פולחן דיוניסוס

מיקה59

New member
פולחן דיוניסוס

אני עושה עבודה על פולחן דיוניסוס ביוון ונתקלת בהמון מיתוסים לא נכונים לגבי הפולחן המדהים הזה. נתקלתי בהמון מאמרים שטוענים שהפולחן היה קשור לכל מיני טקסים מיניים (לדוגמא אורגיות...) אני ממש לא חושבת שזה נכון. אני מחפשת מאמר אקדמי רציני שמתייחס לפולחן ובעיקר לריקוד הדיוניסי (אכסטזה)... מישהו יכול לעזור לי???? תודה!!!! איזה כיף שמצאתי את הפורום הזה....

Y. Welis

New member
למיטב ידיעתי היה לפולחן קשר לטקסים כאלה

שכללו אקסטאזות מסוגים שונים, גם מיניות. כדאי לגגל על דיוניסוס + פולחן. זכור לי דיון מרתק על הנושא בספרו של יוחנן גליקר 'עלייתה של הפילוסופיה היוונית' (אוניב' משודרת) שהסביר את הרקע ההיסטורי שלו (האמת ששמעתי את ההרצאה המשודרת עצמה, ולא בדקתי איך היא תועדה בספר. גליקר הוא מרצה מדהים).

Lakedaimon

New member
אין כמעט דבר כזה

"מיתוס לא נכון" אנשים האמינו בהרבה מאוד מיתוסים, לעיתים הם גם שינו אותם בעצמם, לראיה יש לך הרבה מאוד גירסאות להראקלס (הרקולס הרומאי) לא כולם תואמות. העניין הוא שהמיתוסים הגיעו אלינו בהרבה דרכים שונות, חלקם אמינות יותר או פחות, והתגלגלו עם השנים. ניתן לראות דברים דומים גם במיתוס הכי מקודש לנו, התנ"ך. יש גירסאות קודמות, שונות ואפילו מעיינות שלו... לעצם השאלה, עדויות לקיומו של פולחן מיני או ליתר דיוק אירוטי בפולחן דיוניסוס, ניתן לראות בBACCHAE ובעוד מחזות. אמנם זה מ"יד שניה" אבל עדיין ברור שיש איזשהו עניין של מין בפולחן זה. שלחתי לך כמה מאמרים לפרטי בעניין.

מיקה59

New member
תודה רבה על התשובה ועל המאמרים...

האמת, המאמרים לא ממש תרמו לי ידע חדש, כל מה שנאמר שם כבר ידוע לי. אחרי מחקר ארוך מאוד על דיוניסוס והפולחן שלו, אני חייבת לסייג את דבריך ולומר שאמנם היה אופי מיני לפולחן, אבל הוא לא היה קשור ליחסי מין או אורגיות. ל"בכחות" של אוריפידס יש גוון אירוטי מכיוון שריקודן של הנשים מתואר כריקוד של אכסטטי של טירוף חושים (לא מיני בכלל) אגב, המילה "אורגיה" ביוונית משמעה "טקס" ולכן נראה לי שיש מאמרים לא כל כך רציניים שמשתמשים במילה במובן המודרני שלה וטוענים שהפולחן הדיוניסי קשור ליחסי מין.... יום טוב.

MashMaz

New member
העלת נקודה מעניינת

איך המשמעות של המילה "אורגיה" התגלגלה מ"טקס" למשהיא עכשיו. האם אורגיות היו מין סוג של טקסים קדומים?

מיקה59

New member
אורגיה וטקס

הרבה מילים ביוונית התגלגלו לתרבות המערבית (לדוגמא- המילה "היסטריה" ביוונית משמעה- רחם. זאת הסיבה שבדרך כלל רק על נשים אומרים שהן היסטריות....)."האורגיות" ביוון לא היו יותר מריקוד דתי של אכסטזה ולא היה מעורב בהן יחסי מין בכלל. לדעתי, המילה "אורגיה" התגלגלה למה שהיא היום בגלל האמונה כי היתה קיימת פריצות מינית ביוון העתיקה, רעיון שחוקרים בימנו מפריכים לחלוטין. יום טוב...

אני ממליץ גם להציץ בפורום

שנקרא Ta Hiera של מאמינים הלניים בני ימינו ולשאול שם. יש להם רשימה מכובדת של מקורות ואנשים עם ידע רב.

Y. Welis

New member
התיאור 'פריצות מינית' מאוד תלויה בהשקפות שלנו

כלומר מה שהיום נחשב לפריצות אולי לא נחשב אז, וההיפך (מעבר לכך ש'פריצות' הוא מושג יהודי, שאופייני לתרבות מסויימת). היו מנהגים מיניים מאוד מפורשים ביוון, וזה ניכר מהספרות, התיעוד ההיסטורי (והפילוסופיה) והאומנות הפלסטית (ציור, פיסול) ששרדה. כך למשל, החל מ-500 לפני הספירה, מין הומוסקסואלי נחשב לצורה האמיתית והיחידה של הנאה מינית (וכן אהבה רומנטית) והיה מקובל מאוד בערים הגדולות ביוון. זה היה למעשה הבסיס התרבותי של ספרטה (הופיע גם במושג Army of lovers). היו להם אגב הסברים מעניינים איך זה התחיל ומדוע, אבל זו בלי ספק תופעה היסטורית שלא תועדה בתרבויות אחרות. כך שצריך לחשוב על הדברים בפרספקטיבה, ולא לחפש בהם משהו שיהיה נוח לנו.

למעלה