פאגאניזם רך והאחד

תמיר302

New member
פאגאניזם רך והאחד

שלום, שמי תמיר ואני משתתף שקט (טוב דומם) בפורום כבר הרבה זמן. ויש לי שאלות. תפיסת הפגאניזם הרך גורסת שכל האלים הם אל אחד, וכל האלות הן אלה אחת, וכולם חלק מהאחד. השאלה שלי נוגעת לנושא שמשום מה אני רואה שבכלל לא נוגעים בו בקרב הפגאנים: מהו אותו האחד? היהלום שאתם מדברים עליו? יש לו תכונות כלשהן? אני חושב שאם מדברים על אלים כעל פנים של אותו דבר אחד, יש לבדוק את האחד הזה.

gwizard

New member
האחד

או כמו שאני קורא לו, המקור - לא ניתן לתאר אותו. זה כמו שאני אבקש לתאר את היקום, מה אנו יודעים עליו ? אנו יודעים כי הוא גדול (ואולי גם אינסופי). אנו יודעים כי הוא מלא בדברים (כמו כוכבי לכת). אנו יודעים כי אין לו מושגים של טוב ורע. אנו יודעים כי הוא ללא משוא פנים. אנו יודעים שאנו לא יודעים עליו כמעט כלום. אני מניח כי רוב הוויקאנים, או לפחות אלו שכן דוגלים בפאגאניזם רך, לא כל כך אוהבים לדבר על זה בגלל הקונוטציה הברורה למונוטאיזם. לא רוצה להישמע כאילו אני מניח הנחות מכלילות (אפילו שאני כן) אבל זו דעתי. עוד דבר שאני מאמין בו הוא, כמו שאמרתי בשרשורים הקודמים, שהמוח האנושי לא מסוגל להבין את המקור. וברגע שזה קורא - האדם מתעלה לדרגת בודהה/אל/יישות גבוהה. הסיבה שישנם אלים רבים ומגוונים כל אחד בעל אישיות ואספקט משלו היא בדיוק בשל כך - להיות מסוגל לתקשר עם הכוח האלוהי ברמה שהמוח שלנו מסוגל להבין. זה נקרא האנשה (Personification), אגב

תמיר302

New member
אוקיי

אני אקח את זה הלאה. אם אי אפשר לדעת כלום על אותו אחד, אז איך נקבע שהוא בר חלוקה (לאלים שונים)? איך ניתן לקבוע שהוא בכלל מגיב לקריאות שלנו, אפילו שאנחנו "משתמשים" באלים (בלי להעליב אף אחד מהם) כדי להתקרב אליו?

gwizard

New member
איך ? מניסיון

כמו שאמרתי כבר בעבר, אי אפשר להסביר את כל עניין הוויקה במילים. אפשר לנסות, אך במקרה הטוב יווצר שוויקה זו דת מכאנית וזהו. הדרך היחידה ללמוד וויקה זה להתנסות בה. ברגע שאתה קורא לאלים, משוחח איתם ומקבל אותות מוכחים שהאמונה שלך לא סתם אוסף ג'יבריש - רק אז אתה באמת מבין. אז לשאלתך אני עונה - להאמין.

תמיר302

New member
אז בוויקה

אין שום מקום לתיאולוגיה ולהתפלספות, שגם הפגאניים היווניים לדוגמא כ"כ העריכו? בעיני, דת צריכה להיות מושתת על נסיון אישי-אבל גם על חשיבה אינטלקטואלית. אפלטון ראה בלמידת פילוסופיה כדרך הטובה ביותר להתקרב אל האלוהות.

gwizard

New member
אני לא אפלטון

חשיבה אינטלקטואלית בצירוף ניסיון אישי -
חשיבה אינטלקטואלית והתפלספות בלבד -
בוויקה בהחלט כן יש מקום לתיאולוגיה ולהתפלספות, אך הנקודה שלי הייתה שכדי באמת להכיר את האלים צריך להתנסות בהם ולא רק לדבר עליהם. תקרא את מה שכתבה גרסיאלה.

