איש יקר, מנפרד לם
יליד גרמניה, נולד סמוך לסיום המלחמה. 1946 . כמו רבים מבני דורו חיפש דרך אל העם היהודי. כמוזיקאי צעיר, נתקל בשירים של מרדכי גבירטיג. כאשר שמע שגבירטיג נרצח בשואה ולא השלים את המנגינות, לשירים שכתב בגיטו קראקוב ובעיירה לובניקי לשם הוגלה. נסע לניו יורק שם מאוכסנים הכתבים בארכיון יי.וו.א. הוא למד על בוריין את המוטיבים המוסיקאליים של גבירטיג. יש אומרים שבילה תקופת מה גם בישיבה בירושלים, למד את טעמי המקרא. אני ספרתי בקטלוג של שירי העם ביידיש 25 שירים שהלחין למלים שכתב גבירטיג. גבירטיג כתב מנגינות ל- 40 שירים מתוך סכ"ה של כ-100 שירים שכתב. מרדכי גבירטיג אותו אני מכנה ה"נעמי שמר" ביידיש, היה נגר במקצועו. איש קשה יום, אשר נהג להשמיע את שיריו בעיקר לבני משפחתו, עד שהתפרסם. מעולם לא למד מוסיקה. את מנגינות השירים היה מחלל על חליל רועים פולני , הפויארקה, לידידו ושכנו יוליוס הופמן. זה כתב לו את התווים. בנותיו של הופמן שמצאו מקלט מחוץ לגיטו כאשר התחזו לנוצריות. הן ששמרו את השירים, שכתב גבירטיג בתקופת המלחמה, במחסן פחמים בו עבדו. הכתבים הגיעו בסופו של דבר לניו יורק. מנפרד לם נחשב כיום להמומחה בהא הידיעה של שירי גבירטיג. מרצה עליהם בכנסים מוסיקאליים ברחבי גרמניה ואירופה. מגיע גם לארץ ומשמש מדריך מוסיקאלי ומרצה של מורשת גבירטיג. את השירים אסף ופרסם בכמה תקליטים, אותם הוא שר בעצמו. עלי לציין שהוא שר ביידיש, אך המבטא הגרמני כל כך מודגש עד שניתן לחשוב שהוא שר אותם בגרמנית. אני שנולדתי עם פגם גנטי בכל הקשור לשפה הגרמנית, מחקתי לצערי את כל השירים, אותם תרם ל"קול ישראל" בערב יום השואה האחרון. כפי שכתבתי, מנפרד לם הוא חסיד אומות עולם הראוי להערכה. אני מקווה שיסלח לי על שאינני אוהב את שירתו. מרדכי גבירטיג נרצח בקראקוב ע" קלגס נאצי כאשר הובל אל הרכבת אשר אמורה היתה להגיע למחנה המוות בלזץ. מקום קבורתו לא נודע עד היום.