פלוגה בקו

פלוגה בקו

אני צריך מעט עזרה בכדי להבין את השיר במלואו. אני רוצה לפגוש אותה פתאום במקרה אחרי שכבר אשכח אותה כליל. אני רוצה שזה יהיה לגמרי במקרה - ילדה קטנה אהבתי בגליל. עומד אצל חלון ראווה בתור חייל מה כבר יכלנו להספיק? נשקפת בזגוגית פתאום הולכת וקרבה... בתור חייל אני ידעתי להצחיק. מדרגות נעות באיזה כל-בו ענק, צרוד מתוק היה גלגול צחוקה... אני יורד והיא עולה אלי, אנחנו רק, - והגליל כמו איזה ארץ רחוקה. שוכב לי על החוף ומתנמנם, ילדה עם סומק-לחי חן גומות... צל קריר זוחל על מצחי המדמדם... זה עוד ירוק, חרדו עיניה החומות. אוטובוס דחוס, מלא ערב רב - נתחיל להיוודע יקחו אותך... ומי זאת הנלחצת אלי גב אל גב - ...ורק צלקת תישאר ממך. פתאום התחיל הקיץ רגעים למנות. ואז כבר באו המשאיות היא לא באה לנשיקה כמו יתר הבנות - - גם תור לכרטיסים יכול להיות. לא משנה מקום גם זמן לא משנה ילדה קטנה אהבתי בגליל. ואני הולך לפגוש אותה לגמרי במקרה אחרי שכבר אשכח אותה כליל. (היא לא באה לנשיקה כמו יתר הבנות - גם תור לכרטיסים יכול להיות.) את ארבעת הבתים הראשונים אני מבין לגמרי. מאז קצת מתחיל להסתבך. נתחיל להיוודע יקחו אותך - ? מי? מה? וכן כל הבית שלאחר מכן: פתאום התחיל הקיץ רגעים למנות.. ושאלה אחרונה - מדוע "פלוגה בקו"?

נראה לי שהכוונה היא

1. מתחילים להבין שיקחו אותו לצבא 2. הקיץ שהם מבלים ביחד לפני שהוא מתגייס עומד להגמר מה יש בקניון הזה ילדתי?

וגם

פלוגה בקו - שם כללי לכל פלוגה שיורדת לקו...שייך לחיילים הותיקים יותר מהתקופה שלו וכל הסיפור מתרחש רגע לפני שהפלוגה בשיר יורדת לאיזה משימה מלחמתית..

משמרותי

New member
ערגונות בליל ירח

פגישה מקרית של בת 16 עם חייל בן 20 בחורשת ה40 בשנות ה60.זה היה יכול להיות גם בתור לכרטיסים מקרי,או באוטובוס...

uridat

New member
בקניון הזה

למרות שלדעתי הוא נבנה אחרי שהשיר נכתב (תקנו אותי אם אני טועה) יש: חלון ראוה מדרגות נעות אוטובסים עוברים ממול וקרבה עצומה לחורשת טל אכן, בכל פעם שאני מזדמן לאזור אני מתחיל לפזם את השיר והחוויה אחרת מבכל מקום אחר.

bart simpson75

New member
הקניון הזה

אכן נבנה במהלך שנות ה - 90 המאושרות. וחורשת טל אכן גורמת להתרגשות חושים שכזאת. בגלל זה אני לא מתרחק ממנה...

Continuum

New member
תקן אותי אם אני טועה..

אבל את השלושה הראשונים יש בכל קניון באשר הוא.

bart simpson75

New member
פלוגה בקו - כמו שאני מבין את השיר

ואת ההווי הצבאי, הפלוגה נמצאת בקו - פעילות מבצעית בצפון ונוצרים קשרים עם תושבי המקום. כל מי שהיה קרבי בצבא יודע על מה אני מדבר. הגליל מוזכר ברקע כל הזמן. כשנגמר הקו הם נפרדים מהתושבים ועולים על המשאיות הצבאיות לאימון/פעילות אחרת או משהו כזה.

עדין לא ברור ממש

"שוכב לי על החוף ומתנמנם, ילדה עם סומק-לחי חן גומות... צל קריר זוחל על מצחי המדמדם... זה עוד ירוק, חרדו עיניה החומות." עד הבית הזה הייתה חלוקה של שורה שורה בין הווה לעבר. מה אם הבית הזה? עבר? הווה? בוודאי שלא שניהם. מה אתם אומרים? ומה קורה עם הבית הבא: "אוטובוס דחוס, מלא ערב רב - נתחיל להיוודע יקחו אותך... ומי זאת הנלחצת אלי גב אל גב - ... ורק צלקת תישאר ממך" האם הוא חוזר שוב למבנה הקודם - שורה שורה - עבר הווה - או שלא? וההמשך גם הוא מסתבך: "פתאום התחיל הקיץ רגעים למנות. ואז כבר באו המשאיות היא לא באה לנשיקה כמו יתר הבנות - - גם תור לכרטיסים יכול להיות" לי הכל נראה פה עבר חוץ מהשורה האחרונה. אבל אני לא בטוח כלכך בהבנת הבית. האם המשאיות זה אכן הצבא? ומה זאת אומרת היא לא באה לנשיקה? בכל מקרה השורה האחרונה יוצאת דופן. לא קשורה.

uridat

New member
לדעתי: הוא-היא

לדעתי בשני הבתים האלה המבנה הוא של שורה הוא (עושה, חווה, חושב או אומר) שורה היא (עושה, חווה, חושבת או אומרת) התחיל הקיץ רגעים למנות - סוף הקיץ, סוף הקו. באו המשאיות - הפלוגה עוזבת. היא לא באה לנשיקה - לא באה להפרד כמו החברות הזמניות של החבר'ה האחרים. שהרי כבר קודם חשבה לעצמה: "נתחיל להיוודע יקחו אותך... ...ורק צלקת תשאר ממך" ולכן למרות שהוא רצה והיא רצתה, לא נוצר הקשר בגלל הפחד מסיומו בטרם עת. גם תור לכרטיסים יכול להיות - התכתבות עם תחילת השיר. רוצה לפגוש אותה במקרה ולא משנה מתי ואיפה. רוצה סיכוי לחדש את הקשר שלא התחיל.

