פינת הצומח ביפן - חודש אפריל - דובדבן - 桜

Tenguy

New member
פינת הצומח ביפן - חודש אפריל - דובדבן - 桜

אחרי ראשוני הפורחים - השזיף והאפרסק, באים אחריו בפריחותיהם המסנוורות עולם ומלואו, ה-nasi (לטינית: Pirus Montana var. Rehderi, אגס), anzu (ל: Prunus Ansu, משמש), sumomo (ל: Prunus Salicna var Typica, משמש), tinchyōge או jinchoge (ל: Daphne Odora, דפנה), kobusi (ל: Magnolia Kobus, מגנוליה), mokuren (ל: Magnolia Liliflora, מגנוליה), rengyō (ל: Rangium Japonicum, פורסיטיה נטוייה), yamabuki (ל: Kerria Japonica, ורד הרים), kaidō (ל: Malus Halliana), ועוד כה הרבה עד שזה בלתי אפשרי לספור את כולם.
אך מעל לכולם ה-sakura - 桜 (דובדבן) היא מלכת הפרחים בחודש אפריל, ומסנוורת מעל כל שאר הפרחים ביפן, עד כי המלה הבודדת 花 hana (פרחים או פריחה) מתפרשת ביפנית כמובנית מאליה לפריחת הדובדבן.

שיר ידוע ביפן מבטא זאת יפה בשורות הבאות:
פורחים דובדבני יושינו – mi-Yoshino no sakura saki keri tei
פרחי אביב דמו לשליטי עליון – na naki ni niru haru no hana kana
כי כך היפנים באמת חשים, וכמה נכון לחשוב שהדובדבן הוא הפרח המועדף ביפן, הן בתפארת הפריחה והן באצילות נשירתה !

הדובדבן הופץ אל מחוץ לאסיה, אבל דווקא ביפן נמצאים רוב הזנים, ויפן היא זו הנחשבת כאזור התפוצה המרכזי של הדובדבן. יתר על כן, מינים בעלי פרחים נפלאים נמצאים ביפן בלבד. מן Karahuto ו-Tisima (האיים הקוריליים) בצפון עד לאיי הדרום, מהמישורים הנמוכים ועד להרים הגבוהים, הדובדבן גדל בר בכל רחבי יפן. מיני הבר הם רבים, אך מיני הגן התרבותיים הם אף עוד יותר מרובים. ריבוי זה בגלל טבעו של העץ, המָראֶה שונות רבה, אך באותה מידה אסור לשכוח שיש לעץ זה היסטוריה ארוכה כעץ תרבות ושהיפנים, שבאהבתם הגדולה לעץ, היו נלהבים לטיפוח המינים השונים. זמן הפריחה משתנה מעט בין המינים הרבים. האביב ביפן בא בהדרגה מן הדרום, כך שעיתוי הפריחה אינו תלוי רק במין אלא גם בקו הרוחב הגיאוגרפי, כך שבדרום יפן הדובדבן מתחיל לפרוח בסוף חודש מרס ומסיים פריחתו בצפון הרחוק בחודשים יוני ואפילו יולי. כך שקרוב לחצי שנה הדובדבן מתמיד בפריחתו היכן שהוא ביפן. אבל, לאחר הכל, חודש אפריל הוא המלהיב בריחות הדובדבן, ובאפריל זה זמן שפרחי הדובדבן בשיא יופיים במרכז יפן, היכן שרוב העצים וגם הזנים נמצאים בשפע.

הדובדבן הוא עץ נשיר גדול, הפורח בפרחים לפני הנצת העלים. ניצני הפרחים מכסים את כל הענפים, וכיוון שכולם נפתחים כמעט בו זמנית, הענפים לעיתים נסתרים מעין. מרחוק הם נראים כמו ענן של ערפל. הפריחה היא בורוד חיוור, אך נעשית כמעט לבנה שהפרחים במלוא פתיחתם. מספר זנים מפיצים ניחוח עדין. משך זמן הפריחה הוא קצר, וככלל היא לא נותרת יותר משבוע. המינים הנפוצים הם yamazakura (ל: Prunus Serrulata var. , דובדבן הרים), somei-yosino (ל: P. Yedoensis, דובדבן יושינו), higanzkura (דובדבן השוויון), sidarezakura (ל P. Itosakura, דובדבן הבכות), ועוד. בניגוד לעצי הבר, מיני התרבות נקראים בהכללה satozakura (דובדבן ביתי). הפרחים בעלי דור בודד או כפול, בהתאם למין העץ. הפרחים מראים שונות רבה בצבעים, בצורה ובתפרחת, כך שאחד יתפעל מכל העץ או הענף, השני יתרשם מכל פרח בודד.מספר עלי הכותרת בעצי הבר הוא חמישה ובדור בודד, הרי שבמינים התרבותיים המספרים הם רבים, עד למרובה מכולם -kikuzakura (דובדבן החרצית), שפרחיו הם בדור כפול עם מאתים עלי כותרת. ישנו דובדבן נוסף הידוע בשם ukonzakura .עם פרחים צהובים, ממנו פותחו זנים נוספים .בתמונה מטה ניראים אזור הרי יושינו (Yoshino) שנמצא דרומית לקיוטו, מקום עתיר ומפורסם בעצי הדובדבן שלו ואתר עלייה לרגל בזמן פריחתם מכל רחבי יפן.











