פינת התאוריה-מפתחות

פינת התאוריה-מפתחות

ועוד יום רביעי הגיע=] בשבוע שעבר הסברתי על מרווחים בסולמות, והשבוע- מפתחות,, ולא,לא מפתח לבית
-נעזרת בספר עיבוד ופיתוח שמיעה של המגמה- רוב המוזיקאים, כולל הזמרים, מכירים תווים,יודעים תווים, לפחות במפתח סול. אבל מי שלא יודע לעומק את עניין הסולמות, פעם שאל את עצמו מה זאת אומרת מפתח סול?למה צריך אותו? מפתח סול משמש את רוב הכלים שיש, אך יש עוד 3 סולמות פחות מוכרים ממנו.
למה יש 4 סולמות?
התשובה היא מאוד פשוטה, לכל כלי יש את מספר האוקטבות שיש לו (אוקטבה-מרווח של 8 תווים,מדו ל-דו למשל), נאמר, לגיטרה יש שלושהוחצי אוקטבות בדרך כלל, מ-דו נמוך במיוחד, ל-דו גבוה מאוד,,גיטרה,חליל צד, חצוצרה ועוד הרבה כלים משתמשים במפתח סול, מפני שהוא הכי נוח לקריאה כאשר יש הרבה תווים ( הוא מכסה את כל החמשה) אבל, ישנם כלים כמו טרומבון, טרומבון הוא כלי שמנגן תווים נמוכים, ולכן, יהיה לו מאוד קשה לקרוא תווים במפתח סול, עם " קווי עזר" (קווים מתחת או מעל לחמשה,תמונה מספר1)לכן, יצרו בשביל הכלים "האחרים" סולמות שונים, נתחיל מהמוכר ביותר, מפתח פה (תמונה 2) אולי אתם מכירים אותו, מפני שאת יד שמאל בפסנתר, מנגנים במפתח סול.
התווים הם אותם תווים, אך הסימון שלהם על החמשה הוא אחר ממפתח סול
כאן ה-דו, נמצא על השורה(הלבנהXD אין לי איך להסביר את זה) השנייה מלמטה על החמשה(תמונה3) נעבור ל-2 דומים מאוד, ולא מוכרים, מפתח דו אלט - הוא נראה כך (תמונה4) ורק מעט מאוד כלים משתמשים בו. הדו כאן נמצא על השורה (השחורה) בדיוק באמצע (תמונה5) ויולה ובסון משתמשים בסולם זה. הסולם השני, הוא מפתח דו טנור הוא נראה כך (תמונה6) ובו בעיקר הצ'לו משתמש, הוא יותר נמוך מדו אלט. הדו נמצא על השורה הרביעית מלמטה (השחורה) (תמונה 7). טיפים: |מדוזה|במפתח דו, התו דו מסומן היכן שה"חץ" האמצעי מצביע (ראו תמונות). כך אפשר להבחין איפה זה דו, וכך מי שלא מכיר את צליליו של מפתח דו, יכול להיעזר בסימן זה. (גם באלט וגם בטנור) |מדוזה|במפתח פה-העיגול הגדול (ראו תמונות) של מפתח הפה מצוייר על הצליל פה, וגם בין ה"נקודתיים" שמצד ימין של מפתח פה, יש את הצליל פה. כך יודע הנגן איפה נמצא התו פה, וכך גם יודע כיצד לנגן את התווים. מקווה שהיה ברור, ממש השקעתי, ואם משהו לא ברור, יש קישור של ויקפדיה=] תגיבו, ותגידו אם אתם רוצים גם לתרום מהידע שלכם [האמ, או של ויקפדיהXD] 3>נעמיקה

ttg

New member
רק תיזהרי בניסוחים, במיוחד שהוויקי

פדיה היא דבר שנכתב ע"י אנשים ולפעמים מכיל מידע לא מדוייק. כמה נקודות שכדאי לדעת: היו הרבה יותר מפתחות. נכון להיום נמצאים בשימוש בעיקר ה4 שציינת אבל עדיין גם מפתחות "ישנים יותר" קיימים. עידן המפתחות התחיל עם יצירת התיווי המודרני (התיווי של ימינו הוא דבר צעיר יחסית). הצ'לו דרך אגב משתמש גם במפתח דו טנור אבל בדרך כלל נכתוב לו במפתח פה סטנדרטי. גיטרה דרך אגב וגם גיטרה באס וקונטרה-באס נכתבים בטרנספוזיציה של אוקטבה. כך שהם לא באמת מנוגנים היכן שהם נכתבים. בגיטרה במפתח סול לדוגמא - דו ראשון הוא בפועל דו קטן. הסכנה בלימוד תיאוריה באינטרנט היא יצירת ניסוחים שגויים והבנה לא מדוייקת של חומר. היוזמה מבורכת אבל מומלץ בחום לכל מי שקורה לעבוד עם מורה ולהתייעץ בו לביאור ולתיקון של האינפורמציה הנגישה ברשת.

../images/Emo45.gif

זה ממשנכון, לגבי הטרנספוזיציה של מפתח פה באוקטבה, אותי לפחות לימדו שלא מעבירים באוקטבה, אבל אני עוד אבדוק את העניין. זה מובן, לפחות לי, שאי אפשר ללמוד תיאוריה רק מתיאורים באינטרנט, ושצריך מורה, ותיחזוקים מהצד. אגב, לא לקחתי מידע מויקפדיה, אלא מהספר שלי לתיאוריה, =] נעמיקה

tirasc15

New member
מצויין!

תודה רבה... באמת לא הבנתי איזה עוד מפתחות יש חוץ מסול ופה ולמה הם משמשים... חידשת לי. תמשיכי כך!

Miss Naama

New member
תודה רבה לך ../images/Emo13.gif בדיוק היום ניסיתי

לרשום לחברה תווים של קטע קצרצר שאני מנגנת בגיטרה במפתח סול, והיא מנגנת בצ'לו, והיא קראה אותם במפתח אחר, אז זה היה קצת מבלבל
באמת תודה, זה עניין אותי מאוד ושימושי לי

למעלה