פחדים וחרדות

איוק

New member
פחדים וחרדות

שלום עינת. רציתי לשאול שאלה לגבי ביתי בת ה 15 שמאז שהיא ילדה קטנה היא רדופה פחדים. בעבר הפחדים שלה היו מפיגועים ומחיילים וכל מה שקשור לצבא ומשטרה.היא היתה הולכת ברחוב בחרדות עצומות.מסיטה ראש אחורנית ולכל הכוונים על מנת לוודא שלא הולך אחריה מחבל.התיעצתי עם יועצת ביה"ס שהמליצה לי על טיפול משפחתי עם הילדה. החזקתי מעמד בטיפולים כחצי שנה כיוון שההוצאה היתה מעבר ליכולתינו הכלכלית. מאז עברו איזה 4 שנים אבל התופעה לא השתפרה אלא הוסתה לפחדים מגנבים וממלחמות. כל אווירון שטס מעל ביתנו מקפיץ אותה ממקומה,והיא שואלת בחרדה-מזה,אטום?. לא פעם ולא פעמיים. פשוט תופעה קשה. לא עוזרות השיחות שלי איתה. לא השיחות של בעלי. מצבינו הכלכלי לא מאפשר לנו להוציא על טיפולים פרטיים. מה עוד ניתן לעשות חוץ מטיפולים פסיכולוגיים יקרים?
 
שאלות בניסיון להבין יותר...

שלום רב, מה עוד מאפיין את ביתך? מה מאפיין את היחסים ביניכם? איזה הצעות קיבלתם בשיחות? מה יישמתם? למי הפחדים מפריעים במיוחד?(לכם או לילדה?) האם הילדה מבקשת עזרה. האם היא עסוקה במשימות החיים? איך היא כתלמידה? עינת גבע, יועצת משפחתית, מכון אדלר.
 

איוק

New member
פחדים

לגבי ביתי-מאפיין אותה גם הצורך להיראות מושלמת,יפה. היא מרבה לקנות בגדים,נעליים וכו'. היא משתמשת בכסף שמרוויחה בביביסיטר. אף פעם לא מספיק לה. יש לה תלונות על הגבות, השניים,למרות שאני לא מוצאת סיבה להתלונן. היא ילדה יפה לדעתי ולדעת רבים. היחסים ביננו לא הכי כיוון שזה מפריע לי שהיא מכירה בי כמעט רק כמקור לדרישות. אני מסבירה לה שלא נעים לי שכל פניה שלה אלי זה רק בשביל להתלונן ולדרוש. ביעוץ המשפחתי היועצת החליטה שבשביל לטפל בבעיות עם הילדה היא צריכה קודם להכיר את ההורים,והמון פגישות עברו בלי להזכיר בכלל את הילדה אלא רק אני ובעלי והעלאת נוסטלגיות. אין לי הרבה יישומים. לא נתנה לנו כילים. נתנה לנו לשפוך את הלב בעיקר. כשביקשתי כילים היא אמרה שזה עוד לא הזמן לכילים. וכך משכה אותנו עד שנשבר לי. הפחדים מפריעים לי ולבעלי. לה פחות. אני מפחדת עליה.אינה מבקשת עזרה.אינה רואה זאת כבעיה.אולם מודה-"אני פחדנית" כתלמידה-היא מצליחה למרות שלא משקיעה,ומאוד מאוד לא מאורגנת(מאבדת ספרים,מחברות). למרות שמנסה להיות מאורגנת-לא עולה בידיה.וכך נראה גם החדר שלה. תודה על התיחסותך
 

איוק

New member
מחכה לתשובה

ענת,פירטתי לך בנוגע לביתי ולפחדיה.אני מחכה לתשובה
 
ו...הנה התשובה, מקווה שהיה שווה לחכות...

