פיתוח אפליקציות לאייפון, שאלה טכנית+משפטית

פיתוח אפליקציות לאייפון, שאלה טכנית+משפטית

1. למי אני ניגש על מנת להציע לו/לה רעיון לאפליקציה שלדעתי תשנה את העולם מהקצה לקצה... (הגזמתי ?) ואני מת מפחד שהמפתח יעשה לי עם הראש תנועה של שטויות במיץ עגבניות...
ואחרי דקה שהוא שולח אותי הביתה הוא רץ לפתח את האפליקציה הזאת בעצמו, רושם אותה על שמו, רושם עליה פטנט וגונב ממני את הרעיון ?

משפטית איך נכנסים לזה בצורה חכמה, ולאן נגשים בדיוק לברר זאת ?

תודה מראש

השאלה הזאת מאד נפוצה

והיא תמיד מזכירה לי את אחד הסיפורים שמספרים על ווינסטון צ'רצ'יל.
בקליפת אגוז: בזמן מלחמת העולם השניה, הזמן שצ'רצ'יל היה ראש ממשלת בריטניה, מישהו הצליח להשיג פגישה איתו ואמר לוף ,אדוני ראש הממשלה, יש לי רעיון שיביא לנו ניצחון מיידי במלחמה נגד הגרמנים!"
"מה הרעיון שלך?" שאל צ'רצ'יל.
"אדיני ראש הממשלה, הרעיון שלי הוא לבנות טנק שיכול לנסוע על קרקעית הים. הוא יוכל להיכנס לים בחופי בריטניה, לנסוע עד לחופי צרפת, שם לצאת מהים ולהפתיע את הגרמנים!"
צ'רצ'יל ענה: "מצויין, ואיך בונים דבר כזה?"
ענה האיש: "אני לא מהנדס, בשביל זה יש מהנדסים..."

העולם מלא ברעיונות ובאנשים שבטוחים שהרעיון שלהם ישנה את העולם. אנשים שיכולים להפוך רעיונות מהפכניים למציאות מועילה וכדאית, יש פחות.

לפי מה שאתה מספר, מה שאתה רוצה הוא לפתח אפליקציה (תוכנה).
כעיקרון, כמעט בלתי אפשרי לרשום פטנט על תוכנה, אך תוכנה מוגנת בזכויות יוצרים. הרעיון שבבסיס התוכנה לא ניתן כמעט להגנה ומהרגע שהתוכנה שלך תפורסם, ממילא כל אחד יוכל ליישם את הרעיון שלך ולכתוב תוכנה אחרת.

לפי מה שאני מבין, מה שאתה רוצה ולא יכול לבד זה לכתוב אפליקציה. יש לך כמה דרכים לעשות זאת:
1. כנראה לא הכי מעשית, כי זה דורש זמן: ללמוד קורס פיתוח אפליקציות לאותה מערכת הפעלה ולפתח את התוכנה בעצמך.
2. להעסיק מפתח כעובד שכיר
3. להעסיק מפתח כמשתתף חפשי (פרילנסר)
4. למצוא שותף שיודע לפתח.

מה שעליך לעשות קודם כל לפנות לעו"ד שמתמחה בקניין רוחני על מנת לבדוק את אפשרויות ההגנה על הקניין הרוחני שלך, ככל שהוא קיים. כמו כן, הוא יוכל להכין עבורך הסכם העסקת מפתח שכיר, או הסכם העסקת מפתח עצמאי, או הסכם שותפות, שיכללו את כל הסעיפים הדרושים על מנת למנוע מהאנשים שיחשפו לרעיון שלך לגלות אותו לצדדים שלישיים ו/או להתחרות בך.
כמובן שאם אתה מאד חסכן ורוצה לקחת סיכונים, אתה יכול לחפש לבד באינטרנט נוסח של הסכם סודיות, המכונה בד,כ NDA ולהחתים עליו את כל מי שאתה רוצה להציג לו את הרעיון, אך זה לא כל כך מומלץ כי לא בטוח שמה שתמצא שווה משהו וגם אין שום אחריות מקצועית על "מציאות".

בטח שמת לב שבתשובה שלך יש סתירה כפולה...

1. מצד אחד אתה כותב שאי אפשר להגן על תוכנה בפטנט.
מייד אחרי זה אתה ממליץ לי/ולאחרים לרשום את הפטנט על התוכנה - אם יש לנו כזאת - בזכויות יוצרים...כקניין רוחני מוגן...

תחליט - או שאין דבר כזה זכויות יוצרים על תוכנה, ואז אין מה לרשום פטנט על שום חידוש מבריק בתחום ולא משנה כה גאוני הוא...
או שיש דבר כזה לרשום פטנט על תוכנה - ולכן אפשר לרשום עליה זכויות יוצרים....

2. אם כל אחד יכול שניה אחרי שרשמתי זכויות יוצרים על קניין רוחני לפרוץ ולהעתיק או לייצר דבר דומה/זהה מה בדיוק הערך של רישום זכויות יוצרים ?
אז במה הועילו חכמים בתקנתם ?

תסכים איתי שסתרת את עצמך כאן....

?

