פסיכולוגיה אבולוציונית

לילי879

New member
פסיכולוגיה אבולוציונית

היי לכולם\ן
מעניין אותי להתמחות בפסיכולוגיה אבולוציונית ו\או לבצע מחקרים התנהגותיים בבעלי חיים, האם יש מסלול כזה בארץ או שמא זה תת תחום בתוך תחום רחב יותר? אשמח לדעת.

תודה:)

22ק ו ס ם

New member
אין תחום כזה בארץ לצערנו

יש בכמה מכללות כמה מרצים שמציעים קורס בתחום אבל אין שום מקום שמלמד אותו בצורה שיטתית. אם את מעוניינת ברצינות להתמחות בתחום אז רק בחו"ל, ואת מוזמנת לפנות אליי, אני אוכל לתת לך המלצות ספציפיות.

מסכימה, ורוצה רק להוסיף שלמדתי קורס

"פסיכולוגיה אבולוציונית" במכללה למנהל, עם המרצה חיים שפירא. אחד הקורסים הטובים שלקחתי בכל התואר.. חיים שפירא אלוף.

22ק ו ס ם

New member
כן, שמעתי שהוא מרצה מעולה ורק להבהיר עוד משהו

למקרה שיש סטודנטים אחרים שמעוניינים ללמוד את התחום: פסיכולוגיה אבולוציונית זה לימודים שעושים לתואר שני ולרוב לדוקטורט כמו התמחויות אחרות בפסיכולוגיה. היתרון אולי הגדול של התחום הוא שלא חייבים בהכרח תואר ראשון בפסיכולוגיה דווקא כדי ללמוד אותו, ואפשר ללמוד אנתרופולוגיה, ביולוגיה, ואפילו כלכלה או סוציולוגיה. אפשר ללמוד לדוקטורט בתחום בחו"ל, בעיקר בארה"ב ובאירופה, ולומדים את זה במחלקות שונות, בעיקר אנתרופולוגיה, ביולוגיה ופסיכולוגיה (מי שמעוניין בהמלצות ספציפיות יכול לשאול פה או בפרטי). כל מי שמתעניין בתחום צריך לחשוב מה הוא בדיוק מעוניין לחקור. כמו שפותחת השרשור כתבה שהיא מעוניינת לעבוד עם חיות, אז יותר סביר להתמחות במחלקה לביולוגיה. מי שמתעניין בבני אדם יכול לבחור פסיכולוגיה או אנתרופולוגיה ובכל מקום לומדים קורסים קצת שונים וגם סוג העבודה שונה (אנתרופולוגים למשל ילכו לעבודת שדה, פסיכולוגים יתרכזו במחקרי מעבדה). יש הרבה חפיפה ואלו לא דברים חקוקים בסלע אבל חשוב לזכור שצריך ללמוד גם לימודים כלליים של כל מחלקה ולכן זה גם שיקול בבחירת המקום.

לילי879

New member
היי תודה לך

אני מבינה ממך שמדובר בלימודים לתואר שני ותואר שלישי. אני לקראת סוף התואר הראשון ככה שיש לי עוד דרך:)
מה שמעניין אותי יותר זה לבצע מחקרים התנהגותיים בבעלי חיים, פחות לשלב ביולוגיה, יותר בכיוון של ביהביוריזם. לפי מה שביררתי בארץ אין לימודים מעמיקים של פסיכולוגיה התנהגותית לכשעצמה, בדרך כלל המחקרים מבוצעים במחלקות לפסיכו-ביולוגיה ומשלבים גם מניפולציות פיזיולוגיות או שיש תוכניות טיפול ל-CBT שזה מתמקד בתחום הטיפולי ופחות תיאורטי-מחקרי. ואתה צודק, כל המחקרים והניסויים השווים והמעניינים בעיקר עם פרימאטים שיצא לי לראות ולקרוא נעשו בחו"ל:)

22ק ו ס ם

New member
אם את מתעניינת רק במחקרים על בעלי חיים

אז זה בעיקר במחלקות לביולוגיה. פסיכולוגיה אבולוציונית מעצם השם עוסקת בבני אדם, ולכן רוב החוקרים שעוסקים בה יהיו במחלקות לפסיכולוגיה ואנתרופולוגיה. דרך אגב, בהביוריזם זה תחום שדי מוקצה היום באקדמיה. יש כמובן מחקרים התנהגותיים אבל זה לא בהביוריזם קלאסי.

הבנתי

ברור שלא ביהביוריזם קלאסי, גם חקר קוגניציה של בעלי חיים, גם תצפיות בשטח. והאם הפסיכולוגיה האבולוציונית מתמקדם בבני-אדם רק? כלומר לא מנסה להתחקות אחורה עד לפרימאטים וההתנהגויות שלהם כדי להבין מפרדיגמה אבולוציונית יחסים חברתיים, רגשות, יכולות קוגניטיביות. אני ראיתי סרט מרתק שיש אותו ביוטיוב שנקרא THE HUMAN APE שנוגע קצת בתחום הזה.

22ק ו ס ם

New member
כן, הפסיכולוגיה האבולוציונית בהגדרה עוסקת

בבני אדם ובזה החידוש שלה. היא משתמשת במודלים שעובדים על חיות אחרות ובתאוריה האבולוציונית כדי להסביר התנהגויות של בני אדם. זה לא אומר שבמקומות אחרים לא עושים עבודה דומה רק על חיות אחרות, אבל פ"א מתרכזת בבני אדם.

לילי879

New member
הבנתי

זה עדיין מושך אותי הרבה יותר מפסיכולוגיה קלינית\התפתחותית\ארגונית וכל מה שיש בארץ. חבל מאוד שהתחום הזה לא מפותח פה. שמעתי הרבה ביקורות על הפסיכולוגיה האבולוציונית שזה לכאורה תחום לא מדעי שמסתכם באנקדוטות בעיתונות הפופולרית או ארגוני פמיניסטיות שמתנגדות בתוקף לתחום.

22ק ו ס ם

New member
זה מאוד חבל כי הפסיכולוגיה בארץ נשארת מאחור

זה התחום הכי מתפתח בפסיכולוגיה ביחד עם מדעי המוח, ובלי להכניס את האבולוציה אי אפשר באמת להבין בני אדם. לגבי ביקורות, אכן יש הרבה, רובן לא מבוססות. את מוזמנת לבלוג שלי שעוסק כולו בנושא הזה כולל פוסטים שמתייחסים לביקורות.

22ק ו ס ם

New member
ואם זה ממש מושך אותך, אל תוותרי

לכי ללמוד בחו"ל כמו שאני עשיתי. יש מספיק מקומות ללמוד את זה.

Columbina

New member
הייתי מסתכלת על אוניברסיטאות

שעוסקות בפסיכולוגיה השוואתית (בחו"ל). יש לדוגמא מכוני מחקר שחוקרים ק'וגניציה של כלבים וקשר אדם-כלב (הולנד אאל"ט).

אולי תצרי קשר עם ד"ר ריצ'רד שוסטר מאונ' חיפה, הוא עושה דברים בסגנון, אולי הוא יוכל לכוון אותך.

למעלה