 

ortolan

New member
הפריחה השנה הייתה היפה ביותר שזכיתי לראות

מבין שש הפעמים בהן הייתי ביפן בעונה המתאימה. היא גם לוותה במזג אוויר יפה עד כדי כך שלפני יומיים היה חם מספיק לטי-שירט.

אבל היום בבוקר -

שלג!

מה?

כן, שלג ולאחריו גשם קפוא ו 3 מעלות... שערוריה.

http://mainichi.jp/english/english/newsselect/news/20150408p2a00m0na008000c.html
 

Tenguy

New member
לפי התמונה - גם פריחה תחת שלג יפה וגם מיוחדת

עליך לשמוח בחלקך - שש פעמים ראית פריחת דובדבן - והפעם : גם פריחה "היפה ביותר" וגם פריחה עם שלג....
 

herouth

New member
אולי זה יאריך קצת את הפריחה... הסאקורה אוהבת קור, לא?

 

Tenguy

New member
פינת הציפור ביפן - חודש אפריל: עפרוני - hibari - 雲雀

כמו הסבכי (uguisu) גם העפרוני מוכר בפולקלור היפני כמבשר האביב, בשירת האהבה שלו שנשמעת למרחוק באיזורי הכפר ביפן, כפי ששמעו ברחבי השדות של יפן הישנה שלפני שאון העיר המודרנית. שירת העפרוני יפה ומתרוננת למרות שהיא פחות מסתלסלת מזו של הסבכי, היא נוכחת, נפוצה ונשמעת הרבה יותר בשדות הפתוחים (האורז, באם נשתל בשדות - רק מתחיל להכות שורש במים), ואפשר גם לראות לא מעט את זכרי העפרוני שרים את שירתם תוך כדי מעוף גבוה אל השמיים... עד שאי אפשר לראותם יותר מבלי להסתנוור באור השמש
מיטיבי שמיעה יכולים לזהות כי שירת העפרוני במעוף למעלה היא שונה מן השירה של המעוף מטה בחזרה לקרקע.

העפרוני אהוב ונוכח בתרבות היפנית - כמו בציורים, שירים ועוד. מביא לכאן שיר הייקו של איסה :
松島やかすみは暮て鳴雲雀
matsushima ya kasumi wa kurete naku hibari

island of pines--
while mist turns dark
a skylark singing

Matsushima is a famously lovely bay of Japan known for its picturesque pine islands.





 

Tenguy

New member
פינת הצומח ביפן - חודש אפריל - שאר הפרחים

באפריל לא רק העצים פורחים, אלא כמובן גם שפע של פרחים. הפרחים הבולטים בחודש זה הם ה-sumire (לטינית: Viola spp. : סגל), tampopo (ל: Taraxacum Patycarpum : כתמה), rengesō (ל: Astragalus Sinicus: קֶדֶד סיני), tukusi, (ל: Equisetum Arvense: שבטבט), na-no-hana (ל: Brassica Campestris, subsp. Chinensis: כרוב) וה-sakurasō (ל: Primula Sieboldii: בכור אביב).

פרח מיוחד נוסף הוא הסחלב, ממנו פורחים ביפן מספר מינים, שחלקם אנדמיים (מקומיים) רק ביפן, כשהידוע מכולם הוא דווקא סחלב הבר (cymbidium goeringii, 蘭 ,ran), שנחבא במעבי היער לצד מקווי מים או נחלים - מראהו צנוע גובהו כ-60 ס"מ ופרחיו הירוקים בגודל כ-5 ס"מ, אך עם ניחוח נהדר. הסחלב מסמל אלגנטיות צנועה המוערכת ביפן ומיוחסים לו גם תכונות מרפא רבות. הסחלב, נמנה על ארבעת האצילים (shi kun shi - 四君子) של ציורי הדיו (סומי-אה 墨絵) ביפן ובסין, ומסמל את עונת האביב (כפי שהשזיף מסמל את עונת החורף). ביפן, מגדלים את הסחלב גם בעציצים, ותירבתו אותו לזנים צבעוניים ויחודיים, ובעונה זאת מתקיימות גם תערוכות נושאות פרסים לסחלבים ברחבי יפן. אני מצרף פה סרטון של צייד סחלבים שמראה את הסחלב הבר (דקה 2:52) בסביבתו הטבעית עמוק במעבה היער היפני.