שלום רב, מדברייך עולה שהקושי הוא בעיקר שלכם ההורים. "הפחדים מפריעים לי ולבעלי. לה פחות... אינה מבקשת עזרה.אינה רואה זאת כבעיה". ילדים זקוקים להתייחסות אישית ובלעדית כמו אוויר לנשימה. התייחסות כזו מאפשרת להם להרגיש קיימים, שייכים ומחוברים להורים. מערכת יחסים מבוססת על פעולות ותגובות. ילד עושה, הורה מגיב וחוזר חלילה. איך מתקבעת התנהגות? כמו פחדים, כמו כל הזמן מתלוננת, כמו מפוזרת ולחילופין אמיצה, מרוצה ומסודרת? במקרה. למשל, פעם אחת במקרה מסתובב הילד עם הוריו שומע רעש של מטוס ונבהל ( אגב אני מכירה ילדה שבאותו אופן פיתחה פחד לבלונים). ההורים מרגיעים, מסבירים... הילד מבין באופן לא מודע שיש בידיו מטה קסמים. הוא יפחד וההורים יתגייסו להתייחסות אישית רבה. אז מבחינתו למה לוותר? וכך בהדרגה הוא משתמש במתג. מבחינתו הפלא ופלא –עובד. יש התייחסות אישית. אותו ילד מפגין לפעמים גם אומץ לב. אלא שאומץ הלב מתקבל כמובן מאליו ולא מזכה בהרבה זמן הורה. בהדרגה התנהגות חד פעמית ומקרית הופכת לדפוס חוזר. היום בתך גדלה – בת 15- והפכה כפי שהיא מגדירה עצמה ל"פחדנית" – אלא שתכונה זו אינה מפריעה לה. היא מסוגלת להתגבר (לעת עתה) בכוחות עצמה. אולי בעתיד זה יפריע לה והיא תבקש עזרה. מה עושים כעת? ראשית, מתחילם לרקום יחסים טובים. מזמינים אותה אחת לשבוע לבילוי כיף עם כל הורה בנפרד. מתחילים לשוחח : שיחות ניטראליות, לא טעונות רגשית, משתפים אותה, מתייעצים בה, נותנים לה אפשרויות בחירה, מאפשרים לה להיות משמעותית ותורמת, מהדהדים לה את הצד הזורח של התכונות שלה, את אומץ ליבה, את הסדר בחדרה( גם אם סדרה רק מדף אחד והשאר באלאגן אחד גדול),מעלים את ערכה בעיניה, מתמקדים בחיובי, ביש, מפסיקים להתרשם ולהגיב רגשית לתלונות שלה, לתביעות שלה, לבלאגן. כל אחד מהכלים הללו נלמד בהרחבה בבית ספר להורים של מכון אדלר. שווה להצטרף לקבוצת הורים לומדת לרכוש כלים וליישם. יחסים טובים יזכו את בתכם בהתייחסות אישית חיובית ואט אט היא תוכל לתעל את התנהגותה וחייה לאפיקים מועילים וחיוביים. האם אני מובנת? האם קיבלת כיוון למחשבה? לפעולה? עינת גבע, יועצת משפחתית, מכון אדלר.
 

איוק

New member
תודה על תשובתך.היה שווה לחכות

תודה ענת. הבנתי והחכמתי. ועכשיו אשתדל גם ליישם.
 
מצפה ומחכה לשיתוף...

שלום רב, אשמח לשמוע על התהליך. גם על צעדים קטנים והתלבטויות. וגם שיתוף ברקמת היחסים המתעבה ומתבססת שלך /כם ושל הילדה. להשתמע עינת גבע, מכון אדלר.
 
מחכה ומצפה לשיתוף....

שלום רב, אשמח לשמוע על התהליך. גם על צעדים קטנים והתלבטויות. וגם שיתוף ברקמת היחסים המתעבה ומתבססת שלך /כם ושל הילדה. להשתמע עינת גבע, מכון אדלר.
 
למעלה