פעוטונים, משפחתונים, ושאר ירקות

pashoshington

New member
פעוטונים, משפחתונים, ושאר ירקות

היום שאלו אותי מה דעתי בעניין הכנסת הילד לפעוטון בגיל חצי שנה, ופתאום הבנתי כמה אני לגמרי בור בעניין הזה. האם מישהו יוכל להסביר לי מהו פעוטון, מה ההבדל בינו לבין משפחתון, מי עומד מאחורי זה, מה העלויות (בערך), כיצד בוחרים, וכו'? בכלל, אשמח לדעת קצת יותר לגבי גנים, גן טרום-חובה, מעון-יום, וכו'. חפשתי הסברים באינטרנט, ולא מצאתי! שבת שלום!
אביה
 

חבר משק

New member
ממש לא מומחה אבל בכל זאת

הי, מניסיוני הדל זה מה שאני יודע: א. משפחתון זה כינוי למסגרת מאוד מצומצמת בדרך כלל הכוללת עובדת אחת (יעני גננת) עם מקסימום חמישה ילדים קטנים. בהרבה מקרים המשפחתון ממוקם בבית של הגננת. מי עומד מאחורי זה? בעיקר הגננת... לא בטוח עד כמה זה בפיקוח (בטח יש גם כאלה בפיקוח וגם כאלה ללא). לא יודע מחירים. ב. פעוטון - לא סגור על זה. לפעמים בגן שיש בו גם קבוצה של תינוקות קטנים (שלושה חודשים עד שנה) נקראת פעוטון או תינוקיה. יכול להיות שגם למשפחתון קוראים לפעמים ככה? ג. גן - מסגרת יותר גדולה שיכולה להגיע גם עד 20 ילדים עם מספר מטפלות. לפעמים יש מספר קבוצות לפי גילאים. העלות משתנה כמובן (לפי ישוב ועוד כל מיני פרמטרים עלומים) אבל היא בסביבות 2000+ ש"ח לחודש. יש ארגון שמאגד גנים פרטיים (כל הגנים שלפני גן חובה הם כאלה אני חושב) - אני חושב שרצוי לבחור גן כזה למרות שלא ברור מה זה נותן. ד. מעון - לא סגור על זה. הבן שלי הלך למעון של נעמ"ת, בתכל'ס זה בדיוק כמו גן, בטח שריד היסטורי למשהו. זהו, מידע שטחי קצת ואני מקווה שיהיה מי שידע לפרט יותר בשבילך. אם יש משהו יותר ספציפי - שאל.
 

hag70

New member
מסתבר שגם אני לא ממוחה, אבל מנסה בכל מקרה

(גילוי נאות: כל הכתוב כאן מתאים לאיזור הדרום, תוך הכרות עם אנשים שגרים במרכז. השאלות שלך כל כך תלויות באיזור מגורים, שקשה להתחייב על מה כתוב כאן) בגילאים המאד צעירים (עד שנה, שנה וחצי אולי גם עד שנתיים), כל ההגדרות הן מאד נזילות ותלויות בעיקר באיזור בה אתם גרים: משפחתון, תינוקיה, פעוטון הם דברים שבכל מקום הם אחרים. גיליתי שאני שלחתי את הילדה למשפחתון בבאר שבע כשבתל אביב קוראים לזה פעוטון. אלה סתם הגדרות שאין להם חוקיות. בגדול מדובר ביזמות פרטית של אנשים פרטיים: אין הגדרות קבועות לגבי כמות הילדים, כמות המטפלות, האם בבית פרטי או במקום וכו' (לפעמים זה גם נראה ככה...). מעונות הם מסגרות מסודרות של ארגונים כאלה ואחרים: נעמת,ויצו וכו'. הם בדרך מתחילים בגיל 3 חודשים ומסתיימים איפושהו בגיל 3. אח"כ הם הופכים להיות גנים (בכלל מגיל 2.5 -3 כל המסגרות הופכות להיות גנים). גם גן זה משהו מאד אמורפי. אאלט זה מתחיל בגיל שנתיים, אבל שוב זה תלוי בהגדרות עליו מחליטה מפעילת המסגרת. לגבי פרטי מול עירוני - זה תלוי בישוב בו אתה גר. יש מקומות שמגיל 3 מאד קשה למצוא מסגרת פרטית ויש כאלה שאפשר להיות במסגרת פרטית עד חטיבת ביניים. עקרונית מגיל גן חובה (5) כל המוסדות הם בפיקוח משרד החינוך, גם אם הם פרטיים. לגבי מי עומד מאחורי זה? אם זה של ארגון ידוע (ויצו, נעמת וכו'), אז זה ברור. אם זה עירוני - אז גם פה זה ברור. אם זה פרטי לגמרי, זה יכול להיות ממש פרטי בלי אף אחד מאחוריו חוץ מהגננת שעובדת שם. חלקם מאוגדים בכל מיני ארגונים כאלה ואחרים של גנים. גן טרום חובה זה השם העירוני למסגרת של ילדים בגיל 4-5 (כלומר ילדים שעוד שנתיים ילכו לכיתה א'). אם זו מסגרת פרטית לא תמיד משתמשים במושג הזה (אבל משתמשים בו כדי להבין באיזה גיל הילדים בגן). לגבי עלויות? זה מאד תלוי. עקרונית ככל שהילד יותר גדול ככה העלות נמוכה יותר (אבל פעמים המסגרת פועלת פחות שעות. זה בולט בגנים עירוניים בגילאי טרום-חובה וחובה). במרכז הארץ מסגרות יכולות להגיע ל2,600 ש"ח (גילאי 0-3 ואפילו 4). גנים בקיבוצים בגילאי 4-5 הם בסביבות 2000 ש"ח. ככל שאתה מתרחק לפריפריה המחירים יורדים. המחירים יורדים גם אם עוברים למסגרות עירוניות (אבל בתמורה אתה מקבל מסגרת עד 1 בצהריים). למשל גן עירוני בישוב ליד באר שבע בגיל טרום חובה עולה 1000 ש"ח לכל השנה. כמו שאתה מבין המחיר תלוי בכל כך הרבה גורמים, שזה ממש לא אחראי לכתוב מחירים מייצגים. איך בוחרים? או!!!!!!!! זו כבר סאגה בפני עצמה
. מקווה שעזרתי ושהייתי ברור. אם יש לך שאלות יותר ספציפיות, אשמח לנסות לענות.
 