ה-sumire : סגל, הוא נפוץ בשדות ובהרים ופורח בפרחים בצבעי כחול-סגול, אשר בדומה ל-rengesō, הוא ניחן במראה עדין ויפה במיוחד.

ה-rengesō, השייך למשפחת הקטניות (Leguminosae), נושא צבירים של פרחים קטנים בצבע אדמדם-סגול וניראה עדין ומלא חן. ביתו המקורי הוא בסין, אך הוא גדל בכל רחבי יפן. בסתיו, לאחר קציר האורז, האיכרים זורעים את השדות בזרעים של צמח זה, ובזמן פריחתו באביב, הוא מכסה במרבד אדום את מרחבי השדות. השורשים מכילים בקטריה אקסוסטוסית המעשירה את הקרקע בחנקן, והאיכרים מגדלים צמח זה כדי לעשותו דשן ירוק בחרישתם את השדות באביב. הזרעים מתפזרים ברוח, והצמח אפשר וייראה גם לצידי הדרכים.

ה-tukusi הוא הגבעול של ה-sugina (Equisetum Arvense: שבטבט), השייך לסדרת צמחים קדומה, צבעו צהבהב-חום (tutiro "צבע אדמה"), בצורתו הוא מזכיר את מכחול הכתיבה היפני, מכאן כינויו 土筆 "מכחול אדמה". הוא מוציא את נצריו בכל מקום בשדות ובהרים ובצדדי שדות האורז, כך שכל אחד שגדל במחוזות הכפר, יש לו זיכרונות של שמחת כל הילדים, הקוטפים את פרחי ה-tukusi.

ה-na-no-hana : כרוב, שייך למשפחת המצליבים (Brassicaceae), מקורו מסין, תורבת בכל מקום, ובעל שימושים לרוב; העלים הרכים נאכלים, מן הזרעים ניתן למצות שמן הנצרך גם למזון וגם לתעשייה, כאשר השמן מושלך לאחר שימוש כאשפה – "עוגת שמן" -הוא משמש כדשן טבעי. הפרחים דמויי הצלב, פורחים בצבירים של צהוב בוהק. מרבדי הפרחים הצהובים של פריחת הכרוב, הנראים פה ושם בגומחות הרים או בינות שדות ירוקים של חיטה, נותנים תוקף לעוד צבע אופייני של האביב.

ה-tampopo : כתמה שייכת למשפחת המרכבים (Compositae), ויש לה עלים בעלי גוף הסדורים בשושנת, שממרכזה גבעול המתנשא לגובה של 10 ס"מ, שבראשו נושא פרח צהוב מושך עין. הזרעים, הנמצאים בתוך פלומת מוץ רכה, מופצים ברוח לכל עבר.

ה-sakurasō : בכור אביב הוא צמח רב-שנתי גדל בר בשדות ובהרים, המוציא שושנת של מספר עלים, שממרכזה עולים מספר גבעולי פרחים לגובה של 20 ס"מ, שבראשם פרחים בצבעי וורוד עד סגול מרהיבים, בני חמישה עלי כותרת; המזכירים את אלה של הדובדבן, וזו הסיבה מדוע קוראים לבכור אביב גם בכור אביב ("עשב הדובדבן"). מאחר והפרחים מאד מושכים עין, הם מגודלים לרוב כבר מזמנים עתיקים. ידוע מרישומים כי תירבות בכור אביב נהיה יותר פופולרי במאות האחרונות ביפן, לקראת תום תקופת טוקוגאווה (אמצע המאה ה-19). כיום קיימים יותר מ-300 סוגי בכור אביב. למרות ההשוואה אל מול הרקפות הדהימות של אירופה, רוב הסוגים היפאניים הם פשוטים וביתיים, ומבטאים טוב יותר את המוסכמות של האסתטיקה היפאנית.

לסיכום עונת האביב - מצורף קישור יפה על שילוב מוטיבי הפריחה והחגים של עונת האביב, שכוללים הרבה מן הפרחים כאן, בקימונו היפני.



















 
למעלה