פחדים-חרדות

ריקירוז

New member
פחדים-חרדות

בני בן 6 ילד בריא חכם ומרבה להצחיק...בשנה וחצי האחרונות, מגיע בלילות למיטתנו בטענה שאינו מצליח להרדם(בערך בשעה 3-4 לפנות בוקר) עד אז ישן רגוע במיטתו(ליד מיטת אחותו הגדולה בת 7 וחצי)בעבר עשינו מבצע והוא זכה בפרס קטן כשלא הגיע למיטתנו... כשנגמר המבצע (אחרי תקופה של חודשיים) הוא שוב החל להופיע אצלינו במיטה, יש לציין שהתדירות משתנה ,אבל לא משהו יומיומי....(כשניסיתי להחזירו מספר פעמים למיטתו- פחד להרדם , שהיתי לידו ורק אחרי שנרדם חזרתי למיטתי...) כמו"כ יש פחדים של ללכת לאיבוד לדוג' כשיוצא בצהריים מהצהרון לבדו אם לא רואה מיד את רכבי (או מישהו אחר שאמור לקחתו)נלחץ וחוזר מפוחד לגן... גם בחנויות גדולות ובמקומות הומי אדם ,נצמד אלי בצורה חריגה (אם מתבקש ממני ללכת אפילו מספר צעדים לפני, או ללכת לבעלי שנמצא אפילו מטר ממני ובמרחק ראיה הוא מפחד...)אינו מפחד לשהות ברחוב עם אחותו או חבריו ,ואפילו להגיע הביתה מהגן לבד אינו מפחד (אולי בגלל שברור לו המיקום והפחד שלו הוא מאיבוד שליטה??)בלילה האחרון,וזו הפעם הראשונה שבכה מיד כשנכנס למיטה שאינו יכול להרדם בגלל מחשבה מפחידה שנצא ונזמין ביביסיטר והיא תחטוף אותו, (מעולם לא יצאנו בלי שידע ע"כ מראש, וביביסיטר היא מישהו מוכרת)אמרתי לו שאין לו מה לחשוש,לא אלך אם לא איידע אותו וכן שהבחורה שאני מביאה היא חברה שלנו ולא מישהי זרה... הוא בכה שהוא יודע, אבל זה המחשבות שלו, מה עושים???? מחכה לתשובתך המהירה, ריקי.

שינוי התייחסות

שלום רב ריקי, נסי להיזכר האם ארע במשפחתכם או בגן אירוע חריג לפני שנה וחצי? מעבר דירה, מחלה של בן משפחה, משבר כלכלי, סכסוך ביניכם –ההורים ... ....? זה ששיטת הפרס עבדה מצביע על כך שלילד יש יכולת לשלוט על הפחד ולהפעיל אותו ע"פ רצונו. מה לדעתך הילד משיג כאשר הוא מפחד? איך אתם מגיבים? מקריאת בין השורות אני מבינה שהפחד שלו מדאיג אתכם ומניב התייחסות רבה. הסברים ועוד. הילד מצא דרך להפעיל ולהתחבר אליכם. הילד "עובד" עם אסטרטגיית הפחד כבר שנה וחצי. הניסיון הראה לו שהוא מצא "מכרה זהב"- להתייחסות, לתשומת לב. הוא מצא מתג הפעלה פשוט וקל. חשוב לציין, שהילד משתמש בפחד באופן לא מודע. והוא אכן מרגיש פחד. לכן, עליכם להכיר ולתת לגיטימאציה לרגש .לגלות מחד הבנה ואמפטיה לתחושותיו ומאידך לא להתרשם יתר על המידה. להתייחס בענייניות ללא רגשנות. בהבנה ללא ביקורת. לסמוך על הילד. ולהדגיש את המקומות בהם הוא מגלה אומץ לב. המפתח לחלץ אותו מהפחד ולבחור דרך אחרת להתחבר אליכם טמון בשינוי ההתייחסות שלכם לפחדיו. מה דעתך? עינת גבע, מכון אדלר.

ריקירוז

New member
פחדים- חרדות- המשך

לעינת ,תודה רבה על תגובתך המהירה... למיטב זכרוני לא היה שום ארוע חריג במשפחה או בסביבה...אנו לא מתייחסים לפחד כאל נושא בבית , לא נראה לי שהוא מרוויח תשומת לב מהנושא ,הוא מרוויח לישון איתנו, רק כשהוא מתלונן על פחד אני משקפת לו את פחדיו ומסבירה שמבחינתי אין הוא צריך ,כי לא אלך אם לא איידע אותו...גם לי הייתה תחושה שהוא שולט בפחד בגלל השינוי בזמן המבצע.. וא"כ האם כדאי לעשות שוב מבצע משהו כמו חיזוק התנהגות -צבירת אסימונים... הפחדים שאותי מטרידים יותר הם הבעות החרדה וההתנהגות החרדתית כשאנו במרכזי קניות או כשהוא יוצא מהגן ולא מבחין בי ואז חוזר מייד פנימה לגן ולא ממתין אפי' דקה ... יש לו פחד מחוטפי ילדים ,אין ארוע שקרה שגורם לזה חוץ מסיפורים ששומע מילדים...

אני בעד גאולה פנימית

ריקי שלום רב, אירוע יכול להיות גם שהוא שמע שפרצו בבית שכנים או בבית חברים או חבר לגן. לילדים צעירים יש דמיון רב. תמהיל של סיפורים מפחידים יחד עם דמיון עשיר( לרוב בקרב ילדים אינטליגנטים )הם מתכון טוב להתפתחות של פחד. פחד במידה הוא מבורך הוא גורם מגן ומניע לצמיחה ולזהירות. פחד כמו שאת מתארת שהפך לחרדה דורש בדיקה יותר מעמיקה כדי לעזור לילד. אני לא מאמינה בשיטות של חיזוק התנהגות דרך צבירת אסימונים וכיו"ב. כיוון שהן עוזרות כפי שתיארת לטווח קצר. בזמן השימוש בהן. הן לא מטמיעות התנהגות לטווח ארוך. מאחר שהילד לא מפתח התמודדות פנימית אמיתית אלא מפתח תלות בגורם חיצוני. כאשר הגורם החיצוני "יוצא מהתמונה" יש רגרסיה בהתנהגות או דרישה להעלאת המחיר. אני בעד גאולה פנימית. בברכת יום של אור, עינת גבע מכון אדלר

למעלה