פגאניזם ויהדות

טלה בר

New member
פגאניזם ויהדות

מאמרי בנושא מופיע כעת באתר www.bsh.co.il במדור קולופון - סליחה, אבל הקישור לא עובד.

Justin Angel

New member
לא מצאתי...

טלה, את יכולה לכוון בצורה יותר ספציפית איפה נמצאת הכתבה?

טלה בר

New member
האדונית והרוכל

פגאניזם ויהדות אצל עגנון. ניסית להיכנס לקולופון? אפשר להיכנס משם על שמי. אם לא, נסה בפורום הספרותי של bsh - www.bsh.co.il/forums/AllMessages2.asp?Fnumber=89

L e s t a t

New member
האדונית והרוכל?

כשקראתי את הסיפור, היה לי הרושם, שנוצר בעיקר מהעובדה שיש את דמות ישוע הצלוב בחדר השינה, שהיא נוצרייה.

dopey_wizard

New member
אני למדתי שנה שעברה...

דווקא סיפור נחמד.. צריך לכתוב משהו דומה.. "המתלהב וילד הטבע".. ובמקום נצרות שרודפת את היהדות... יהדות שרודפת פגאנים.. :) (אוי.. הפרסומת הזאת למעלה מצחיקה אותי...) וטל.. יש ספר? זה הרי סיפור של כמה דפים.. לא?

L e s t a t

New member
קראתי את זה כבר

אין שום דבר בסיפור שאפשר לבוא ולומר, בהתבסס עליו, שהלני (האדונית) היא פגאנית. בחדר השינה שלה יש צלב גדול מעל המיטה, לא נראה לי שהיא הייתה משאירה אותו בתור פגאנית. זה ש"המורה אמרה" לא אומר שזה נכון.

עצם העובדה שנכתב על זה מאמר

בנושא פגאניות ויהדות אצל ש"י עגנון.... זה כבר מחזק את דברי המורה שלי... והבנתי שיש משהו בדבריה..

L e s t a t

New member
אם כך

עצם העובדה שנכתב מאמר על כך שהאמת היחידה היא ישוע והפגאנים (במיוחד הוויקאנים!) הם חוטאים שילכו לגיהינום, מעידה על כך שזה נכון. אין שום דבר בסיפור שקראתי שנראה לי אפילו חצי פגאני, העובדה שאני מביא לך דברים מתוך הסיפור שמראים אחרת ממה שנאמר במאמרים למינהם כבר אמורים לומר משהו. הנה, תלמידי תיכון ימצאו עכשיו משהו חדש להתעסק בו, לנסות לדחוף הגדרה פגנית לכל פרט קטן שהם רואים באיזשהו סיפור במקום לנסות להבין את הסיפור עצמו... אם לפי השירים של ביאליק את מסיקה שמדובר באדם פגני, לפי פסוקים מסויימים בתנ"ך שהם חייבים להיות מבוססים על משהו פגני והופכת כל קדוש נוצרי לאל פגני לשעבר - יש כאן משהו לא בסדר... מילא, בתנ"ך ישנם דברים שהם דומים, אם בכוונת תחילה או בהשפעה בלתי מכוונת, למיתולוגיות של עמי הסביבה - זה לא משהו סודי או שגוי. מילא, אפשר לומר שאהבה לטבע זה דבר פגני (הרי יש לפגנים מונופול על אהבה לטבע וקרבה אליו, נכון? אין מצב שאדם יהודי יכול להיות אוהב טבע, נכון?), אפשר לנסות להסיק שהאדונית הלני היא פגנית (בואו נתעלם לרגע מהצלב ההוא שבחדר השינה שלה), אכן ישנם הרבה קדושים נוצריים שהם בעצם אלים פגנים שעברו "הקדשה" (כולם, אחד אחרי השני, פטרוס, פולוס, יוחנן, כולם היו אלים! לא אנשים).. אבל יש גבול מסויים. הסיפור של ש"י עגנון לא מדבר על פגניות, יהדות או בודהיזם - הוא מדבר על כך שהיהודים צריכים למצוא ארץ משלהם אחרת הם יהיו למוקד שנאה בכל מקום אחר. האדונית מייצגת את כל העמים האחרים ("גויים"), הרוכל היהודי את היהודים. זה שהיא קנתה סכין, לא אומר שזה Athame והיא הולכת לערוך טקסי ירח מלא בעירום לכבוד האלה הלבנה, זה מסמל משהו אחר, תחשבו על זה לא מתוך נקודת מבט שמחפשת מתחת לאדמה מאפיינים פגניים. שוב, בהתחשב בצלב הזה, אני לא הייתי מדביק לה את התווית "פגנית" ככה סתם. אין מה לשלוף גם משפט כמו "היא פוחדת שיעשו לה אינקוויזיציה" בגלל שתי סיבות: 1. התקופה בה הסיפור מתרחש. 2. היא גרה באמצע יער שכוח-אלים, מישהו אולי עובר בו פעם במאה שנה, אם היא כבר פוחדת שיתחקרו אותה על חוסר צלבים בבית (דבר שמראה באופן מובהק שהיא לא נוצריה, כמובן) אז למה הצלב הגדול שמוזכר בסיפור נמצא בחדר השינה שלה? שורה תחתונה - הלני היא נוצריה, לא משנה שקוראים לה "הלני" ואפשר להצמיד לה מאפיינים פגנים (היא גרה באמצע היער, לכן היא מכשפה! היא קונה סכין, לכן זה את'מי!)... אין שום מאמר שישכנע אותי אחרת אלא אם כן יביאו את ש"י עגנון בכבודו ובעצמו שיודה באשמות הללו (בהצלחה!). זה פשוט מטמטם שאנשים מחפשים סממנים פגניים בכל דבר שני.. "יאללה חבר'ה, מי בא לבורגר?" ("הוא אמר בורגר? הוא חייב להיות פגני! הרי זה לא חלבי!")...