תמיר302

New member
קבל ח"ח

על הטענה הראשונה שלך. אני גם חושב שיש למצוא איזון בין חוויה אישית, לבין חשיבה אינטלקטואלית. אבל אני חושב שבוויקה נוטים קצת להתעלם מההפלספות, ומעדיפים בבירור (ובמקרים רבים באופן בלעדי) את החוויה האישית. בנוגע לאפלטון: הוא ראה באלים כצורות מנטליות מושלמות, ולכן הכרה אינטלקטואלית יכולה להביא למצב של מעין הארה.(למעשה, הוא טען שאדם אשר חי כפילוסוף 3 גלגולים, יתאחד עם האלוהות).

ToryMaster

New member
המ

אני חושבת שחלק מהיותי פאגאנית מתבטא בזה שאני מודעת לעובדה שיש כוחות וישויות ששונים ממני כל כך במהותם הבסיסית ביותר, שאני לא אוכל להבין אותם, עד שאהיה חלק מהם. אם ננסה להאניש את היהלום הזה, אז מנקודת המבט שלי הוא מכיל את כל תכונות האנוש הקיימות. זה נובע מעצם היותו מכלול של כל ה"אלים" הקיימים, כשעל פי התפיסה שלי כל אל מייצג תכונה או מטרה. אני באמת יושבת כאן ומנסה להגדיר מי הוא ומה הוא היהלום הזה, אבל פה אני חייבת להסכים עם אלון, לא נוכל באמת להגדיר מה הוא היהלום הזה, מה הוא עושה וכו', עד שלא נהיה הוא, וברגע שנדע להגדיר - נהפוך אליו. יש פה קצת סיפור ביצה ותרנגולת, אני חושבת. אמור לי, אתה יכול להגיד לי מה הוא כלב, מה הן התכונות שלו, איך הוא חושב, וכו'? באמת להגיד לי, לא לתת השערות.

gwizard

New member
מדהים

לא חשבתי ויבוא יום כי את תסכימי איתי. מדהים.

TheBlueOne

New member
../images/Emo6.gif

נראה כי לאט לאט, אתם מתחילים לגלות שכולם פה אנושיים... זאת לא הפעם הראשונה שמישהו כותב הודעה בסגנון הזה, למישהו אחר בפורום...

gwizard

New member
ולא הפעם האחרונה, אני בטוח

זאת בדיוק הבעיה, כולם אנושיים.

תמיר302

New member
נכון

אבל את לא חושבת שראוי לנסות ולהבין, בדרכנו האנושית והמוגבלת, מהו אותו אחד או האלים? כתבת שלדעתך כל אל\ה מייצג\ת תכונה או מטרה. כלומר, מדובר בהאנשה בלבד? האל\ה לא באמת קיים לדעתך? האם האלים הם אביזר בשביל לתקשר עם אותו אחד בלתי מוסבר? ואני מתעניין יותר בלנסות להבין את האחד, מאשר לנסות להבין מהו כלב!

ToryMaster

New member
אבל הכלב הוא מטאפורה

אתה יכול להניח הנחות כמה שאתה רוצה, אבל אתה לא באמת יכול לדעת מה הוא כלב עד שתהיה אחד. לנסות להבין? למה? אני רוצה לנסות להבין את מהות הקשר שלי איתו/איתם, לא לדעת בדיוק מה הם. הצורה שאנחנו מדברים על היהלומים האלו היא בהחלט האנשה, זה לא אומר שהם לא קיימים, זה רק אומר שאנחנו לא מבינים אותם. וכן, אני משתמשת באלים שונים וספציפיים כדרך להגיע אל אותו יהלום.

