אם כך
עצם העובדה שנכתב מאמר על כך שהאמת היחידה היא ישוע והפגאנים (במיוחד הוויקאנים!) הם חוטאים שילכו לגיהינום, מעידה על כך שזה נכון. אין שום דבר בסיפור שקראתי שנראה לי אפילו חצי פגאני, העובדה שאני מביא לך דברים מתוך הסיפור שמראים אחרת ממה שנאמר במאמרים למינהם כבר אמורים לומר משהו. הנה, תלמידי תיכון ימצאו עכשיו משהו חדש להתעסק בו, לנסות לדחוף הגדרה פגנית לכל פרט קטן שהם רואים באיזשהו סיפור במקום לנסות להבין את הסיפור עצמו... אם לפי השירים של ביאליק את מסיקה שמדובר באדם פגני, לפי פסוקים מסויימים בתנ"ך שהם חייבים להיות מבוססים על משהו פגני והופכת כל קדוש נוצרי לאל פגני לשעבר - יש כאן משהו לא בסדר... מילא, בתנ"ך ישנם דברים שהם דומים, אם בכוונת תחילה או בהשפעה בלתי מכוונת, למיתולוגיות של עמי הסביבה - זה לא משהו סודי או שגוי. מילא, אפשר לומר שאהבה לטבע זה דבר פגני (הרי יש לפגנים מונופול על אהבה לטבע וקרבה אליו, נכון? אין מצב שאדם יהודי יכול להיות אוהב טבע, נכון?), אפשר לנסות להסיק שהאדונית הלני היא פגנית (בואו נתעלם לרגע מהצלב ההוא שבחדר השינה שלה), אכן ישנם הרבה קדושים נוצריים שהם בעצם אלים פגנים שעברו "הקדשה" (כולם, אחד אחרי השני, פטרוס, פולוס, יוחנן, כולם היו אלים! לא אנשים).. אבל יש גבול מסויים. הסיפור של ש"י עגנון לא מדבר על פגניות, יהדות או בודהיזם - הוא מדבר על כך שהיהודים צריכים למצוא ארץ משלהם אחרת הם יהיו למוקד שנאה בכל מקום אחר. האדונית מייצגת את כל העמים האחרים ("גויים"), הרוכל היהודי את היהודים. זה שהיא קנתה סכין, לא אומר שזה Athame והיא הולכת לערוך טקסי ירח מלא בעירום לכבוד האלה הלבנה, זה מסמל משהו אחר, תחשבו על זה לא מתוך נקודת מבט שמחפשת מתחת לאדמה מאפיינים פגניים. שוב, בהתחשב בצלב הזה, אני לא הייתי מדביק לה את התווית "פגנית" ככה סתם. אין מה לשלוף גם משפט כמו "היא פוחדת שיעשו לה אינקוויזיציה" בגלל שתי סיבות: 1. התקופה בה הסיפור מתרחש. 2. היא גרה באמצע יער שכוח-אלים, מישהו אולי עובר בו פעם במאה שנה, אם היא כבר פוחדת שיתחקרו אותה על חוסר צלבים בבית (דבר שמראה באופן מובהק שהיא לא נוצריה, כמובן) אז למה הצלב הגדול שמוזכר בסיפור נמצא בחדר השינה שלה? שורה תחתונה - הלני היא נוצריה, לא משנה שקוראים לה "הלני" ואפשר להצמיד לה מאפיינים פגנים (היא גרה באמצע היער, לכן היא מכשפה! היא קונה סכין, לכן זה את'מי!)... אין שום מאמר שישכנע אותי אחרת אלא אם כן יביאו את ש"י עגנון בכבודו ובעצמו שיודה באשמות הללו (בהצלחה!). זה פשוט מטמטם שאנשים מחפשים סממנים פגניים בכל דבר שני.. "יאללה חבר'ה, מי בא לבורגר?" ("הוא אמר בורגר? הוא חייב להיות פגני! הרי זה לא חלבי!")...