פוסט-דוק בחו"ל אחרי דוקטורט בארץ

pw483n

New member
פוסט-דוק בחו"ל אחרי דוקטורט בארץ

שלום לכולם,
אני יודע שהפורום הזה נקרא "לומדים בחו"ל", ושפוסט-דוקטרנטים לא בדיוק נחשבים "לומדים", אבל אני מניח שיהיו פה אנשים שמכירים את הסיטואציה (הדי נפוצה) שאני עומד לתאר.
אני עושה דוקטורט בארץ, ומתישהו בעתיד (עוד שנה ומשהו ככל הנראה) מתכוון לצאת לפוסט בחו"ל, כנראה בארה"ב. לא בדקתי את כל תחומי המדע ואת כל האוניברסיטאות בארץ, אבל עד כמה שאני מבין תהליך אישור הדוקטורט דומה בכל מקרה: סטודנטים בארץ מגישים את הדוקטורט מתישהו בקיץ, כי אחרי ההגשה הם נחשבים כמי שסיימו את הדוקטורט ומפסיקים לשלם להם מלגה. העבודה מאושרת על ידי המנחה, ואז נשלחת לשופטים חיצוניים. השופטים החיצוניים כותבים דוחות שיפוט, וועדה פנימית של המחלקה מחליטה על סמך הדוחות הללו האם להעניק את הדוקטורט. החלטת הועדה מאושררת על ידי ועדה של הסנאט, ואז הדוקטורט מוענק. בניגוד לארה"ב, מרגע שהעבודה מוגשת הסטודנט סיים - אין בשום שלב הגנה על התזה.

השורה התחתונה היא שכל התהליך הזה לוקח המון זמן. מההגשה ואישור המנחה ועד לאישור סופי יכולים לעבור גם 6 חודשים. האם אוניברסיטאות בארה"ב מודעות לעובדה הזאת? האם פוסט-דוקים ישראלים יכולים להתחיל לעבוד בארה"ב לפני שהדוקטורט שלהם אושר רשמית? בכל תיאור משרה שראיתי "סיום הדוקטורט" היא דרישת קדם. מתי סטודנט ישראלי "מסיים את הדוקטורט"? כשהוא מגיש או כשהעבודה מאושרת? הרי ברור לי שלא כולם מפסיקים לקבל משכורת לחצי שנה בזמן שמחכים לאישור. האם במקומות אחרים אפשר לקבל מלגה בזמן שהעבודה בשיפוט ולסטודנט בעצם לא נשאר מה לעשות?

המנחה שלי טוען שהתהליך הישראלי דומה לתהליך ברוב אירופה ולכן כל המוסדות בארה"ב מודעים לכך ואין בעיה. אבל מחקר קצר שעשיתי מגלה שזה לא בדיוק המצב. לא הצלחתי למצוא מדינה שבה מסיום הדוקטורט (והמלגה) ועד לאישור סופי של הדוקטורט עוברים יותר משבועות בודדים, במקרה הרע.

אשמח לשמוע על הניסיון שלכם ושל אנשים שאתם מכירים.
 

Gidi Shemer

New member
פוסטדוק בארה״ב

לא יכול לגמרי לתרום מהנסיון האישי כי עברו 3 שנים בין סיום הדוקטורט שלי בישראל לתחילת הפוסט שלי בארה״ב, אבל מנסיונם של אחרים- אני בהחלט מכיר כאלו שהתחילו את הפוסט באיזשהו שלב ביניים של טרם קבלת התעודה הרשמית של הדוקטורט.
השאלה היותר משמעותית היא האם המלגה תלויה באיזשהו מסמך מכוון הדוקטורט. אם לא, לא צריכה להיות בעיה
 

pw483n

New member
תודה על התגובה המהירה

אני לא בטוח שהבנתי את המשפט "אם המלגה תלויה באיזשהו מסמך מכוון הדוקטורט". אתה מתכוון למלגת הפוסט-דוק, ולשאלה האם היא תלויה במסמך שמאשר שסיימת את הדוקטורט?

אם כן, זאת בדיוק השאלה שלי. כרגע אין משרת פוסטדוק ספציפית שאני מכוון אליה, אבל בתחום שלי (מתמטיקה) כמעט כל המשרות מתפרסמות ב-MathJobs. בכל המודעות שאני רואה, כתוב שהמועמד נדרש "to complete his PhD" לפני שהמשרה מתחילה. בהיותם אמריקאים, אני בטוח שיש נוהל מסודר והם ירצו לראות איזשהו מסמך רלוונטי לפני שהם מחלקים את הכסף...השאלה שלי היא בעצם איזה מסמך אוניברסיטאות ישראליות מנפיקות למי שהגיש את העבודה והיא טרם אושרה, והאם מבחינת אוניברסיטאות אמריקאיות זה נחשב "completed his PhD" או לא.