תמיר302

New member
העניין הוא

שכאשר את עושה האנשה, זה כאילו את "יצרת" את האל. אין לו קיום עצמאי משלו, אלא במוחך שהאניש אותו. האם ככה את רואה את האלים? אני כמובן לא מדבר על הבנה מוחלטת וטוטלית של האלים. אנחנו בני תמותה. אבל בכל זאת- מה אופיים? האם הם בעלי גוף ואוכלים, ישנים, רבים ומשקרים כסיפורי המיתולוגיות? האם הם טובים במהותם? מושלמים?

ToryMaster

New member
זה לא כאילו יצרתי אותו

זה כאילו במוח שלי, קיפלתי אותו קצת והכנסתי לתוך דמות שאני מסוגלת להבין.

gwizard

New member
כמה דברים

אני רוצה להרחיב על זה. הראייה שלי היא ראייה אנרגטתית. זאת אומרת, אני רואה באלים, המקור וכ"ו אנרגיה. עכשיו, פיסיקה מראה לנו שחומר זו אנרגיה דחוסה (קרי חומר מורכב מאנרגיה). מאגיה מראה לנו כי ניתן לשלוט באנרגיה ע"י כוחות הנפש (תדר שונה של אותה אנרגיה) כדי ליצור שינוי בעולם הפיסי החומרי. דת ורוחניות מראה לנו כי יש לנו את הכלים לעשות כן וגם מלמדת אותנו איך להתממשק אליהם. מי יצר את מי, האדם את האל או הפוך, זו שאלה פילוסופית שאין לה תשובה אחת. ניתן לטעון גם כך וגם אחרת ושני הטיעונים יהיו תקפים. אך בגלל שזו טענה פילוסופית - אין לה שום משמעות בחיי היום יום. מי שמאמין כי קיים אלוהים בורא עולם, בשבילו זה יהיה קיים ויהיה לא פחות אמיתי מהשמיים שמעלינו. לעומת זאת, מי שמאמין כי ישנם אלים רבים ומגוונים וכל אחד מהם מייצג פן מסויים בחיים - גם בשביל אדם כזה האלים יהיו אמיתיים לא פחות מכל אחד אחר. אז לשאלותיך אני עונה: האלים הם בדיוק כפי שאתה *וכל שאר המאמינים בהם* מאמין שהם צריכים להיות. החלק המודגש הוא חשוב מאוד שחלק מן האנשים לא מודעים עליו. אני אסביר בדוגמה מעולם הכישוף. חלקכם וודאי מכירים את מושג האגרגור. אגרגור היא יישות אשר נוצרת כתוצאה מאמונה שהיישות הזו קיימת והזנתה באנרגיה. מדובר פה על כמויות אדירות של אנרגיה, כך שרק קבוצה של אנשים יכולה ליצור אגרגור שלא יתפרק לאחר כמה שעות (להבדיל מגולם או משרת צללים). כאשר מיליוני נוצרים מאמינים שקיים אלוהים ולבנו קוראים ישו - אז זה בדיוק מה שהם יוצרים בלי שום קשר האם יישויות אלו היו קיימות קודם לכן או לא. כאשר אדם מנסה לעשות כישוף אשר אמור להביא לו כסף וזה לא מצליח, בהחלט ניתן לשאר כי מישהו אחר מאוד מאוד לא רוצה שזה יקרה (קרי, סך האנרגיה המתנגדת גדולה מן האנרגיה המנסה לעשות את השינוי). זאת בדיוק הסיבה, אך לא רק, כי ישנם מצבים שאתה מתפלל לאלים והם לא עונים או אתה עושה כישוף וזה לא עובד. פרסומת חסרת בושה -> אגרגורים ויישויות אנרגטיות זה חלק מן הקורס וויקה אשר יפתח חודש הבא. לפרטים ניתן לפנות אלי בפרטי.
אלון.

תמיר302

New member
מעניין

אז אתה טוען שאנחנו יוצרים את האלים, ואז הם מפתחים יישות עצמאית היכולה להתערב בחיינו? אנחנו "מטעינים" אותם באנרגיה?

למעלה