ידידי היקר

בוקר טוב וברוך הבא לעולם הקניין הרוחני.
לצערי, לא הבנת בכלל מה שכתבתי. אחד הדברים הנפלאים בפורומים הוא שהכותב לא אחראי לאי הבנות וגם לחוסר ידע של הקוראים.
מה שאני מבין מהודעתך הוא ש:
א. אינך מכיר בכלל את התחום ולכן, אינך מבין את ההבדלים בין סוגי הקניין הרוחני השונים ובפרט בין זכות יוצרים לפטנט. מכאן גם אינך יודע על מה כל אחת מזכויות אלה מגן.
ב. לא שמת לב מה שכתבתי, היכן בדיוק כתבתי שאין זכויות יוצרים בתוכנה.
ג. לא כתבתי לך לרשום זכויות יוצרים, כתבתי לך לפנות ליעוץ פרטני כדי לבדוק מה יש לך ואם יש אפשרויות וכדאיות לנסות להגן על כך בכלים שעומדים אולי לרשותך בתחום הקניין הרוחני.

הייתי מציע שתתחיל ממושגי היסוד ממש. אולי תקרא קצת בויקיפדיה קודם.
לי יצא לתת הרצאות בקורסים של יזמי אינטרנט ובד,כ אני מתחיל בזה שאני מסביר מה זאת זכות, מה זה קניין, מה זה קניין רוחני,
אילו זכויות קניין רוחני קיימות, הבעיה היא שאני לא יכול לתת את ההרצאה הזאת בפורום, אבל אני משוכנע שניתן למצוא משהו כמו "מבוא לקניין רוחני" ברשת.

הערך של זכות היוצרים (לא של הרישום שלה, שברוב מדינות העולם בכלל לא קיים) היא שהיא מגנה על זכותו הבלעדית של בעל הזכות לעשות פעולות מסויימות ביצירה, כגון העתקה, תרגום, יצירות נגזרות, מסחר ביצירה וכד'. היא אינה מקנה את הזכות למנוע מאנשים אחרים ליצור יצירות מקוריות שמבוססות על אותם רעיונות.

לגבי רישום תוכנה כפטנט, הדברים באמת מורכבים. יש לך נתיה מסויימת לקרוא טקסט מורכב ולנסות להפוך אותו לפשטני. תקראשוב ותשים לב לגוונים. אני לא כתבתי שלא ניתן לרשום תוכנה כפטנט. אך כדי לרשום תוכנה כפטנט, אתה צריך להוכיח שמדובר על אמצאה חדשה, כמשמעותו של מונח זה בחוק הפטנטים הישראלי. בכל מדינה זה יכול להיות שונה. רוב הסיכויים לרשום תוכנה כפטנט הם דווקא בארה"ב.

לדורון היקר שלום רב

1. נטייה כותבים עם ט ושני יודים ולא עם ת.
2. המצאה כותבים אם ה ולא אם א בהתחלה.
3. המון תודה. כי לפי מה שהבנתי מימך, כעת אני מבין עד כמה אינני מבין , ויש לי ללמוד הרבה בתחום, כדי להבין את הבסיס.
4. מוצא חן בעיניי הידע המופלג שלך בתחום, עם הנסיון המעשי (הרזומה) הוא כמו הידע, בסופו של יום אני עוד אצור איתך קשר, ויחסנו יהפכו לעו"ד-לקוח.
5. במקרה שלי, הדבר הזה שמסתובב לי בראש בהחלט עונה להגדרה של רישום כפטנט, למעשה ייתכן שזה יצטרך להיות שילוב של מספר טכנולוגיות (קיימות) לשם מטרה אחת.
אבל מה פתאום שאני אפרט כאן את זה ? אני הרי הולך להיות (כנראה) הלקוח הבא שלך.

שוב תודה. נתראה בחוץ !

המחוקק כותב אמצאה בא ולא בה'

אז לפחות בעניין זה, את הטענות נא להפנות לכנסת!
חוק הפטנטים.
אז שוב, למה להתעסק בדברים שלא בדקת?
לגבי הנטיה, מקובל.וחוץ מזה, מה זה "בחוץ"? מה הפורום בית סוהר?

תגובה שהכילה שמות גנאי נמחקה על ידי

מעבר לכך, דיונים על השפה העברית ו/או על כישורי חברי הכנסת, מקומם לא בפורום זה (אם כי לא על כך נמחקה ההודעה, אלא על הביטויים הנוגדים את תקנון האתר).

AmitNHB

New member
שלום. כמה שאלות בנושא הנ"ל.

1) מהם התעריפים (סדר גודל) להסכם NDA כמדובר עבור רעיון לאפליקציה ?

2) האם ניתן להגן על קניין רוחני כאשר מדובר במשחק ? סתם לדוגמא: טטריס. על מה אפשר בעצם להגן כאן ?

3) אודה לך אם תוכל להפנות אותי לדוגמאות לנסחים שהזכרת בפסקה האחרונה. אני לא מעוניין לקחת סיכון ולכתוב הסכם שכזה בעצמי, אך ברצוני להתרשם.

תודה.

תשובות

1. אין תעריפים, ובכלל נושא שכר טרחת עורכי דין אינו נושא לדיון בפורום זה. פנה לעורכי דין כדי לקבל הצעות מחיר.
2. ניתן. בין היתר, באמצעות זכויות יוצרים ניתן להגן על העיצוב, על אם במשחק יש עלילה ניתן להגן על העלילה, אם יש דמויות ניתן להגן על הדמויות, אם המשחק הוא משחק מחשב ו/או רשת, ניתן להגן על הקוד ועל מה שנקרא look & feel של התוכנה, על בסיס הנתונים, כמו בכל תוכנה אחרת, כמו כן, ניתן להגן על שם המשחק, על שמות הדמויות, על הלוגו ועל אלמנטים נוספים באמצעות סימני מסחר.
3. הפורום אינו עוסק בחיפוש דוגמאות באינטרנט.

למעלה