פיזיותרפיה לאחר תאונה

levi234

New member
פיזיותרפיה לאחר תאונה

אני בחור בן 20 לפני כ-8 חודשים עברתי תאונת דרכים וכתוצאה מזה נחבלתי בגב. מאז התאונה אני מטופל בטיפולי פיזיותרפיה שכוללים גם עיסויים במים וג'קוזי. במקביל אני מגיע לביקורת בתדירות של פעם בשבועיים אצל רופא אורתופד לבדוק מה מצבי,עשיתי צילומי רנטגן וגם בדיקת C.T אבל הרופא לא מוצא שם שום דבר ואומר שהכל תקין לפי הבדיקות. יש לציין שישנם הקלות בכאבי הגב (שכחתי לציין גב תחתון מצד ימין) אבל אם אני לא עושה פיזיותרפיה יותר משבוע הכאבים גוברים! אני כבר שמונה חודשים אחרי התאונה,ועברתי עשרות מפגשי פיזיותרפיה! מה יכולה להיות הבעיה? וכמה זמן עוד יימשכו לי הכאבים? האם ישנה בדיקה נוספת יותר מעמיקה מבדיקת C.T בה אולי ניתן לראות מה הסיבה לכאבים?

levi234

New member
לא איני יכול

לא אינני יכול לבצע פעילות גופנית יש לי כאבים

../images/Emo101.gifאתה חייב לשנות ומייד.

אני הולכת לנסות להסביר משהו מאוד מסובך ואני אנסה לעשות את זה בקצרה. "האם ישנה בדיקה נוספת יותר מעמיקה מבדיקת C.T בה אולי ניתן לראות מה הסיבה לכאבים? " השאלה הזאת מתמצתת את התפיסה של רובנו למה כואב . הבנה טובה יותר של הנושא תעזור לך עם הפתרון. ובכן, יש להניח ששום בדיקה לא תראה למה כואב מהסיבה הפשוטה שאין בהכרח קשר בין הפגיעה הפיזית ובין כאב. תחשוב על מכה שקיבלת פעם, או נקע שהיה לך. כואב מיד.אח"כ תוך מספר ימים הכאב פוחת וחולף. יש להניח שהחבלה הפיזית כתוצאה מהתאונה החלימה וחלפה לה מזמן. בדיוק כמו בנקע או במכה. אבל אותה חבלה, שיכולה להיות לחלוטין טריויאלית, היתה הטריגר לכאב שנמשך הרבה זמן. איך זה קורה? כאשר יש נזק או סכנה לנזק לרקמות בגוף מערכת הכאב מתחילה לפעול. זו מערכת שיכולה להשתנות. יש שינויים כימיים בתחילה ,ואח"כ עלולים להיות גם שינויים מיבניים, שהופכים אותה לרגישה מידי. לכן, תנועה של הצוואר, גם אם היא לא גורמת נזק או לא מפעילה עומס על ריקמה פגועה, כואבת. אתה מבין מה אני אומרת? שכיווץ של שריר,בעוצמה רגילה , בתנועה רגילה יכולה לגרום לכאב למרות ששום דבר "רע" לא התרחש. זה כאב כמו כל כאב אחר , אבל אפשר להגיד שהוא "על ריק", "על פארש" "פול גאז בניוטרל". תבחר. למה זה קורה? מיליון סיבות. מסובך מידי בישביל הסבר בפורום כזה. כאב שהוא רק כאב.נכון קשה לקבל את זה? אבל ככה זה עובד. למה חשוב שאתה תבין את זה? כמה סיבות. כדי שתירגע- זה שכואב לא אומר שמשהו לא בסדר.לא אומר שיש נזק.לא אומר שצריך להמנע מפעילות כי היא כואבת. זה לא נעים אבל זה לא גורם לנזק. המנעות מפעילות - מסתבר ,במחקרים שנעשו בכל העולם, שהתפיסה של כאב "אם כואב משהו נפגע " מובילה להמנעות מפעילות. לא מדובר על התעמלות דווקא. מדובר בתנועה ,או חלק מתנועה, שאתה נמנע מלעשות, אפילו בלי לשים לב. מדובר בצורה שונה של פעילות בעבודה. הרבה דברים. כלומר, חלק מהבעיה, או יותר נכון העובדה שהיא נמשכת הרבה זמן, נובעת מהתגובה שלנו לכאב.התגובה הפיזית/כימית והתגובה ההתנהגותית. יופי טופי, אז מה עושים עכשיו? מתמודדים. אני מסבירה למטופלים שלי שמהשלב הזה הכל תלוי במי יותר עקשן אתה או הכאב. אתה צריך להתחיל לעבוד על עצמך כדי לשים את הכאב בצד. אל תיתן לכאב להכתיב את הפעילות שלך.כואב? אז מה ,אני אחייה עם זה ואתמודד, בסה"כ הכל בסדר.לפעמים כשאנחנו עצבנים,וצרכים להמשיך ביום שלנו,אנחנו מנסים לשים את זה בצד.לא לתת לזה להפריע לנו להמשיך.אני יודעת כמה זה מסובך אבל אנחנו עושים את זה כל הזמן.זה בערך מה שאתה צריך להתחיל לעשות. אני לא חושבת שיש איש מקצוע שיכול לעזור לך בזה. ההתמודדות היא שלך. לדעתי אתה צריך להפסיק טיפולי פיזיוטרפיה. אם הבעיה לא נפתרה עד עכשיו- זה לא הטיפול שמתאים לך.אל תלך לטיפול אחר.תנסה למצוא משהו שעוזר לך שלא מצריך התערבות של איש מקצוע. תנסה חימום,אופטלגין,משחה,תנועה מסויימת,הרפייה,מדיטציה,תפילה,בעיטה בדלת. מה שעובד בישבילך.ההתמודדות היא שלך. תחזור מיד לפעילות גופנית.תזכור, לא עשית פעילות וכאב לך. זה אומר שהשרירים שלך על הפנים.לכן מילת המפתח היא בהדרגה. תתייחס אל עצמך בעניין הזה כמו אל גרוטאה מוחלטת. תיבנה תוכנית, לבד או עם פיזיותרפיסטית, ותעמוד בה.עדיף שהתוכנית תהיה מאוד קלה בהתחלה מאשר שתהיה קשה ולא תצליח לעמוד בה.התסכול הוא אוייב שלך (נדמה לי שבשאלות שלך כבר יש תסכול וזה לא טוב).כואב בזמן הפעילות? לא נורא זה רק כאב.ספורטאים,לדוגמא, מתמודדים אם כאבים כאלו על בסיס יום יומי. הם מתמודדים (מישהו בפורום מכיר את המצב הזה, שעושים דברים קשים למרות הכאבים?). נראה לך לא לעניין הפתרון הזה? "על מה היא מדברת בכלל? את לא מבינה שמדובר בכאבים שאני לא יכול לעשות כלום? השתגעת, התעמלות? את לא מבינה שאם אני לא אלך לטיפול יותר יכאב לי?" אני מבינה. אני גם יודעת מניסיון אישי. אני גם שמעתי מאחרים. עוד בדיקה ועוד טיפול לא עזרו עד עכשיו. למה שהם יעזרו בהמשך? הפתרון שאני מציעה הוכיח את עצמו מחקרית,הוכיח את עצמו עם מטופלים שאני מכירה והוא בסה"כ לא כל כך מסובך.אז תנסה.מה יש לך להפסיד. ודבר אחרון,מאוד מאוד חשוב, הכאבים האופיינים לאחר תאונות דרכים, יכולים להמשך חודשים רבים, להציק,להטריד,להפריע . אבל בסוף הם תמיד חולפים.הסוף טוב. עכשיו "רק" תנסה לזרז אותו. בהצלחה.תדווח על ההתקדמות שלך.אולי לחלק מהמשתתפים, אנשים שעברו את מה שאתה עובר, יהיו עצות מועילות.

