פיברומיאלגיה
צביקה ערב טוב, למחלת הפיברומיאלגיה המאופיינת בכאבי שרירים מופשטים ותשישות ישנם סימפטומים ואיפיונים רבים : *כאב הוא סימפטום קבוע בתסמונת זו אך מופיע בצורות שונות ( כאב, שריפה, רגישות וכד) וכן הופעת הכאב מופיע אצל כל אחד באזורים שונים. *הפרעות ואי נוחות במע´ העיכול (סימפטומים הדומים לתסמונת המעי המרגיז) *הפרעות שינה ועייפות ( משהו דומה לתסמונת התשישות הכרונית) *קשיים בריכוז. *שינויים במצב הרוח החל מתחושת Down ועד לדיכאון קליני. ברפואה הסינית תסמונת זו מעידה על חולשה כללית עמוקה של הגוף , חולשה אנרגטית קשה בכליות ובכבד , את החולשה הזו ( המתוארת כחסר) ממלאת אנרגיה שלילית המתוארת כרוח , היא זו האחראית להעביר את הכאבים ממקום למקום. היום ידוע כי גורמים רבים גורמים לתסמונת זו החל מתזונה לקויה ואורח חיים רווי במת ולחץ נפשי. ישנם הצלחות ברפואה המשלימה אני אישית מכירה מס´ הצלחות ( אם כי לא ב 100% אך בהחלט שיפור ניכר באכות החיים של המטופלת) בטיפול של דיקור וצמחי מרפא ששולב בו תזונה ועיסוי בשמנים אתריים ורפלקסולוגיה לסרוגין. חשוב לגשת למטפל שמכיר את התסמונת ובקיא בסימפטומים . ישנם כמה עיצות כלליות ראשית לא להלחם בגוף , אם קשה לבצע מטלה זו או אחרת חשוב לא לנסות ולהלחם בכאב ולא להיות "גיבורים" כיוון שזה יכול להחמיר את התופעה . מכיוון שגילו כי לחולים בתסמונת זו ישנה בעיה בשלב השינה העמוקה חשוב לטפל בהפרעות השינה , אכילה לפני השינה ביחוד ארוחה כבדה ( אבל גם ארוחה סטנדרטית) מאלצת את הגוף לעבוד בשעות המנוחה , לכן ממולץ לא לאכול אחרי השעה 18:00 ולהמנע מאכילה 4-3 שעות לפני השינה. כמו כן ישנם מחקרים המראים קשר בין התסמונת ומונוסודיום גלוטומט ( מגביר טעם הנמצא במזונות רבים) אני ממליצה להוריד לגמרי מהתפריט ולראות האם יש הטבה כלשהי. חשוב לעסוק בפעילות גופנית כלשהי אך כיוון שתסמונת זו קשורה לשרירים חשוב להוועץ עם רופא / מטפל לפני תחילת הפעילות. בכל מקרה אני ממצילה על פעילות גופנית "רגועה" משהו כמו טאי צ´י , צ´יגונג , יוגה וכד´. גם עבודה עם דמיון מודרך יכולה לעזור להתמודד עם הכאב. ישנם צורות רבות לטיפול בתסמונת , בהתאם סימפטומים של המטופל , טיפול בבעיה בשלביה הראשונים מונעים הדרדרות של התסמונת וסימפטומים נוספים כמו דיכאון וחרדה . הרבה בריאות יעל