פולמן כנגד הפרת האיזון הטבעי

JustRain

New member
פולמן כנגד הפרת האיזון הטבעי

(אני מצטערת מראש אם אני "מגלה לכם את אמריקה".) צפיתי עכשיו בסרט של נשיונאל ג'אוגראפיק צ'אנל (הדבר האיכותי היחיד בטלוויזיה. מלבד המומינים ושאלתיאל קוואק) העוסק בדובת קוטב בשם בינה אשר חיה באיים ארקטיים בשם סוולדברד. דובי הקוטב ניזונים בעיקר מכלבי ים אשר מגיעים לחוף באביב. בתקופת הקיץ (שכידוע מוארת בכל שעות היום) עליהם לאגור מספיק שומן - בעיקר מכלבי ים - בכדי שיוכלו לשרוד את החורף (שכידוע חשוך בכל שעות היום). באביב המתואר כלבי הים לא מגיעים - הם מגיעים, לרוב, על מעין "מיקס קרח" באביב - ואין ספק לחובת מי יש לזקוף את המחדל(ההתחממות הגלובאלית). לאחר שבינה לא מוצאת אוכל, היא נודדת דרומה. היא לא מסתדרת ללא השלג ובחום הרב (בשבילה) ומורעבת לחלוטין. אם היא לא תמצא מזון עד תחילת החורף, היא תמות. למזלנו, הסיפור מסתיים בכי טוב - כאשר בינה, והצופים, כבר כמעט אומרים נואש בינה מוצאת לווייתן מת וניזונה ממנו. אך אין לשכוח שמדובר במקרה אחד מיני רבים. חשוב לציין שמדובר בסרט דקומנטרי. ועכשיו לעניינינו. מלכתחילה התיאורים על "הפרעות במזג האוויר" ב'מצפן' נשמעו לי כל כך מוכרים עד שאפילו לא טרחתי לברר מהיכן. הם לא נשמעו לי בלתי סבירים, חריגים ומשונים אלא יומיומיים במידה כזו שאפילו לא חשבתי על כך שאני מכירה אותם. כעת אני מבינה את זה. לורד עזריאל התערב בטבע והפר את חוקיו בכך שפרץ לעולם אחר. תנודות במים, זרמים והתחממויות ליוו את המעשה. כעת, לאחר הצפייה בסרט, אני מבינה שכל אלו הם גם מנת חלקנו. אני מבינה שסיפורם של הדובים המשוריינים על הקושי בלכידת נבתנים ושאר בעלי חיים הוא קל יחסית. כעת אני מבינה את מה שאמרו אנג'ליקה ואחיה: הם חתכו שוב ושוב את כל החומר, עד שהגיעו למצב שלא אפשר היה לחתוך אותו שוב. אבל הם בכל זאת חתכו אותו, ואז הגיעו הרפאים. בני האדם מתחו שוב ושוב ושוב את גבולות הטבע, שנאנק אך הצליח לשוב למצבו הקודם. לבסוף האדם הפר את האיזון בצורה חמורה כל כך שלא ניתנת לתיקון, ואז פרצו כל הרעות שתוקפות אותנו ואת העולם עכשיו. אנחנו לא יכולים לבטל את כל הרפאים, אבל אנחנו יכולים להפסיק לפתוח עוד חלונות ולעוות את הטבע, ולהפסיק ליצור נוספים, גם אם זה יעלה לנו במחיר יקר. אצל פולמן הדבר מומחש בצורה ציורית מאד. ניתן לומר כי אצלו הרפאים תוקפים רק את בני האדם ואילו הרפאים שלנו תוקפים את כל העולם - מצד שני, הרפאים של צ'יטגטסה תוקפים את כולם, לא רק את יוצריהם. עלינו לפעול באחריות ולתקן את מה שנעשה. המחיר יהיה כבד, אך נישא בו, מתוך כבוד והערכה לאוצרות הטבע. שירו שיר הלל לאמא אדמה... והבטיחו לה לתקן את העוול. [והשתחוו לפיליפ הגאון.]

האבק

New member
זה ממש מעניין!

למי שקרא לפחות חלק מהמכתבים של פיליפ פולמן (נמצאים באתר, בחלק "המכתבים של פולמן") אפשר ללמוד מהם שהוא מאד מעורב ורגיש בכל הנוגע לשמירה על איכות הסביבה והתחממות גלובאלית. לאחר שקרא מחקר על ההשפעות של דלק המטוסים שנשרף באויר ואיך הם פוגעים בשכבת האוזון הוא הפסיק לטוס, למשל. לכן זה מאד הגיוני שהוא יכניס משהו כמו זה לספרים שלו, ביחד עם דברים אחרים. אבל זה יוצר בעצם מעין סתירה, לא? מצד אחד אפשר לפרש את כל העסק כעידוד להמשיך ולחקור ולא לוותר ולהגיע לתגליות נפלאות כמו לורד עזריאל. מצד שני יש לנו את הפגיעה בעולם - מה יותר חשוב? בכל מקרה - תודה ששיתפת אותנו! זה היה מעניין לקרוא

JustRain

New member
אני לא בטוחה שחקר וסביבה סותרים זה את זה

כמובן, הקדמה באופן כללי סותרת סביבה. אבל אפשר לחקור גם באמצעים שאינם מזיקים. החקר לבדו לא מזיק, אלא הקדמה לצורכי נוחות - מקדונלדס, כבישים חדשים, נסיעות מיותרות... אם נפסיק לאכול במקדונלדס (שכידוע כורתים את יערות הגשם), נפגין כנגד בניית כבישים מיותרים, ניסע בתחבורה ציבורית ככל הניתן, נמנע מתכשירים שנוסו על בעלי חיים, ובגדול נפגין כבוד לעולם, החקר לא יפגע. אני מזועזעת מהרעיון של מושבות חלל והפטרות מהזבל שלנו על כוכבים רחוקים. מה, סיימנו את לזהם כאן, עברנו לזהם את החלל? אנחנו משתינים בבאר ממנה אנחנו שותים, ואז משאירים אותה להירקב והולכים להשתין באחת אחרת. עלינו לתקן את העוול, או לכל הפחות לצמצם אותו. ולגבי השאלה האחרונה שלך - אין לי ספק, שמירת הסביבה חשובה הרבה, הרבה יותר.

Fairywitch

New member
אמן ואמן לכל מילה../images/Emo70.gif../images/Emo45.gif

לפעמים אנשים לא מבינים עד כמה זה באמת חשוב עד קריטי. אם אני מדברת בעבודה על חסכון בחשמל (לכבות מחשבים בסוף כל יום ולא רק בסופ"שים, למשל)- מסתכלים עליי כמו על פריקית מוזרה עם גיחוך מתחת לשפתיים. לא מרוע לב- פשוט באמת לא מבינים ולא מודעים

JustRain

New member
כל כך נכון!

גם אצלי זה ככה. אני אומרת לאנשים "בינתיים סוגרים את המים", מתרגזת כשמציעים לעשות 'מלחמת מים' ועוד - ואף אחד לא מבין אותי. צוחקים עליי, "יורדים" עליי. חושבים שאני משוגעת בגלל שאכפת לי ממשהו מלבד התחת של עצמי. קראתי פעם שיר, נדמה לי של נתן אלתרמן או אהוד מנור, בשם "מטורף" או "משוגע" או משהו בסגנון שמדבר בדיוק על זה. מישהו מכיר? אני לא מוצאת בשירונט.

JustRain

New member
נזכרתי בשם!

קראו לשיר "הוא היה לא בסדר", גיגלתי אבל אני לא מוצאת. זה שיר מקסים.

Fairywitch

New member
זה ממש עצוב שאנשים חושבים שמישהו מטורף

אם הוא רואה מעבר לבועה שלו ואכפת לו מאנשים אחרים/מהעולם/מהדור הבא
פאק, לאנשים יש ילדים - איך לא מזיז להם כשאומרים להם שב-2060 החימום הגלובלי יהיה בלתי נסבל? גם אם הם לא יהיו- הילדים והנכדים שלהם יהיו

Fairywitch

New member
הנה נושא לכתוב עליו לפולמן../images/Emo70.gif זה מדהים!../images/Emo2.gif

גם מרתק וגם נכון. פשוט אין לי מילה להוסיף. קבלי ח"ח ענק

Fairywitch

New member
אה, יש לי כן משהו להוסיף, באותו הקשר-

אם כבר העלית את זה- החורים שיוצרים בין העולמות עם הסכין- העלה לי אסוציאציה של החור באוזון.

וואו!

אף פעם לא חשבתי על זה, אבל בתור אחת שאכפת לה מאיכות הסביבה, אני יכולה להגיד שזה נשמע לי מאוד מאוד הגיוני. אם הוא בחר לכתוב את זה בצורה כזאת- אני רק יכולה לומר שההערכה שלי כלפי פולמן עלתה. בכל מקרה, זה היה ממש מעמיק, תודה!

למעלה