פעילות על-טבעית.

prince779

New member
פעילות על-טבעית.

אם להשתמש בביטוי אמריקאי - הסרטים האלה הפחידו את החרא החי החוצה ממני. אבל גם גרמו לי לחשוב - האנשים בסרט מתוודעים ליישות על טבעית בביתם. העניין הוא שלפני שהיא מתחילה לפגוע בהם - היא סתם מזיזה דברים, מכבה אורות, משמיעה קולות תזוזה בבית וכו' (השד הרי ניזון ומתחזק מפחד ומרגשות שליליים, כך על פי מרבית המיתולוגיות). האנשים בסרט מגיבים בפחד עוד לפני שהם מוודאים שהיישות אכן חורשת רע. שזה די מובן מצד אחד, ומצד שני לא - תארו לעצמכם שאתם יושבים לבד בבית, בלילה, ופתאום אורות נדלקים בחדר מולכם, חדר שאתם יודעים שאין בו אף אחד (לא סתם אור נדלק אלא שומעים שמישהו לחץ על המתג), או חפצים זזים בבית, או אם ניקח טריק סרטי אימה ישן - אתם מצחצחים שיניים מול המראה וכאשר אתם יורדים לשטוף את הפה אתם שמים לב שבבואתכם במראה לא ירדה יחד אתכם אלא נשארה דוממת, בוהה בכם... בכל המקרים האלה מה שיתעורר בכם הוא אימה משתקת, ולא למשל רצון לחקור את התופעה המסקרנת שהתרחשה לנגד עיניכם. אתם תניחו אוטומטית שהיישות הזו חורשת רע, או אולי, זה אפילו לא ראציונאלי, אנשים לא מפחדים מהנזק שהיישות יכולה לגרום, זה מין פחד כזה של "יש כאן משהו שלא אמור להיות כאן, משהו שאני לא מבין". אם סרט כמו "מלתעות" משחק לנו על פחד מובן מאליו - הפחד מטורפים, חרדת המוות וההשחתה, על מה משחקים סרטים כגון אילו? הפחד מהבלתי נודע? מהעל טבעי? איזו תופעה אבולוציונית יכולה להשריש פחד כזה מפני דבר שלא באמת קיים? למה האינסטינק הראשוני הוא פחד ולא סקרנות?

Legato

New member
אני לא חושבת שכל דבר צריך אוטומטית לשייך ל

"תופעה אבולוציונית". אבל תחשוב על זה ככה: 1. משהו גורם לאור להיכבות. אתה לא יודע מה זה. אתה בורח. אם זו בסך הכל הרוח - לא קרה כלום. אם זה נמר - לא קרה כלום. 2. משהו גורם לאור להיכבות. אתה לא יודע מה זה. אתה הולך לבדוק. אם זו בסך הכל הרוח - לא קרה כלום. אם זה נמר - נדפקת.

deathcaster

New member
תגובה

"הסרטים האלה הפחידו את החרא החי החוצה ממני"- אני מפחד לחשוב מה היה קורה לו הם היו מפחידים את החרא המת מתוכך
"איזו תופעה אבולוציונית יכולה להשריש פחד כזה מפני דבר שלא באמת קיים? למה האינסטינקט הראשוני הוא פחד ולא סקרנות?"- אני אנסה לענות... כל דבר שאנו לא מבינים אותו, היינו פחד מהבלתי נודע (אני בכוונה לא רושם "פחד מהעל טבעי" שכן "על טבעי" הוא פרשנות סובייקטיבית אנושית לדברים שאנו לא יודעים עליהם ו/או לא מבינים אותם), מצריך מאיתנו (או לפחות מרובנו) תגובה ולרוב תגובה די חזקה, האינסטינקט הראשוני המבוטא כתגובה חזקה הוא אקט של התגוננות, ובד"כ כשאנו מתגוננים זה מלווה בתחושה של פחד, יהא זה מטורף, יהא זה מחומר מסוכן, יהא זה מג'וק אקראי שמטייל על הרצפה במטבח. רק לאחר שאנו מתגברים (לפחות חלקית) על הפחד הזה (וכאן גם יש קשר לנתונים אובייקטיביים כגון חינוך, השכלה, חברה) נוכל להפנות חלק מאותו פחד ראשוני ולתעל אותו לסקרנות... הדוגמה הראשונה שצצה למוחי היא גור חתולים שנתקל בפעם הראשונה בג'וק..... ראשית הוא יפחד ממנו, אח"כ יתקרב אליו בהיסוס, אח"כ ישחק איתו, לאחר מכן תמיד תבוא המכה החזקה מדי על הג'וק עם כף היד.... הג'וק מת, החתול מבין שלא מדובר במשהו מסוכן וכמובן ברוב המקרים יאכל את הג'וק...... עכשיו תחליף את המילה "חתול" במילה "תינוק" וקיבלת סיטואציה זהה. אפשר להרחיב כאן על איך מערכת העצבים נכנסת לפעולה בזמן של חוויית פחד ואיך היא משפיעה על מערכות אחרות בגוף, אבל נראה לי מיותר לחלוטין. במובן של סרט, אין ממש הבדל בין הפחד מהנודע (כריש אימתני) או הפחד מהלא נודע (אבו-ללה
) אני די בטוח שאם רוחות רפאים היו דבר אמיתי, אז הצעד הראשוני היה כמובן פחד ואימה, הצעד השני היה גם סקרנות ומחקר מדעי. (ולא ניכנס כרגע לזה שיש אנשים שחוקרים את התחום....אם אפשר לקרוא לזה מחקר).

gady18

New member
יש פתגם הסקרנות הרגה את החתול

מי שפחד שרד יותר, שאלה יותר מענינת, למה אנשים פוחדים מגוקים ועכברים, ולא מחיפושית מושה רבינו,או ארנב , או למה עכבר לבן זה חמוד, ואפור, זה גועל נפש

Kubachrick

New member
יש מוזיקה רועשת ומותחת,יש יצורים מפחידים

יש תחושה של אימה בפניהם(ואדרבה במוזיקה שברקע),של השחקנים,יש העברת מסרים על משהו שהוא לא כשורה. כל אלה הם איתותים מאוד רצינים לכך שמשהו לא כשורה. אני חושב שההבדל בין אחד שנבהל מזה לאחד שלא נבהל,תלוי בהערכה בלתי מודעת של שייכות הסכנה כלפיו. כנראה שכולנו בסופו של דברים,לפחות בקולנוע,מגיעים למסקנה שהאיום הוא לא עד כדי כך ממשי. כי אם הוא היה כל כך ממשי,כנראה שההתנהגות הייתה עוד יותר מעשית מאשר לשים ידיים על העיניים. וזה מאוד מוזר,כי עדיין הגוף מאותת לנו על הסכנה,אבל אין לנו כל רצון לברוח או להיאבק,יש כאן משהו שאני עדיין צריך לחשוב עליו בהקשר הזה - משהו שמאוד מזכיר לי חלום.

prince779

New member
לא התכוונתי לשאול למה הסרט מפחיד

אלא למה הסיטואציה מפחידה מלכתחילה. תאר לעצמך שאתה מצחצח שיניים מול הראי בלילה. אתה מוריד את הראש לשטוף את הפה ותוך כדי כך שם לב שהבבואה שלך במראה לא יורדת יחד אתך אלא נשארת קפואה, אולי מהנהנת... סביר להניח שלא היית מגיב בעניין סקרני אלא היית נבהל עד מוות. למה?

למעלה