פינת הספר : הארץ הטהורה - אלן ספנס

Tenguy

New member
פינת הספר : הארץ הטהורה - אלן ספנס

בהשראת אלבום התמונות של innocence שהוספתי אתמול בקישורי הפורום > תרבות > צילום וקולנוע : אלבומי תמונות של יפן הישנה ושל אוקינאווה בימינו - ראיתי שם אלבום של צילומי Gaijin Samurai וזה הזכיר לי ספר שקראתי...

והפעם פינת הספר היא על "הארץ הטהורה" מאת אלן ספנס, שיצא בהוצאת ידיעות אחרונות בשנת 2007 בתרגום של ג'וד שבא (שתרגם גם ספרי סדרת האוטורי כמו "שלג על עצי הדובדבן").
אני אהבתי את הספר, שהעשיר אותי בידע הסטורי כמו גם בתיאור המציאות כפי שהיתה ביפן של סוף המאה ה-19, כמו שכתוב באחת ההמלצות: "ארץ זבת חלב ודבש. או לפחות תה ומשי. תומאס גלובר סחרר את הגלובוס על צירו ועצר את העולם באצבעו על יפן. כאן דרקונים ישכונו, או עושר גדול לגרוף. הוא רצה הכל." בדומה לספר "שוגון" המדהים, שגם הוא היה מבוסס על סיפור מנקודת מבט של זר אנגלי שהיה בצומת מרכזית של נפתולי האירועים שהובילו את טוקוגאווה אייסו (או כפי שקרוי בספר טורנאגה) לשלטונו היחיד על כל יפן בסוף המאה ה-16.

הספר מבוסס על סיפורו האמיתי של תומאס גלובר שבשנת 1858 ביקש להימלט מהעתיד הצפוי לו בעיירה הסקוטית אברדין. הוא זנח את אהבת נעוריו, הפליג אל מרחבי הים, ונחת בחופי יפן. מכאן החל עשור מדהים בו גלובר צובר הון עצום (כן הוא היה בעיקר סוחר נשק, ולא בחל גם בסחר אופיום... למרבה הצער), לומד את דרכי הסמוראים ונודע בכינוי "Guraba הסמוראי הסקוטי", והיה גם אחד מדמויות המפתח האלמוניות בהפלת השוגון, לתחילת תקופת השלטון של הקיסר מייג'י ובהפיכתה של יפן למדינה מתועשת. סיפור אהבתו לאשתו טצורו ולגיישה מאקי קאגה דיי טרגית ודרמטית, עד שהיווה את ההשראה לליברית שכתב ג'אקומו פוצ'יני לאופרה "מאדאם באטרפליי".
הסופר עטור הפרסים אלן ספנס משרטט בפרוזה לירית את נופיה היפים של יפן ואת תרבותה הייחודית. "הארץ הטהורה" מבוסס על סיפור אמיתי של הרפתקן סקוטי תאב חיים, עושר וכוח - אבל הוא גם סיפורה של האומה היפנית ושל תקופה מרתקת. זוהי סאגה רחבת יריעה החובקת את העידן הפיאודלי ואת העידן המודרני, את המזרח ואת המערב, עם סיפור אהבה תקופתי (להזכירכם... שחרור האישה אירע רק במאה ה-20) של חולשות ותשוקות אנושיות.

למעלה