צודק,

לא ניתחתי את הסיפור יותר מדי. המורה אמרה- קיבלתי. אם יש משהו שלמדתי מלעוף מבליך זה לקבל את דברי המורים אבל זה כבר לא קשור לעניינינו.... קראתי את המאמר- חשבתי "הא.. אולי יש משהו בדבריה.."- שוב קיבלתי את הדברים. לא חשבתי לנתח את הסיפור יותר מדי. מה שהמורה אומרת רושמים במבחן.. ככה מוציאים 100.

L e s t a t

New member
תראי

זה לא שאני כועס עלייך, אבל פשוט נמאס לי שאנשים לוקחים כל דבר קטן ומוציאים ממנו משהו "פגאני". מסכן ש"י עגנון, סך הכל הוא כתב סיפורים מאוד יפים מנקודת מבט יהודית, הסיפורים שלו הם אלגוריות חברתיות ואין לקחת אותם כמובנים מאליהם.

הסכמתי איתך!

צדקת. מה עוד אתה רוצה? ככה לימדו אותי בבצפר! תארתי לעצמי שהמורה צודקת, כנראה שטעיתי, הבנתי את זה, כבר אמרתי שהבנתי את זה אאנחנו סתם ממשיכים ויכוח ללא טעם.

Swicca

New member
אממממ....

... תראה לסטט אני לא בא להכנס לוויכוח איתך .. אבל!!! זה פורום פאגניות ועם בנאדם מסויים קורה שיר\סיפור ומוצא בו משהו פגאני(טוב אפילו אם הוא היחיד שרואה את זה) אז למה לכעוס עליו על זה שהוא\יא משתפים את כולנו בדעתם !!!???..... (רק למקרה שההודעה תרד לסוף השרשור .... זה בקשר לתגובה שלך לבלו פרי) אור ואהבה ,שימי.

kat re

New member
לגביי הסיפור

עם כל הכבוד שלי לכולכם מישהוא פעם עצר לחשוב האם כל היצירות הסיפרותיות הנלמדות בבית ספר באמת נותחו באופן המתאים לכוונת המשורר/סופר. כן/ לא זה משהוא שלעולם לא נדע כי רובם כברו לעולם "שכולו טוב" זה נכון שמה שהמורה אומרת זה מה שכותבים במבחן בשביל הציון (זה מה אני עשיתי) וזה נכון שבסיפור מופיע צלב אל האדונית חדר אבל .... אם מישהוא הצליח למצוא מוטיבים שבעיניו נראים פאגאניים תגידו תודה וחוץ עגנון היה כותב סיפורים שנועדו ללמד את עם ישראל ,שהיה מפוזר בגולה, לקח מסויים. אז מה הדרך ההכי טובה אם לא להראות שהיהודים התרחקו עד כדי כך מהיהדות שהם הגיעו לפאגאניות. נכון עניין הצלב הוא בעייתי אבל חוץ מזה לא זכור לי עוד מוטיבים נוצריים אצל האדונית(כי עם כל מה שאני חושבת על הנוצרים לא זכור לי שם אמורים לשתות דם אדם)

Justin Angel

New member
שימי, אל תפנים.

טל חושב שהוא יכול להחליט איזה נושאים לא נוגעים לפורום, הוא לא. אבל אם הנושא היה סב סביב מה כן נוגע לפורום - זה היה בסדר (הוכחה דרך שלילה, אינה הוכחה לוגית, אלא מתמטית קבוצתית). אני מסכים עם שימי בנושא שטל תקף חזק מדי את הנושא, לכל אחד יש זכות לדבר על נושאים שהוא רואה בעצמו כפאגאנים, גם אם זה לא נכנס להגדרה של אדם אחר. הרי מה שהופך אותנו לפאגאנים זה האינד' שלנו. אני גם מסכים עם טל בנושא שאפשר להציג כל יצירה ספרותית כפאגאנית. חשבתי על השרשור הזה אתמול בזמן חלימה צלולה, והגעתי למסקנה שאני יכול להציג את הקוסם לארץ עוץ כסיפור של פלישת הנצרות לאירלנד. יש המון נקודות דימיון והקבלה עלילתית, אבל מה לעשות - הקוסם מארץ עוץ הוא לא סיפור פאגאני לא משנה כמה קווי דימיון ברורים מאליו יש. אין משהו שמוגדר בלבד כ"פאגאני", ולכן אי-אפשר להכריז שמשהו הוא פאגאני. אלא בעל מאפיינים פאגאנים, ולכל דבר בימינו יש מאפיינים פאגאנים, בעיקר כי אנו מביטים בו דרך זוג עיינים פאגאניות, מקשיבים דרך זוג אוזניים פאגאניות ומרגישים אותו דרך לב פאגאני. ברכות זוהרות

טלה בר

New member
מטמטם?

אני מצטערת לומר שההערות שלך רק מראות על מוח סגור שאינו מוכן להיפתח לכל מחשבה שונה מהמוסכמות התקועות בו.

למעלה