תוכן-מקודם
Member
אדם שנפגע בתאונת עבודה (מקור: Freepik)
לאחרונה, ערך המוסד לבטיחות וגיהות כנס בנושא בטיחות ובריאות עובדים בעת מלחמה. בכנס הוצג מחקר שערך המוסד, שהראה כי גורמי הסיכון השכיחים ביותר במלחמה הם עבודה בכוח אדם חסר, בעיות מיגון, עבודה בתנאי לחץ, דרכי מילוט לא תקינות, ומעברים לא בטוחים. לאור המספרים הגואים של תאונות העבודה בעת המלחמה הנוכחית, קשה להמעיט במסקנותיו של המוסד לבטיחות וגיהות. מחקרים רבים מצביעים על כך שנפגעי תאונות עבודה, במקרים רבים, גם לא מקבלים את מלוא הזכויות הרפואיות המגיעות להם מהמדינה.
"המספרים קשים. אבל לא רק שהמדינה לא עושה מספיק כדי למזער את כמות תאונות העבודה, הבירוקרטיה בביטוח לאומי מקשה על אלו שעברו תאונת עבודה למצות את זכויותיהם הרפואיות. זהו מצב בלתי מתקבל על הדעת," אמר לנו אלון אהרונוב, מנכ"ל חברת 'זכותי', המתמחה במיצוי זכויות רפואיות. "הדרך הטובה ביותר להילחם בבירוקרטיה שעומדת בפניו של דורש פיצויי תאונת עבודה היא הכרת זכויותיו, הבנת ההליך הבירוקרטי והתעקשות על המגיע לו."
לפני ש'משחיזים חרבות'
לפני שמשחיזים חרבות ויוצאים להיאבק מול הבירוקרטיה, חשוב שאדם שעבר תאונת עבודה יבין האם יש לו סיכוי סביר לקבל פיצוי מביטוח לאומי. עליו לשאול את עצמו: האם התאונה שעברתי פגמה ביכולתי להשתכר כבימים כתיקונם? האם התאונה קרתה תוך כדי עבודה, במקום העבודה, עקב העבודה ובשעות העבודה? אם התשובה לכל אלה היא 'כן', לעובד יש סיכוי סביר להיות זכאי לפיצויי תאונת עבודה."יש לשים לב כי עובד שנפגע בעת שניסה להציל אדם או רכוש מנזק, במקום העבודה או בסמוך אליו, גם עשוי להיות זכאי לפיצויים עקב נזקי עבודה," ציין אהרונוב, שבניהולו 'זכותי' הפכה לחברה המובילה בתחום מיצוי הזכויות הרפואיות. "ישנם עוד קריטריונים שעמידה בהם עשויה לזכות בפיצוי על תאונת עבודה, אך כמובן, ישנם גם שלל סייגים לקריטריונים אלה, שבאופן טבעי, לאדם נורמטיבי לעיתים קשה לעמוד עליהם ולהבין אותם."
אם כן, לאיזה סוג של פיצויים עשוי להיות זכאי אדם שעבר תאונת עבודה? ואילו עוד מכשולים עומדים בין נפגע תאונת עבודה לבין הפיצויים המיוחלים?
אלון אהרונוב, מנכ"ל 'זכותי' (התמונה באדיבות חברת 'זכותי')
המכשול הגדול
הזכות הגדולה ביותר לה עשויים להיות זכאים נפגעי עבודה היא קצבת נכות מעבודה, אך הליך קבלת הקצבה עלול להיות מורכב ולקחת זמן. על כן, ביטוח לאומי מאפשר לנפגעי עבודה לקבל דמי פגיעה בתור התחלה.ייעודם של דמי הפגיעה הוא לתת מענה מיידי לנפגע העבודה על הימים אותם החסיר בעבודה ועל הוצאותיו הרפואיות עקב הנזקים שנגרמו לו. נכון ל-2024, דמי הפגיעה משולמים לכל היותר עבור 13 שבועות ולא עולים על 1,241 ש"ח ליום. לאחר תום התקופה הקצובה, נפגע העבודה עשוי להיות זכאי, כאמור, גם למענק נכות או קצבת נכות. מדובר בהליך נפרד, ויש שיאמרו, גם מורכב למדי.
הן בכדי לקבל דמי פגיעה, והן בכדי לקבל מענק נכות (מענק חד-פעמי) או קצבת נכות (תשלום של חודש בחודשו) יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי ולצרף אליה מסמכים רפואיים רשמיים המצביעים על נזקי התאונה והטיפולים אותם עבר התובע עקב התאונה בעבודה. לאחר בחינת המסמכים, ביטוח לאומי יקבע אם המבוטח זכאי לדמי פגיעה, מענק או קצבת נכות, וגם לאיזו תקופה ולאיזה גובה פיצויים הוא יהא זכאי. במקרים מסוימים, המוסד עשוי לזמן את התובע לוועדה הרפואית, או לשלול את תביעתו על הסף.
"בעיני תובעי קצבת נכות רבים, הוועדה הרפואית הינה המכשול הגדול ביותר העומד בדרכם להשיג את המגיע להם, ולא בכדי," אמר אהרונוב. "לרוב, התכנסות הוועדה לא אורכת אלא דקות ספורות, בהן על התובע להציג את המקרה שלו באופן חד ומשכנע. למרבה הצער, במקרים רבים, התובעים אינם מצליחים להסביר באופן משכנע מדוע מגיע להם לקבל קצבת נכות, ולא אחת גם לא מביאים לוועדה מסמכים קריטיים, מפני שהם אינם מודעים לכך שהם היו צריכים להביאם."
הניצחון של המבוטח - הניצחון של 'זכותי'
לאור כל הקשיים והמכשולים עמם צריכים להתמודד נפגעי עבודה בביטוח לאומי, לא פלא שנפגעים רבים בוחרים באנשי מקצוע שילוו אותם בתהליך מתיש זה בכדי לעזור להם לקבל כמה שיותר ממה שמגיע להם. "אנחנו ב'זכותי' עושים את המקסימום האפשרי ע"פ חוק על מנת שלקוחותינו יקבלו את המגיע להם," סיכם אהרונוב. "זה מתבטא בסיוע בבניית תיק רפואי ע"י מומחים ותיקים שחלקם עבדו בביטוח לאומי, הכוונה להתנהלות אל מול הוועדה הרפואית, ובעוד דרכים רבות. הניצחון של נפגע העבודה על הבירוקרטיה הוא הניצחון שלנו."
נערך לאחרונה ב: