פסטיבל הזית - היינו,מסקנו,טעמנו,נהנינו

w o m a n 10

New member
פסטיבל הזית - היינו,מסקנו,טעמנו,נהנינו../images/Emo145.gif

אתמול טיילנו עם חבורה מופלאה בכפר מג'אר ובלוטם במסגרת חגיגות פסטיבל "ימי ענף הזית" התחלנו במטע הזיתים של כפר מג'אר. פגשנו שם משפחות עם ילדים בגילאים שונים שלמדו בהנאה גדולה איך מסיקים זיתים.
 

w o m a n 10

New member
השלב הבא הוא....

מיון והפרדה מהעלים. אחר כך שבירת הזית בעזרת גלגלת שיניים. זו המכונה הידנית בה עושים זאת.
 
דרומי ../images/Emo24.gif

מה שלומך? לונג טיים........... ספר על הנעשה בירכא, בקרת שם בשבת האחרונה? איך היה?
 

ה דרומי

New member
../images/Emo43.gifמעיף../images/Emo199.gif לא זז אני עייף תמיד

היתי שם בשבת של לפני שבועים סיבוב במרכז תערוכה וכמה דוכנים סיבוב קטנטן לבית בד שם ושיחה עם ראש המועצה הממונה ניצב בדימוס חוסן פארס וכמה נכבדים נוספים. שחיה על המקום הסטוריה וכו'
 

w o m a n 10

New member
בית הבד

ביקרנו גם בבית הבד הסמוך. זו המכונה אליה מכניסים זיתים ומוציאים שמן
קנינו שם שמן שנראה טוב... גם נטעם טוב.. ובכל זאת עלו בי תהיות... האם השמן באמת איכותי וטוב כמו השמן שנבדק ומשווק בחנויות?
 
תביאי את השמן אני אחראית על החומוס ונבדוק ../images/Emo3.gif

הפרמטר היחיד שאני מכירה על מנת לדעת האם שמן זית הוא איכותי הוא: אם הוא מתקשה במקרר. אז...קחי צלוחית מלאי אותה בשמן זית, הכניסי למקרר ותמתיני 12 שעות ותחזרי לספר. אגב מהצלוחית אני מורחת על פרוסת לחם במקום חמאה קצת מלח למעלה ובולסת
נראה שאת נהניית יותר מהילדים בטיול
 

w o m a n 10

New member
וואלה נהניתי יותר מהם ../images/Emo3.gif

כולם התעסקו בזיתים אני הייתי עם הילדים
נו טוב, אתן לך את הלחם עם השמן ואני אוכל את החומוס
לא הבנתי. הוא צריך להתקשות???? ומה עם החומציות? מה עם הסיפורים על הכבישה הקרה שמשביחה את השמן? שם הבנתי שהכבישה היא בחום.
 

w o m a n 10

New member
ולא סיפרתי לך .....

שחסרת לי
במיוחד בסוף כשישבנו במקום קסום על כוס קפה.
 

kdr

New member
איך אפשר להשוות

השמן שמגיע לחנויות הוא כמו שאומרים הגשש "שמן נטול שמן". לא ברור (לי) מה מכיל הנוזל השקוף, שמן זית צריך להיראות עכור אם הוא עשוי זיתים. בשמן זית שנמסק בכבישה קרה, תמיד תהיינה שאריות גפת (שאריות גלעין וקליפה) בתחתית. בכל שנה מספרים לנו על יצרן זה או אחר שמזייף שמן זית ואף נמצאו יצרנים שהדפיסו על התוית את סמל מועצת שמן הזית (או איך שקוראים לאלה שמקבלים כסף על התוית). שנים קניתי (נהגתי לעבור במקום) ב"בית הבד המודרני" באום אל פאחם, עוד בימים שהם ארזו את השמן בבקבוקי קולה מזכוכית. בשנים האחרונות הם התמסחרו ומאז אני קונה בג'וליס. ניסינו את זה מפקיעין, לא אהבנו. בשבילי, כמו שרשמת, שמן זית זה הנוזל שיוצא למיכל הנירוסטה בצד השני של המכונה שמועכת את הזיתים, רק זה. השמן בעל גוון ירקרק, עכור ובטעם של זית, בתחתית הבקבוק מצטבר תוך ימים משקע בוצי של הגפת. אנחנו צורכים כליטר שמן בחודש, פח 16 ק"ג מחזיק כשנה.
 

w o m a n 10

New member
מה אתה אומר על העובדה...?

....שהכבישה אצלם אינה כבישה קרה? אותי לימדו שהכבישה הקרה מייצרת שמן איכותי יותר. אני שואלת , לא מתריסה.
 

כ חיים

New member
שמן זית

בית הבד המודרני שצולם בתמונה מייצר שמן זית מעולה למרות שתוך כדי עצירת השמן נעזרים במים מחוממים עד 35 מעלות. יש לדעת שעצירת שמן זית בעזרת מים מחוממים עד 35 מעלות נחשבת ככבישה קרה. עד 35 מעלות לא נגרם שום נזק למרכיבי שמן הזית ולטעמו. יותר מזה, הסיפורים כאילו רק שימוש בגלגלי אבן לריסוק הזיתים ועצירת השמן יחשב ככבישה קרה הוא מיתוס שהתפתח ללא כל הצדקה. רוב האנשים אינם יודעים שהאבנים המתגלגלות בבתי הבד הישנים שמופעלים ,כמובן, ע"י מנוע, במהלך סיבובם נגרם חיכוך היוצר חום המגיע בערך ל 70 מעלות - פי שנים מהמים המחוממים ל 35 מעלות. בקשר למה שנאמר לגבי הכנסת דגימת שמן למקרר כדי לראות אם הוא נקרש או לא, תוצאות בדיקה זו מלמדות דבר אחד והוא שאם השמן נקרש הרי זה שמן זית לכל דבר אבל אין הוא מלמד מאומה לגבי איכותו. איכות שמן זית נבדקת אך ורק במעבדה ,שם בודקים את אחוז החומציות בשמן וכן בדיקות נוספות. לגבי צבעו של השמן, כאשר הזיתים נמסקים בעוד הזיתים ירוקים, צבעו יהיה כהה (לא ירוק). ככל שהזיתים ישנו את צבעם מירוק לאדום ויותר מאוחר לשחור, צבעו יהיה בהיר, צהבהב. מיד לאחר עצירת השמן מראהו יהיה עכור. ככל שעובר הזמן המשקעים בשמן ירדו לתחתית הבקבוק, מיכל, חבית. מה יותר טעים, שמן עכור מיד בהתחלה או שמן נקי לאחר שהמשקעים ירדו? זה כבר ענין של העדפה אישית. לסיכום מי שקונה שמן זית שנעצר בבתי בד מודניים, יכול להיות רגוע. השמן טוב ואיכותי, בתנאי כמובן שהוא נמסק לפי הכללים והזיתים הובאו לבית הבד במיכלים מאווררים ולא נשמרו בשקי ניילון אטומים וכן הובאו באותו יום לבית הבד. ועוד, מי שקונה שמן זית במרכולים מיצרנים ידועים שכתובתם ומספר הטלפון שלהם רשום על גבי התוית, גם הוא אינו צריך לחשוש. אף משווק או יצרן מוכר לא יסתבך בזיוף או מכירת שמן לא ראוי.
 
חיימק'ה תודה על ההסבר המדוייק ../images/Emo24.gif

למרות שכתבת על חוסר זיופים בקרב משווקים, הריני לעדכן אותך שלפני כשנתיים השמן של בית יצחק הורד ממדפים בשל מהילה בשמן בשול. אם אפשר לקנות ישירות בבית בד בעונה זו עדיף . אבל שוב כל משפחה צריכה לעשות את חישוב כדאיות הנסיעה והטרחה מול הצריכה. אצלנו המבוגר האחראי שותה כמו פלאח כל בוקר 2 כפות , לפני הקפה ומורח כמו דוד המלך בשעתו שמן זית על הידיים במקום קרם אני מגניבה אותו לסלט , לתערובת הקציצות , ובעת שאני מטגנת ביצים. ריח שמן הזית הוא דומיננטי בתבשילים וע"כ אני מערבבת אותו עם קנולה. דרך אגב בעת שערכנו מסיק , הסתבר שלמרות היבול הרב השנה, האיכות נפגעה בשל השרב הכבד ששרר. את יבול הקטיף משבת השרנו בקערה ולקראת סוף השבוע נאפסן אותו בצנצנת גדולה , ונתפלל שהכבישה תצליח
 

maybesure

New member
לא כל כך מהר..

שוקלד, אני משרה את הזיתים במים שמוחלפים מדי יום במשך 10 ימים! לקראת סופ"ש טרם יעברו 10 ימים. אני עוד מנסה להשיג לך מתכון מוצלח יותר ממה שיש אצלנו, לכבישת הזיתים. ואשמח אם באופן כללים יהיו מי שישרשרו לכאן מתכונים לכבישת זיתים. יש המון מתכונים בנט, אבל מחפשת מתכון שנוסה והצליח.
 

maybesure

New member
חיים תודה על ההסבר

ועל פתרון כ"כ הרבה סימני שאלה בנוגע להתמצאות שנושא שמן הזית. החכמתי! (מייבי, שלא אוהבת בכלל שמן זית אבל אוהבת ללמוד כל יום משהו חדש)
 

w o m a n 10

New member
חיים תודה ../images/Emo140.gif

כבר חשבתי להניח את "התהייה" שלי על סף דלתך
השכלתי
 

w o m a n 10

New member
משם המשכנו לחגיגות "כפר טעמתם"?

פגשנו ארבעה שפים דרוזים וטעמנו ממעשה ידיהם להתפאר.
 
אוחחח רק מלהזכר בתבשילים אני ../images/Emo5.gif

הבטחנו שנזכיר שמות...... אז ראשית תודה לאדם, אחראי על המיזם במרר , שליווה אותנו ובתמונה מופיעים השף ואג'די קטוש ממלון רימונים בטבריה השף מאער עריידה ממסעדת חמת גדר והשפים וואל אבו גנב וחמאד מוחמד הללו הכינו תבשילים דרוזים וערביים טעימים טעימים, שהכילו מרק קטניות חריף קובה בורגול עם טחינה ירוקה כיסנים מטוגנים עם תפוחי אדמה כמו אמפנדס מנסף ,בשר עוף מתובל על מצע פריקי (חיטה) שישברק, כיסני בשר כמו קרפאלך על מצע יוגורט מג'דרה עלי גפן קישואונים ממולאים סלטים תה צמחים בסבוסה ובקלאווה חתמו את הארוחה השרות היה מחוייך ואדיב. ומכאן אני קוראת לאדם , שבוודאי יגיע לקרוא את הכתבה ,להודיע לנו על ארועים כאלה נוספים בעתיד
 

w o m a n 10

New member
../images/Emo48.gif../images/Emo71.gif../images/Emo212.gif../images/Emo259.gif../images/Emo159.gif../images/Emo263.gif

 
למעלה