levi234

New member
ניסיתי לעשות פעילות אבל עדיין כואב

הייתי בעבר ספורטאי פעיל במשך 5 שנים (כדורגלן) וכבר התמודדתי בעבר עם פציעות קשות מזו,עברתי ניתוח בברך עברתי ניתוח ברגל ואני מודע לכך שאני חייב להזיז את עצמי על מנת שמצבי ישתפר (פיזית כמו שאני חושב,ו"נפשית" בוא נקרא לזה כך כי לא מצאתי מילה יותר מדויקת שתתאר את ההסבר שנתת לי). ניסיתי להזיז את עצמי,ניסיתי לעשות קצת אימונים קלים בלבד,אבל לאחר כמה דקות של אימון קליל מאוד אני מתחיל להרגיש שוב כאבים,יש לציין שניסיתי לעשות אימונים אלו כבר מספר פעמים,התרגילים שאני עושה הם בהדרגה של קושי אבל בכל זאת לאחר שאני מגיע לסף מסוים אני מתחיל שוב להרגיש את הכאבים. אני רוצה מאוד לעזר לעצמי ויש לי ניסיון בפציעות ובאמת אני מנסה ומתייעץ עם המון אנשי מקצוע ואני גם מנסה ללמוד מניסיוני האישי אך כל אלה עדיין לא עוזרים ויש לי עדיין כאבים.

בצד בבקשה,

לא נפשית.אי אפשר לעשות הפרדה בין גורמים פיזים ו"נפשיים". אנחנו פשוט יותר מורכבים מזה.דרך אגב , כאב ,על פי הגדרת האירגון העולמי (יש דבר כזה) הוא לא תחושה אלא חוויה (experience).מדובר במשהו סובייקטיבי לחלוטין. זה עדיין לא אומר שזה נשלט אוטומטית על פי רצוננו. כפי שכתבתי, תשים את הכאב בצד בבקשה.תנסה לא להתייחס לבעיה במונחים של כאב. תחשוב על מה שאתה מתקשה לעשות,עזוב את הסיבה, ואיך אתה מתחיל להתקדם לשיפור בתחום הזה. הוספתי שתי כתובות : אחד למטופלים והשני מצגת מדהימה בנושא. זה לאנשי מקצוע אבל אני משוכנעת שתבין.זה לא דעה של מישהו, זה הצגה של מה שידוע על כאב.(יש זכויות יוצרים על המצגת- אפשר להסתכל אבל לא להשתמש.) ולסיום, ציטוט של גורדון וודל, הרופא שהתחיל את שינוי הגישה בטיפול בכאבי גב , גישה שהיא המקובלת היום : Fear of pain is more disabling than pain itself "לאחר שאני מגיע לסף מסוים אני מתחיל שוב להרגיש את הכאבים" - אל תפסיק. תמשיך. אם צריך תעשה הפסקה קלה ואז תמשיך. וסבלנות. מדובר על תהליך ארוך.תמדוד כמה זמן אתה יכול לעשות פעילות היום ותמדוד שוב אחרי חודש של אימונים.

למעלה