי להיות מטפל טוב יותר מחברי שסיימו את המגמות הנ"ל. לדעתי דווקא לימודי שיקום ובריאות רחבים יותר ומספקים בסיס מקצועי וחוויתי רחב יותר. כלומר, כל עוד אנו רואים את עצמנו כעובדים סוציאליים ולא כפסיכולוגים, והרי רבים מאלה שפונים למגמה הקלינית שואפים להיות "פסיכולוגים". לא נפתח כרגע ויכוח לגבי איכות הטיפול, עומק וכו' של פסיכולוג מול עובד סוציאלי, ובכל זאת אגיד שכבוגר של תואר ראשון בפסיכולוגיה רציתי להגיע למגמה הקלינית כדי להפוך לפסיכותרפיסט (דינאמי) והיום אני מבין עד כמה התמחות כזו היא צרה מבחינת ראיית העולם. לדעתי היא אף לא הולמת לטיפול של עובד סוציאלי שהקשר שלו עם הסביבה (טיפול עקיף) הוא הדוק יותר משל פסיכולוג המטפל בקליניקה שלו ומתייחס למציאות החיצונית של המטופל כאל "עולם האובייקטים המופנמים שלו". אגב, אני לא סיימתי פסיכותרפיה ואני מטפל פרטי. חוק הפסיכותרפיה אמור להגדיר מי יכול לקרוא לעצמו "פסיכותרפיסט". לכל היותר ניאלץ להגדיר עצמנו כ"תרפיסטים" ולא כ"פסיכותרפיסטים".

swguy

New member
מסכים...

אני בחרתי בע"ס ישר ולא כתחליף לפסיכולוגיה, בגלל הראיה הרב-מימדית והקשר למצב החברתי... כרגע טיפול פרטי עוד לא קורץ לי ואני באמת רוצה לסייע לאוכלוסיות במצוקה... הראיה החברתית-מערכתית-אקולוגית וההכרח לסייע לאדם בכל הרמות נראים לי היום מובנים מאליהם (בתור מי שעובד בדיור מוגן לנפגעי נפש אני נדהם לחשוב שפסיכולוג לא ירים טלפון ויעזור לאדם מול בטל"א וכו'....)... ויותר מכל אני אוהב את החופש להיות אקלקטי וגמיש בדרכי ההתערבות
עם זאת, כשאני כבר מבצע טיפול ישיר אני רוצה לחשוב שמלבד הערך המוסף המהותי של ע"ס אני גם יכול לסייע לאדם במישור התוך-נפשי לא פחות מפסיכולוג... מעניינים דבריך על הראיה הצרה של הפסיכותרפיסט הדינאמי... אתה יכול להרחיב? נ.ב. אני מסכים ש4-5 קורסי "התמחות" בטיפול קליני במאסטר לא הופכים אדם ל"מומחה"... מבחינתי לפחות כל מגמה שמתמקדת בטיפול (כולל משפחתי, תקון, בריאות ושיקום, ילד ונוער) היא "קלינית" למיטב הבנתי...

כל עוד המטרה היא הרחבת היריעה

ולא צמצומה לכדי הסתכלות "פסיכודינאמית" נוקשה על העולם, זה בודאי רצוי. התכוונתי ממש למה שכתבת, לכך שהפסיכולוג (וחייבים להדגיש שאני מתכוון לפסיכודינאמיים הקלאסיים, או כאלה שקרובים מאד לגישה הזו) מתמקד בטיפול בשלל העולמות של המטופל שלו רק בתוך הקליניקה. כך למשל כאשר המטופל מדווח על קושי לתפקד במציאות מסויימת, למשל בשוק העבודה, הפסיכולוג ינסה לעשות את השינוי בדרך שבה המטופל רואה את המציאות, כלומר - העבודה ממוקדת באדם שמולו. לטעמי יש לכך רציונל מקצועי מובן בהחלט, אבל השינוי יהיה מבוסס יותר ועמוק יותר כאשר פועלים גם על המציאות עצמה ולא רק על הדרך שבה היא מיוצגת בעולמו הפנימי של המטופל. אנו יכולים לעבוד רבות על שינוי של תפיסת המציאות ובכל זאת תגיע המציאות ותחבוט בפרצופינו, מפני שיש לה גם חיים משלה מעבר לדרך הסובייקטיבית שבה אנו בוחרים לתפוס אותה.

roberto491

New member
למי שעוסק בפרקטיקה פרטית

היתי ממליץ ביום לעשות בטוח מקצועי וללכת לטיפול בעצמו טיפול בעצמו הוא כלל ברזל לעסוק בפסיכותרפיה

למעלה