אז ברור לי שהמצב יכול להיות שונה מאוניברסיטה לאוניברסיטה ותמיד יכול להיות פקיד דביל אחד שעושה בעיות. אבל אני סקרן לשמוע מה קרה למשתתפי הפורום (ולאנשים שהם מכירים) כשהם הגישו את מה-שלא-יהיה המסמך שנתנו להם באוניברסיטה בישראל.
 
אני לא חושב שזאת הבעיה שלך כרגע

יש מספיק ישראלים שמתקבלים לפוסט-דוק בארה"ב כך שאני מניח שיש דרכים לפתור את הנושא. סביר להניח שיקבלו דוקטורט שהוגש ונמצא בשיפוט כ(סוג של) completed (לא מנסיון- אני עשיתי את הפוסט בארץ). הזמן להתחיל לחפש פוסט, ועוד יותר מזה מימון, הוא עכשיו פחות או יותר (תלוי בתחום ועד כמה מקובלות בו משרות פוסט-דוק במימון או שצריך להשיג מלגה חיצונית או לחילופין לכתוב גרנט יחד עם המנחה המיועד ולקוות לטוב).
 

possum2

New member
אני הייתי במצב זהה לזה שאתה מתאר. תובנות והשלכות להלן:

אמנם במדעי החיים ולא במדעים המדוייקים, אבל מקווה שהתובנות שלי יעזרו.

במחלקה בה עשיתי את הדוקטורט (באוניברסיטה העברית), ניתן היה להגן על התיזה מול הוועדה המלווה, ואז התואר היה מאושר מיידית, או לשלוח את העבודה לשיפוט חיצוני, ואז התואר מאושר בתום תהליך השיפוט. אני בחרתי במסלול השני (שיפוט חיצוני) עקב כל מיני בעיות בלוחות הזמנים של חברי הוועדה המלווה, שלא אפשרו לכנס אותה לפני תאריך התחלת הפוסט שלי. עקב כך, יצאתי לפוסט עם מכתב מהפקולטה שמאשר שסיימתי את חובותי לתואר, ושהעבודה בשיפוט. כמו שקורה לפעמים, השיפוט לקח הרבה יותר זמן מהצפוי, ויצא שהייתי פוסט(בלי)דוקטורט כשמונה חודשים בערך.

ההשלכות: א. זה לא הפריע למלגה החיצונית שלי (EMBO), וקיבלתי אותה כסדרה מרגע התחלת הפוסט. ב. זה כן הפריע לאוניברסיטה בארה״ב - הם לא ידעו מה לעשות עם המלגה שלי, ולכן קיבלתי אותה ישירות אלי מקרן המחקר, ולא דרך האוניברסיטה. המשמעות היתה שלא הייתי זכאי לביטוח בריאות מסובסד כמועסק באוניברסיטה בארה״ב (אני אישית לא נפגעתי מכך, כי המנחה הסכים לשלם את ההפרש). בנוסף לכך, התקן שלי בשמונת החודשים האלו היה ״חוקר אורח״ ולא פוסטדוקטורנט. זה לא שינה כהוא זה לויזה (J1) או למלגה, אבל אני מניח שאלמלא היתה לי מלגה חיצונית, הייתי בבעיה.

מצד שני, נקודה חיובית (ולא צפויה) של העניין היא שהעיכוב בקבלת הדוקטורט האריך לי את משך הזכאות להטבות ״חוקר צעיר״ של ה NIH...
 

אור302

New member
כן, עיכוב משך זכאות יכול לשחק יפה מאוד

כך למשל, בדרך כלל פוסט-דוקטורטים בארה"ב אפשר לקחת עד שלוש שנים מיום הסיום. עיכוב כזה מאפשר למי שנתמזל מזלו ומצא משרה מיד לאחר הסיום לצאת לפוסט בזמן שהוא מקבל שנה או סימסטר חופשה ממסלול הקביעות שלו וכך ליהנות משני העולמות. די נדיר אבל עובד יופי למי שזה מסתדר לו.
 

leiny85

New member
זה המצב אצלי

הגשתי את התזה לשיפוט בפברואר (ועבדתי על מאמר עד אפריל).
במאי כבר הייתי בפוסט-דוק בארה"ב.
התזה עדיין בשיפוט...
&nbsp
בשגרירות לא אכפת להם מהתזה, כל עוד יש DS-2019 כך שאת ה-J1 קיבלתי בלי בעיה.
&nbsp
באוניברסיטה אמרו שמכירים את התופעה, והבאתי להם מכתב מהמזכירות שאומר ש"סיימתי את חובותיי לדוקטורט". הם רק ביקשו שאציג אישור רשמי של קבלת הדוקטורט תוך שנה (למרות שאני בספק אם הם יזכרו לבקש אותו...)
&nbsp
בקיצור - אין עם זה בעיה, חוץ מזה שזה מבאס לעשות תיקונים של הדוקטורט עמוק בתוך הפוסט, וצריך יהיה לסנג'ר מישהו שידפיס את העבודה, יכרוך ויגיש אותה.
 
למעלה