pashoshington

New member
תודה!

התשובות ממש עזרו לו. אגב, המחירים שציינת (באופן לא מייצג - כמובן שזה תלוי מקום) הם לחודש? כלומר, 2600 ש"ח בחודש - עבור כמה ושעות ביום? כמה ימים בשבוע? נכון לעכשיו, אני עצמאי, ועובד מהבית. אמנם קשה לעבוד כשהפצפון בבית, אבל ככה אני לפחות יכול להיות גמיש בשעות העבודה. בנוסף, ובלי קשר לזה, התחלנו בגיל צעיר - אני בן 25, וכמעט כל החברים שלנו, שיחיו, הם רווקים. לכן חשבתי (וגם אמרו לי) שדרך אחת להכיר הורים נוספים היא דרך פעוטונים, ושניתן להתחיל לחפש מסגרת מגיל שישה חודשים. אני לא זקוק למסגרת מקיפה של 5 ימים בשבוע, אבל מסגרת של יומיים בשבוע, למשל, יכולה להקל עליי לעבוד, להפגיש את יורש העצר עם ילדים בגילו (נושא חשוב בפני עצמו!), ולהפגיש אותי עם הורים מהסביבה. יש לכם ניסיון בתחום? מקובל בכלל להכניס את הילד לפעוטון "בקטן", ולא בהיקף מלא (שוב, אולי זה תלוי באזור)? אנחנו גרים בקריית אונו, לצורך העניין.
שוב תודה, בינתיים!
 

aviah

New member
תתחיל לחפש

תשובות לכל השאלות תמצא אחרי שתראה ארבעה-חמישה משפחתונים. (יכול להיות שבמקום יומים בשבוע, יציעו לך חמישה חצאי-ימים בשבוע. בפעוטון אליו הלך הבן שלי, זה היה נוהל אצל כמה אמהות.)
 

חבר משק

New member
בקטנה

בזהירות רבה אני רוצה להציע לך לחשוב האם הרצון שלך להכניס את היורש למסגרת בגיל חצי שנה היא מתוך צורך שלו או שלך? אני מבין את הקושי בעבודה מהבית כשיש ילד בבית, ובטח גם את הרצון להכיר עוד הורים. לגבי הילד, אני חושב שבגיל הזה עוד אין ממש "צורך" במפגש עם ילדים אחרים על בסיס קבוע, זה עוד מוקדם לזה. ממה שחוויתי במסגרות בהן הבן שלי היה, ילדים לפני גיל שנה ומשהו נמצאים "לבד" שם, משחקים עם עצמם ללא התייחסות מיוחדת לאחרים. מהסיבה הזו גם המסגרות לגילאים הצעירים רצוי שיהיו מצומצמות כדי שילד יקבל את תשומת הלב לה הוא זקוק מהגננת\מטפלת. מה אם לקחת מטפלת שתהיה אם הבן שלך כמה שעות בשבוע כדי לשחרר אותך לעבוד?
 
למעלה