זה כבר משהו

תודה לך. נשמע לי מסתדר נהדר. כתבת בסוף "רוצה סיכוי לחדש את הקשר שלא התחיל". אני חולק עליך בהקשר הזה. לדעתי הוא רוצה לפגוש את אהובתו לשעבר בצורה נייטרלית לא כדי להתחיל קשר אלא רק כדי לפגוש. וכמובן שזה אבסורד. רק כל עוד הוא ממשיך לזכור אותה אז הוארוצה לפגוש אותה, ברגע שהוא יפסיק לאהוב ולזכור אז גם לא יהיה חשוב לו להפגש איתה בעתיד.. עוד רעיונות? בכל מקרה אני חושב שזה אחד השירים המורכבים של מאיר מבחינת השינויים הרבים בין סוג הדוברים ובין עבר-הווה-עתיד. יש למישהו עוד דוגמא לשינויים כאלו בשירים אחרים?

אדום-ירוק-חום

אני קורא את השיר בתור שיר על אהבת בוסר, כלומר כל הסיפור שכאילו מתרחש על פלוגה בקו הוא התפאורה למה שמתרחש פנימה - גם אצלו וגם אצלה. לא בא לי עכשיו לנבור יותר מדי בשיר אבל כנראה שעבור שניהם מדובר בגישושים של אהבה ראשונה, ושניהם כנראה קצת מפחדים להסתנן ולחצות את הקווים... כך שלגבי הצל הזוחל על המצח המדמם..אצלי זה מעורר איזה הבלחה מעורפלת של אינטימיות שיכולה להיות מאד משמעותית אבל גם מאד מאיימת לזוג ירוק שכזה...כלומר נוצרת סיטואציה של התקרבות לרגע האמת - אולי נשיקה, אולי נגיעה אולי יותר..הצל הקריר שזוחל יכול להיות משב מרענן אבל הוא יכול להיות מאים כמו חייל שזוחל לקראת האויב. ברגע האמת הבחורה מפחדת ונסוגה.."זה עוד ירוק" - כלומר זה (או אני או אנחנו) עדיין לא בשל/בשלה/בשלים....והכל מבליח בהרף עין דרך משחק הצבעים - צל קריר זוחל על מצחי המדמם זה עוד ירוק חרדו עיניה החומות.. ****************** גם אני מאד אוהב את השיר הזה בגלל המעברים החדים שהתודעה עוברת בין העבר להווה לעתיד, לפעמים נראה שהתודעה ממש חיה באותו הרגע בזמנים ומקומות שונים, כאילו הוא נמצא במקום כלשהו אבל נגד עיניו הוא רואה חזיונות אחרים, מהעבר ומהעתיד. אני רואה את המעברים האלה גם בשיר תת מודע זמני וגם ברכילות הפטריות, שני שירים שאני מאד אוהב, במיוחד האחרון. חוץ מזה זה מזכיר לי גם את הספר "בית מטבחיים 5" של קורט וונגוט, נראה לי שמי שאוהב את מאיר יאהב גם את כל הספרים של הסופר הנהדר הזה. ממליץ להתאמץ ולקרוא באנגלית לא קשה מאשר להתבאס מתרגומים מחרידים להחריד לעברית.

Continuum

New member
אממ כן, לא אמרתם שפלוגה זה מלשון פילוג..

(כמו מפלגות.) כי.. אמ.. הם נפרדים. בגלל זה דווקא פלוגה.

ורק צלקת תישאר ממך חייל...

רוב הפירושים למהלך השיר נכונים... שכן האטמוספרה היא צבאית ולכן המושגים הנלווים לשיר. "אוטובוס דחוס, מלא ערב רב" ערב רב - ביטוי ל "שלל אנשים" , שכן זהו פירוש מקראי, כאשר חצו בני ישראל את ים סוף, התערבבו איתם "ערב רב" אנשים נוספים תפסו טרמפ וברחו עם בני ישראל ממצרים. בנוסף "רק צלקת תישאר ממך חייל" לדעתי כפי שהשיר מתאר התאהבות של חייל בן 20 ונערה בגיל העשרה (14-16) וכן אחרי שהם שוכבים והיא עוד בתולה (זה עוד "ירוק") זו הצלקת שנשארת בגוף מאותו מפגש....

bart simpson75

New member
וואוו

חשבתי על הרבה פירושים ל - "זה עוד ירוק", אבל על זה לא חשבתי. מה שאני אוהב בשיר, זה שבכל פעם שעוברים את קריית שמונה ורואים את החרמון והרי הלבנון באופק, מתחילים לפזם אותו, גם כשאתה כבר אזרח.

פשששש חבר'ה, כל הכבוד לכם

הפלתם לי המון אסימונים, תובנות מדהימות על חלקי השיר שיוצרים ביחד שלם אחד גדול מה שרק מוכיח כי אין כמו הכתיבה של מאיר, פשוט גאון בכל מובן המילה. המשיכו כך, יישר כוח!

למעלה